Our social:

13 юни 2016 г.

Картишок представя - layering stamps или печати в стъпки от Мигито Петрова

Здравейте, приятели,

Чували ли сте за многопластови печати или по-лесното - печати в стъпки, или пък директно английското им название “layering stamps”? Може би по-верният въпрос бе – виждали ли сте какво могат и какво представляват? Ооо, знам, че има доста любопитки сред вас и със сигурност знаете за какво започвам да говоря, дори и названията, които споменах да не ви говорят нищо на пръв поглед. Защото знам още нещо – тоз, който ги опита веднъж, се пристрастява безвъзвратно към удобния им, бърз но и изключително ефектен краен резултат.
Истината е, че едни от най-известните марки направиха свои версии на тези печати – Stampin Up, Hero Arts, Altenew… Все разкошни и адски зарибяващи сетове – цветя, животни, плодове и какво ли още не…
Но нека започнем отначало. Както подсказва и самото име, печатите в стъпки всъщност са комплект печати, чиито отпечатъци са взаимно допълващи се части от една и съща картинка. Основно се състоят от плътна цветна база, основен контур и различни вариации на светлосенки и детайли от картинката. Започвате все по-ясно да се сещате на къде бия, нали?
И сега - изключително ми е приятно да ви споделя една страхотна новина. Освен познатите световни марки, които изброих по-горе, късметът е с нас и вече си имаме и родна марка, чийто притежател бе така добър да се навие на нашата нелечима лудост и да създаде няколко специални сета многопластови печати – цветя, които да ни зарадват с красота и много прилична цена. С най-голямо удоволствие ви представям нова серия многопластови печати на Мигито Петрова, създадени по молба на Картишок.
Избрах да ви покажа какво правих преди две недели в един мързелив слънчев следобед в градината на мама… Буквално в градината, под шарената сянка, без сценарий и специална подготовка, с ей тези няколко мастилца и един от новите сетове печати на Мигито.

Всички имаме поне по 2-3 цвята мастилце. По два от цвят биха били напълно достатъчни за техниката за работа с тези стъпкови печати. Нищо, че на снимката по-горе виждате поне 3-4 цвята от една гама ... то е просто защото обичам да ми е максимално лесно.
И така, виждате по-горе в ляво четирите печата различни вариации от венчелистчетата на едно и също цвете, както и три пласта на листата, които вървят към него и бонус печат за тичинките.


Стъпка 1
Започнах с този цвят (най-светлия)  и печата, представляващ плътната основна база на цветето.
Стъпка 2
 За втората стъпка избрах по-тъмен  цвят и печатът който представлява основния контур на цветето. От снимката виждате принципа. Веднъж отпечатан първият печат, с останалите е супер лесно. Просто нагласяте следващия печат преди да го намастилите върху вече отпечатаното предходно изображение, за да натъкмите, кое листенце къде отива. Взимате си после печата с акрилното блокче директно, така от картинката, както сте си го наложили, слагате си мастилото и после обратно внимателно полагате този втори нов слой върху базата и вече имаме това.
Стъпка 3
Същото се повтаря с трети и

четвърти слой, за които съответно избрах други цветове. Освен с различни цветове, разкошни резултати се получават и с едно две мастилца, като просто печатате с първи, втори или дори трети отпечатък след едно единствено омастиляване, т.е., ако искате по-блед отпечатък просто първото отпечатване след намастиляването на печата ще го положите на парче ненужна хартия, а за проектното си изображение, ще ползвате т.нар. втори отпечатък на печата. Така можем да постигнем прекрасни резултати. Надявам се да се е събудило желанието да пробвате. 
Стъпка 4
След венчелистчетата, дойде ред на тичинките и, разбира се, на листенцата.

За целта си изрязах маска от подръчно жълто лепливо листче, което обаче се оказа твърде тънко и маската ми пропусна от мастилото, с което правех листенцата. Е, какво да се прави, рисковете на полевите условия :). Няма значение обаче – схванахте идеята, нали? С маската, покрих вече отпечатаните венчелистчета, за да мога да отпечатам естествено стоящи зелени листенца на цветето.

 За съжаление батерията на телефона ми, с който заснех тази импровизирана фотосесия на шарена сянка, бързо сдаде багажа и не можах да ви снимам и покажа всичко докрай, включително картичките, които направих с този прекрасен и много удобен за работа сет печати.
Ако ви допада моето цвете - то, надникнете  на migito.com , за да се снабдите с този или подобен сет красоти. В момента имате прекрасния избор от три сета - божур (с който аз работих), роза и мак. Ах, тези макове...

И в крайна сметка - защо тези печати? Ами, защото са красиви - много, защото за има-няма 3 минутки имате перфектно „оцветена“ картинка, без да оцветявате, защото са адски лесни и удобни за работа и, защото вариациите и потенциалните проекти, които можете да създадете с един такъв сет печати, са неизчерпаемо много. The sky is the limit ("небето е границата на въображението")... е, няма да се уморя да го повтарям :)
Пробвайте, знам, че ще ви хареса.

За вас с радост:
shMe от Картишоците
ПП Оо, да! Това, което се мярка по снимките, е истинско живо, дишащо и пристрастяващо Мисти (бел.р. най-прекрасният и удобен инструмент за печатане, измислен до сега ;))