Our social:

10 септември 2015 г.

Книги за оцветяване за възрастни - новата мания в крафт света.

Книги за възрастни. 

Това работно заглавие на статията ми предизвика усмивки във всеки, който надникна в черновата. Така де, звучи леко мръсно и навява забавни асоциации. Но уверявам ви, става дума за бизнес, при това доста голям.
За пръв път попаднах на картинки за оцветяване за големи хора в Pinterest. Сложни, с много детайли, скрити елементи, комбинации от mandala  и zentangle. Аз съм от хората, които с удоволствие се включват да "помагат" на децата си в книжките им за оцветяване. Възможността да си имам мои собствени книги и да ги оцветявам без наоколо да щъка "алибито ми" не ми беше хрумвала. Но пък явно е хрумнала на други по-умни от мен хора.



През 2011, британското издателство Laurence King помолило младата шотландка Johanna Basford, илюстратор на ръчно рисувани черно-бели етикети на парфюми и вина да нарисува детска книжка за оцветяване. Вместо това, тя ги убедила, че е по-добре да нарисува такава за възрастни. От години наблюдавала клиентите си, които обичали да оцветяват нейните черно-бели творения.От издателството се съгласили и първата книга, наречена "Тайната градина" станала факт. От тогава до днес са продадени милиони копия, а книгата, заедно с продължението и "Омагьосаната гора" са двете най-добре продаващи се книги в Амазон.  


„Наистина е отморяващо и освобождаващо занимание да правиш нещо такова, да се изключиш някак си. Освен това е и творческо занимание. За много хора белият лист е стресиращ, но с книжка за оцветяване само трябва да избереш цветовете.  Има и нещо носталгично в това занимание. Много хора признават, че тайно са го правили в детските книжки, след като сложат децата да спят. Но сега това занимание е общоприето. Все пак става дума за книги за възрастни“, казва и самата Басфорд.
„Харесва ми мисълта, че хората могат да се потапят в книгата, да открият нещо, което ги запленява, и да се впуснат в рисуване. Няма нужда да довършваш започнатото веднага или пък задължително да започнеш от началото към края. Дори не е необходимо да спазваш контурите – постоянно разказвам на хората, че самата аз непрекъснато излизам от очертанията“ – разказва Джохана в свое интервю. А после насърчава всеки, посегнал към книгите й, да допълни страниците им със собствени рисунки и детайли, така че да ги направи свои и да им вдъхне живот.

  Книгите се рекламират като анти-стрес терапия, арт освобождаване, средство за релакс, хапче за щастие и тн. Появиха се и следващите версии - на издателство Dover Publishing - за по-напреднали ( тук ми идва да напиша - оцветители, но май е по-правилно "оцветяващи"). Продажбите на "рисувателните книги за възрастни" достигат такива размери напоследък, че изумяват и собствените си издатели. Казват, че такова нещо не се е случвало от 30 години насам. Рекламната кампания в България също беше доста голяма - вдигна се шум по всички медии, в което няма нищо лошо - аз гледам на това като на част от нашето крафт хоби.

Така гледат на книгите и доста от производителите на средства за оцветяване - маркери, акварелни моливи, пастели - всички се надпреварват да ни убеждават как точно техният продукт е най-подходящ за постигане на професионални резултати. Така дори и да ви омръзне да правите картички или скрапбук странички, все пак ще ви остане приятната възможност да седнете кротичко с кафенце на масата за закуска и да оцветявате красиви рисунки докато всички проблемни мисли напуснат главата ви.


Ако сме ви запалили по това ново ( по-скоро добре познато от детската градина) хоби или пък  напротив - искате да видите защо е този шум, ето няколко линка:
Изтеглете 4 от рисунките на Джохана  тук.

Страница от  Art of Creative Haven Floral Designs by Dover Publications. 
и разбира се Pinterest, който е неизчерпаем източник на картинки.
Тук също има добра презентация на книгата "Тайната градина", както  и много полезни съвети и идеи за самото оцветяване.


Ваша, награбила шепа моливи,
Кат от Картишоците