Our social:

18 септември 2015 г.

Практически съвети при покупка на материали за картички за творящи деца.

 Тази публикация е за  Криси.
IMG_3698

Криси е  осем, със собствено мнение, достъп до интернет и  готини родители. Тя иска да прави картички. "Но истински такива, като твоите". Помоли ме да и подарим "арт неща" за рождения ден и ме хвърли в голямо приключение, финалът ( или началото) на което е тази статия.
Сега за мен. Аз съм Катя, но ми викат Кати, Кат, Кате, Каке, Какичка и каквото се сетиш още. Готин родител съм (надявам се) и съм крафт маниак от пет и повече години. Освен това съм финанст по професия, обичам да правя сметки, да калкулирам съотношение цена/полза и да вземам финансово изгодни решения. С една дума - сметкаджийка.
Защо ви занимавам с тези скучни факти? За да ви обясня, защо не купих на Криси едно дизайнерско блокче и няколко печата. За да не набутвам майка и и нея самата с едно доста скъпо хоби, каквото е картичкоправенето. Но това в никакъв случай не значи, че искам да я откажа. Напротив - силно се радвам на всеки нов член в сектата на картичко-маниаците. 
Идеята ми беше да и подаря неща, които са основни, базистни такива - с които може да се направят "истински картички", без да са необходими специални умения и познания, както и допълнителни материали и машини. Ето вижданията ми за подобен списък:

1. Основи за картички.

Дайте да не се лъжем - прегънат лист А4 80 грама хартия не върши работа. Че и 160 грама не върши. Изглежда като изработено в детската градина. Има достатъчно прилични основи - например в Слънчоглед или Идея-хоби - за 3 лв 25 основи 10/15 см. Има и вариант сами да си ги режете, което излиза по-изгодно като цена, но все пак говорим за деца, които нямат достъп до макетни ножчета и остри ножици. Значи решено - купуваме готовите основи.

2. Добро лепило.

Иска ми се да добавя дори силиконов пистолет, защото как иначе да лепиш онези пера, шишарки и панделки без него, но все пак ми се вижда леко опасен. Така че пистолета - под надзор на мама и тати. Иначе лепило, двойно лепящи ленти, точки или дебела монтажна двойно-лепяща лепенка. Има ги в Джъмбо, в книжарници и железарии
3. Ножичка, къдравава и права.
Намирала съм много прилични къдрави ножици в магазините за 1 лев. Вършат идеална работа.

4. Цветни хартии. 

От една страна - картони тип гланцово блокче. В Т-маркет има такива за по-малко от левче. И хартии и картони във всички възможни цветове. Идеални са да си изрежеш цвете, сърце, или просто цветно картонче за основа.
Дизайнерски хартии има безкрайно много и красиви такива, но мама не виси по цял ден в Наборсата или онлайн в http://b-wow.net/ ., Армсторнг.  uau.bg, Идея-хоби и другите крафт магазини  за да въздиша по новата колекция с рози  и незабравки. Но мама пазарува картофи и свинско в Лидл, така че между храната и тоалетната хартия може да метне едни от тези хартии:
Струват 8,50 и ги има от 21.09 в Лидл.Едните са 215 части, другите 204 и тн.. никак не лоши като за начинаещи крафтъри, пък и не само.

5. Стикери

Слагам ги в отделна графа, защото са много удобни за акцент в картичките, има достатъчно красиви и  са лесни за ползване. Източник - Джъмбо и магазините за 1 лев, както и книжарниците. Цветя, сърца, животни и надписи винаги са полезни.

6. Пънчове

Особено цветята и сърцата са доста подходящи. Аз не намерих уви такива, които да ми допадат като лекота на използване/размер на изрязаното цвете и цена. Не купих, но ще поправя тази грешка, обещавам Криси. За компенсация нарязах много неща със собствените си пънчове - да си има за дълго време напред.

7. Средства за оцветяване.

Ако имаш принер вкъщи тогава си едни гърди напред. Мама разпечатва готини  картинки от нета, а ти си ги оцветяваш с моливите, пастелите и боите от училище. Същите тези бои могат да се използват и за фон на картичките. 

8. Дреболиите

Тук списъкът търпи резки завои във всички посоки. Но да кажем, че слагам тук панделките (пак от Джъмбо - между лев и два за ролката) , шареното тиксо (познайте откъде) и всякаквите камъчета, пера, цветя и други. Намират се при китайците за смешни стотинки.

9. Място за съхранение

Това го слагам последно, но не по важност. Куфарче, кутия, красиво сандъче - някъде трябва да събираш всички тия боклучки, така че винаги да са ти под ръка.

Това ми се видя едно добро начало. Спестих си печатите, защото типично детските нямаше да са и интересни, а другите водят до покупка на мастила, където вече става сложно.

Оказа се обаче, че доброто начало не е съвсем достатъчно. Сега тя има материали, но не знае какво да ги прави. Как от тази купчина лъскави нещица да се получи така желаните "истински картички". Това ме кара да мисля в посока конкретни китове, или комплекти за правене на картички, с указания и няколко варианта на картичките. Доколкото знам обаче, такива неща не се предлагат  в нашата малка България. Може би трябва магазините или пък ние Картишоците да се замислим сериозно по темата. Ако ти си  дете, или съвсем начинаещ в това хоби и получиш пакет с внимателно подбрани и съчетани материали, както и указания за употребата им това ще ти е от полза, нали?
 И за финал, пак за Криси, няколко лесни, но ефектни картички, които може да направи с горните материали.

А знае ли човек, докато стане време за коледни картички, може да сме измислили китове за начинаещи. Стига да има интерес.... всичко може да се получи. А рубриката за лесните картички за деца  със сигурност ще бъде продължена.
Поздрав най-сърдечен Криси, и обещавам другият път да пиша за работилничките.
Кат от Картишоците, твоя приятелка


3 comments:

Borqna каза...

Поздравления, Кат - ти си чудесна!

Plamnito каза...

Кат, аз съм за това свриозно да ае замислим помвъпроса с кит-овете! Време е да се вземем в ръце!
Страхотно си го узмислила това с печатите и пънчовете! Вярна твоя: GP

Bo каза...

Много добре си го написала, Кат!
Наистина трябва замисляне по темата, особено за практическите съвети - как и какво може да се направи...
Идейно!