Our social:

24 октомври 2013 г.

Лепилото – кога какво да бъде?

Първото нещо, което ме питат като видят работния ми кът е „Защо имаш толкова много ножици??? Много много, колко да са много – имам 4 малки за хартия, 2 големи за картон, 1 за платове, 2 за тиксо, 2 от тия за нокти за малките детайли и 7 различно къдрави – общо 18 броя.

Никой не ме пита за лепилата – сигурно защото не съм изложила всичките на едно място. Замислете се - ако попитате някой, който не се занимава с труд и творчество колко видове лепила познава, сигурно ще получите доста ниска цифра – някъде между 2 и 5.Ако обаче пуснете същия тоя случаен гражданин в крафтърски магазин, сигурно ще му стане лошо от избора на рафта.




А вие за колко лепила се сещате и колко използвате най-често?
Що се отнася до мен, още се губя в това, кое за какво е най-подходящо. Постоянно купувам всякакви видове - и евтини и скъпи, някои така си изсъхват преди да съм открила за какво точно са подходящи.
Доста полезно и интересно е клипчето, заснето от Тони от Творения и вдъхновения - тя е показала нейните любими лепила.
Добре са си чужденците – имат си сайт като This to That където е описано спрямо това какво към какво искаш да залепиш кое лепило да ползваш. На мен това не ми помага, защото мразя да робувам на марки и искам да си намирам нужните лепила в БГ, даже още по-добре в близкия до нас магазин.

Така че ще ви запозная с моите впечатления за лесно достъпните лепила.


Ученическо лепило. (School Glue)
Elmer’s е най-често спряганата марка в разни чужди сайтове, има го в много рецепти за домашни бъркочи, на които често попадам. Аз го заменям с обикновено Ц200, но не съм убедена че това имат предвид, защото сред изброените характеристики на това лепило са – безвредно, не цапа, подходящо за деца. Може да поспорим дали Ц200 купено от строителен магазин е такова. Сега си купих някакво наистина ученическо лепило от супермаркета до нас, за 0.39 лв – едва ли ще лепи нещо, но пък има малък накрайник отгоре и ще го използвам за писане с акрилни боички. Тук влиза и обикновеното течно лепило, но аз такова не си вкарвам в къщата – много маже и цапа, пък не върши кой знае каква работа.
<

Сухо лепило на стик (Glue Sticks)
Срещат се в каква ли не форма и марка. UHI ми е фаворит тук, но може би има и други качествени, аз съм пробвала всякакви куче марки купувани от Джъмбо, Т-маркет, книжарницата и тн. и не съм очарована. Предимството му е, че лесно се работи с него и е подходящо за деца – не създава такава бъркотия като течното, но пък се разлепва. Особено с малко по-дебела хартия – колкото и да натискаш като се събудиш на другата сутрин и хоп – щръкналите краищата на залепеното и ти се хилят насреща. Супер досадна работа. Освен това има гадния навик да засъхва в тубичката преди да си го използвал повече от два три пъти.


Двойно-лепящи ленти (тиксо)
Те са моят основен помощник що се отнася до лепене на хартия-хартия и картон-хартия. Лесно достъпни, евтини, има ги в различни ширини и дебелини. За съжаление попадала съм на доста ментета – лепиш красиво и здраво, и на сутринта изненада, но с неприятен характер. Няма начин да различиш ментетата от другите, затова подбираш магазините. Аз последния път си ги купих от Кауфланд за левче ролката (дебелина около 1,5 см) и засега вършат работа. Тук добавям и разните му там точки, квадратчета и подобни за лепене, които имат дунапрен за да надига елемента, който лепите. Много са удобни когато искаш придадеш 3D вид на проектите си.


Лепило за дърво – Ц200 (Wood Glue)
Тук слагам т. нар „бели лепила“, произведени на основа на водна поливинилацетатна емулсия. Именно от този вид е и Ц200. На пазара се предлагат няколко разновидности, които се различават по времето на съхнене, гъстота, консистенция.. Моето последно закупено е лепило за дърво от Лидл. Малко е гъстично, но пък смесено с бял латекс и бебешка пудра се използва вместо Гессо ( грунд). Аз използвам този вид бели лепила за декупаж – когато лепя салфетки за хартия. Предпочитам да си купувам разфасовки по 200 грама и повече – да си имам. Харесвам много това на Леко, защото е с малък накрайник отгоре, макар че той доста бързо ми засъхва. Но пък е 2,20 лв за 250 грама – чудесна цена.


Медиуми и лепила за декупаж (Mod Podge )
Много често срещано из западните блогове, не съм съвсем наясно какво представлява, но е хем използвано като залепващо средство, хем като завършващо при декупаж.

