Our social:

17 ноември 2016 г.

За лепилата: тема с продължение.

Може би някои от вас помнят тази моя статия:

 Лепилото – кога какво да бъде? 

 Дойде време да я актуализираме от днешна гледна точка. 
Ние, картишочките си имаме вече единодушно избрано любимо лепило - това на Aleene's. Дали ще е оригиналната му версия или турбо такава - това е въпрос на лично усещане. Разликата е във времето на залепване - ако при турбото долепяте хартията за картона и те лепват веднага, то при оригинала имате малко повече време за реакция и разместване.

Страшно удобно е това, че лепилото стои с "главата надолу" и така винаги е готово да потече в момента, в който ви трябва, дори и да е останало на дъното. Не се налага да правите мускули от здраво стискане на тубата, както ми се е случвало с други лепила.
Ако искате да тествате марката, препоръчвам ви един комплект комбинирани лепила:
 
 Освен гореизброените наши любимци в лицето на Турбо лепилото и Оригинала, то тук имате и лепило за плат, което е малко по-течно от другите, но пък се справя много добре с лепене на плат, и лепило за камъчета и други дреболийки.
Цената на тези видове лепило варира между 4,90 и 8,50 лв за 118 мл, но да знаете, че е доста икономично.
 Друго лепило, което искам да спомена, е по препоръка на наша читателка. И тук е моментът да  благодаря на активните ни читатели, които след като прочетат някоя статия, ни пишат на имейл, за да коментираме темата. Тази обратна връзка  е много важна за нас. Именно така си припомних и старата тема за лепилата - писа ни Нели с препоръката, да ползваме едно ново за мен лепило, от което тя е особено доволна. А тя се занимава с лепене на страшно пипкави нещица - прави уникално красиви диорами, които може да видите тук. Тя ме посъветва да си купя лепило на Момент - водоустойчиво лепило за дърво, с което  аз междувременно  успях да се снабдя от местната железария и вече изпробвах. По отношение на хартията мокри малко повече, но плат и други дреболии лепи доста добре. Удобно е за работа, а що се отнася до цената му - около 7-7.50 лв за 250 грама. За хората с по-чувствителни носове /Джиджи, за теб говоря/ - леко намирисва докато работиш с него.
 

Много добро лепило, което използват крафтърите по цял свят е Tombow Multi Mono Liquid glue. Защо е толкова любимо на всички и се използва масово въпреки високата му цена? Томбоу не е като останалите лепила, то освен че лепи почти мигновено, засъхва прозрачно, перманентно е, може и да се отстранява с помощта на гъбичка, ако случайно сте зацапали някое важно местенце. То е на основата на латекс, което го прави идеално за лепене на снимки например. Има двоен аликатор за прецизно нанасяне и такъв от типа четка. В чуждестранните сайтове цената му варира от порядъка на 4-5 евро за тубичка 25 гр. Предлага се от различни магазини, включително Stampin' Up!



На финал да споделя и друг тип лепило - това на Лорка. Не мога да коментирам качествата на тази българска фирма по отношение на продуктите им за декупаж, но що се отнася до продукта им, наречен Дъждовни капки - очарована съм от него. Донякъде е имитация на Ranger glossy accent. Идеално е за малки камъчета, перлички и  други досадно ситни подробности. Не се запушва, лесно се работи с него..., а цената му е само 3 лв. Важно е да се отбележи, че при изсъхване капчицата леко намалява обема си, което е важно да се знае, за да се сложи повече или на два пъти. Ползвам също и лепилото им за декупаж - малко по-гъсто е от това на Aleene's, и не е толкова удобно за нанасяне, но също върши работа, особено при цена от 2 лв за 200 мл. Освен това вече се продават малки шишенца с тънък накрайник, в които може да се пресипва. Друго приложение на лепилото, което открихме експериментирайки е това, че се оказва добър заместител на 3D Gloss gel.
Всички изброени по-горе лепила са от типа "бяло" лепило, което изсъхва прозрачно.
Имам и един друг фаворит - течно лепило на UHU, което най-често купувам от Джъмбо за цена 2,50-3 лв за 25 мл или 35 мл. То също лепи прилично добре, но като съотношение лепило-качество-цена идва малко скъпичко. 
 Резултат с изображение за uhu лепило
Толкова от мен засега. Ще се радвам на допълнения и коментари. Споделете и вие вашия опит с марки и видове лепила - да сме си от полза взаимно.
Кат

2 comments:

Анонимен каза...

Благодаря за полезната статия. Откъде мога да закупя Tombow Multi Mono Liquid glue? В който и магазин да го открия или няма доставка до България или тя е ужасно скъпа.

Made for an Angel каза...

UHU го открих случайно, но наистина лепи добре и бързо съхне.