Our social:

15 юни 2016 г.

Zentangle или doodling? Или просто драсканици (Бонус: клипче за техниката))

Здравейте, настоящи крафтъри и бъдещи такива!
Free Printable Coloring Book Pages For Adults 90
Източник
Днес ще си говорим за две сложно звучащи английски думички, които се срещат все по-често в крафт пространството. Всъщност става дума за най-обикновените драсканици с молив или химикалка върху лист хартия. Може би напоследък се срещат основно в книжките за оцветяване за възрастни - те се превърнаха в един добър бизнес за производителите на оцветяващи средства.
Източник
Ще ни поправите - как така ви говорим за драсканици, а после ви показваме завършени картинки. Прогрес му казват хората. Започва се с малко - тук чертичка, там кръгче и се завършва с няколко публикувани книги.
"Драсканиците"  намират много приложение в арт журналите - къде под формата на рамка, къде като по-нестандартни цветя, а тук там и като цели картинки. Понякога са абстрактни и нямат форма, а понякога разказват истории.  Ако сте на скучно съвещание огледайте се - колегата до вас може да крие неподозиран талант в работния си тефтер.

Как се справяме ние от екипа, вижте сами:

    Ирена :             

Винаги съм драскала нещо... геометрични фигури, завъртулки или човечета, а на последната работна среща установих, че се коцентрирам по-добре, докато ръката ми очертаваше ей тези стрелки. 
Успокоява, помага да си събереш мислите и е понякога много добър начин да обмислиш важно решение.
Не съм мислила, че това "драскане" може да се окаже толкова популярно, кой да знае, че дори се нарича изкуство...
Според Уикипедия става дума за прости рисунки, които човек прави, докато вниманието му е заето с нещо друго, но да не ви занимавам с етимология или исторически данни. Информацията е достъпна тук. 
Някои рисуват върху текстил, други върху хартия; някои "драскат" в арт-журнал, други по стени; някои го правят в служебния тефтер, а други участват в предизвикателства. Не ви се вярва, а? Разгледайте какви интересни и най-различни варианти има в това предизвикателство на PaperArtsy.

 Аз започнах със страничката за малката Алекс, дъщерята на Софи.Следващата страничка сложи началото на 3-тия ми арт-журнал.

Някъде по това време срещнах голямата си любов към gelli plate и опитах техниката с печати от фоам (рисуваш с  молив върху фоам лист и после го използваш като негативен печат, тъй като фоама запазва нарисуваното - то "потъва" в листа). 
Направих си така доста "печати"  и без да искам всички те се оказаха типичен doodle. Повечето от принтовете с тези мои "дизайнерски" хартии използвах за странички на албуми.
 
  
Други украсиха подаръчни опаковки
     
Заринах ли ви със снимки? Следва един по-голям (А 3) проект, който оцветих с моливи.

Само изглежда сложно и трудно. Важното е да започнеш, после ръката сама си драска ;)

А ако изглежда трудно началото, интернет е пълен с идеи. Ето малко вдъхновение от Pinterest


  Аз доста по-късно разбрах, че Zentangle и doodling са различни понятия. Докато doodling просто си "драска", Zentangle е запазена марка на zentangle.com  Този вид арт-терапия си имал специален ритуал на медитация с някакво особено дишане, до който аз с моята нетърпеливост не съм достигнала :), при който се работи в квадратчета 9х9 см, може да представлява абстрактни, понякога 3D форми, задължително са черно-бели (по дефиниция от сайта, който цитирах), но аз съм виждала из интернет и цветни такива, с претенции да са Zentangle. Така че нека да е Zentangle или doodling, нека да е черно-бяло или цветно, с дишане или без дишане, важното е да носи релакс, удоволствие и удовлетворението, което идва, когато човек опита нещо ново.
А специално за картичко-правещите, за да не се чудят за какво пък им е да опитват, съм направила два фона  за картички и две много бързи картички с тях. Ето и линк към видеото, което показва как "драскам" върху бял акварелен картон и върху вече оцветен такъв.

Всеки сам намира начина и техниката си, след като опита ;).


Вижте Джиджи как си е поиграла по темата с това ATC , а ако кликнете върху снимката ще проследите линк към блога ѝ, където може да прочетете какво е написала за вдъхновението си по темата :)

Кат

 Аз съм от тези, дето не им се получават прави и равни драсканиците. Но това не ми пречи да опитвам. Най-вече в журнала ми - за да не се излагам пред другите хора.

 А това нарисува за мен приятелка - логото на моя блог Къщичка, както и цяла страничка забавни драсканици:
Ето линк към още уникално красиви странички и картинки:  https://blackflowercreative.wordpress.com/2013/03/12/owl-and-butterflies-in-zentangle/
  А ето и едни много лесни и практични рамки:
Download here.
Започнахме с момичетата от Картишок тази статия, за да споделим с вас какво ни прави щастливи, как релаксираме и какво може да опитате и вие, защото е проверено  и опитано :)
За драскането става дума.
И вие го можете.
Ако не ни вярвате - вижте си служебния тефтер.