Темата с медиумите, лакове, краклета и тн за декупаж е доста голяма, и ще я оставим за друг път като намеря доброволец да напише статия за тях.


Малки тубички универсално супер лепило (Super Glue)
Последното ми решение – стори ми се много удобно за залепване на малки детайли като ситни перлички например, при които силикона се вижда по гаден начин. Обаче! На практика дотук съм успяла единствено да залепя пръстите си за…. пръстите си. И уверявам ви, много трудно се разлепвам – мисля вече мога да обирам банки, изтрила съм част от отпечатъците си трайно и завинаги. Наскоро видях в брошурата на едно такова лепило, че цианакрилатните лепила се използват в хирургията за лепене вместо шиене на тъкани, така че внимавайте с тях. Освен това дразнят и очите и носа.Сигурно лепилото е читаво – дават го да лепи всичко и то трайно и постоянно, но аз някак не се справям с него.


Другото, което забелязах е, че по-добре да си купувате най-евтиното такова, че повечето не издържат на повторно затваряне след като вече си ги използвал веднъж.


Секундни лепила (Quick Hold)
Бързо съхнещото лепило е вариант на супер лепилото, с идеята че съхне по-бързо – просто ти вземат повече пари за него. . Тези лепила са особено подходящи за слепване на малки предмети, които почти веднага са готови за употреба, защото не се налага продължително притискане на слепваните елементи


Специализирани лепила
Това са лепила, специално предназначени за лепене на един или повече материали. Съответно с такова лепило се постигат и най-добри резултати във всеки конкретен случай. Такива например са лепилата за: различни пластмаси, дунапрен, текстилни материали и др.

Силиконов пистолет (Hot glue gun)
Ето това е моят категоричен фаворит, толкова любим, че на моменти прекалявам с употребата му. Честно, мъж ми вече ме следи да не ги ям тия пръчки силикон, че на вечер хабя по една…

Идеално е ако лепиш по хартия всякакви странни неща – платове, дърво, шишарки, листа, копчета, канап, панделки, перлички, филц, стиропор, висулки, картон, цветя и тн. Хубаво е човек да си пази ръцете докато натиска горещия силикон – не че не зарастват дупките по пръстите, но не е особено приятно. Друг важен момент е, че трябва да се работи доста бързичко с него, защото бързо се втвърдява и не позволява промени в положението на залепения предмет.

Силиконовите пистолети биват малки и големи ( едните ползват 6 мм пръчки, другите 10 мм). Аз имам и двата, но ползвам само малкия. Пръчките биват безцветни, бели и шарени – в момента имам брокатени зелени и червени, къси и дълги. Дългите са далеч по-удобни, а и свършват по-бавно. Продават ги в крафтърските магазини, в строителните такива, както и в Кауфланд, Джъмбо и магазинчета за 1 лев. За съжаление съм попадала и на много некачествен силикон – не лепи, тече, става на конци – ужасна работа…


Брокатени лепила
И по тази тема не съм компетентна особено – имам доста брокатени лепила от по-евтините, но не съм им фен. Надявам се да наваксам като ми дойде последната поръчка с измислици, премислици от Батко ви Тим: Ranger ICe Stickles Glitter Glue, Ranger Inkssentials GLOSSY ACCENTS Glue Dimensional Adhesive и Tim Holtz Distress Stickles from Ranger - Rock Candy. Така че тук ще има продължение.


Ако питате мен, идеалното лепило лепи много здраво, прозрачно е на цвят дори и когато засъхне не където трябва, лесно е за употреба, не пожълтява като седи по-дълго време и най-вече – евтино е! Ако някой го е намерил, моля да ми подшушне на ушенце.

5 comments:

Анонимен каза...

Лепило за дърво е С 300

Maria Tchotcheva каза...

Кати, за малките детайли Ranger Glossy Accents върши страхотна работа. Лепи здраво, позволява прецизно нанасяне и изсъхва прозрачно. Не е съвсем евтино, но пък се използва икономично :)

Angel Heart каза...

Аз пък с ц200 нанасям върху там където съм оцветила и ми харесва като изсъхне
Иначе си лепя и с него и със сухо, сега си взех 2 сухи от някакво хоби магазинче лепи много добре и е мн евтино 2 за левче и с самолепящо...гледам все по евтинки неща :)

Анонимен каза...

Искам да знам някой знае ли с какво се лепи юта филигран?

окококококо каза...

Здравейте, можете ли да ми дадете съвет какво лепило да използвам за направата на снежен човек от прежда- лепилото се разрежда с вода преждата се омотава около балон и се маже стабилно... та, виждам в клипчетата, че използват Elmer's glue, но не съм сигурна дали с Ц200 ще има същия ефект, тъй като досега не ми се е получавало. Също така не съм наясно от видовете Ц200 кое би било най-подходящо. Благодаря предварително :)