Our social:

12 януари 2019 г.

Що е то негативно пространство в творчеството

За негативното пространство /negative space/ се каня да пиша отдавна, но все не ми достига смелост. Това е сериозно понятие от дизайна, независимо дали той е графичен, интериорен или уеб дизайн и аз едва ли мога да ви разкажа толкова добре за него, въпреки, че отдавна ме интересува.
Много добри примери може да видите тук, в творчеството на дизайнера (Tang Yau Hoong). Гледала съм негови работи с часове - винаги има скрита картинка и е любопитно как различните хора виждат едното или другото пространство първо.
Източник:  Tang Yau Hoong

 

Източник Noma Bar

Източник Noma Bar
Източник Noma Bar

 Още много примери има тук.

Негативното пространство има значение във всички видове изкуства и разбирането му, овладяването му и работата с него е важна задача за да се постигне баланс в творбата.


Най-известната и най-често давана за пример картина е тази на Едгар Рубин /1915/:
Positive and negative space


Какво виждате на нея? Ако виждате ваза, значи виждате бялото като позитивно пространство, а черното е негативно. Ако виждате лицата, то значи виждате черното като позитивно пространство, а бялата част между тях като негативно. Доста шантаво и объркано звучи, но е важно да се разбере, че те двете са важни едновременно, не съществуват едно без друго. Едното подчертава другото и го кара да изпъкне. Повече примери може да видите тук.
Мога да ви споделя едно от хилядите кратки клипчета в нета, които демонстрират двете пространства.

Обобщение:
  • Негативно пространство е това около основния елемент.
  • Негативните пространства също имат форми
  • Негативното пространство е също толкова важно, колкото и основния обект, то огражда и показва къде свършва позитивното пространство и балансира композицията.
  • Тишината /липсата на звуци/ в музиката е негативното пространство в едно музикално произведение.
  • Умението да "виждаш" негативното пространство означава да се научиш да виждаш света по един по-различен и абстрактен начин.
  • Може, с практика всички ние да се научим да го виждаме. Просто трябва да опитваме. 

А защо е толкова важно за правенето на една картичка? Защото това е инструментът, чрез който постигаме добра композиция.

Дали да оставим едната половина на картичката ни празна и да сложим всичко в другата половина? Да използваме изрязания елемент или "дупката", пространството останало от картона след като го изрежем? Каква големина да бъдат елементите?
Източник: тук

Източник: тук
Подбрах няколко примера, в които негативното пространство се използва много добре:
Източник: тук

Източник: тук
Източник: тук

Източник





Мога да изброявам още безкрайно много примери, но мисля, че схванахте идеята. Ако с тази публикация поне малко ви "замисля", то значи целта е постигната. А осъзнаете ли силата на "негатива", то пред вас се открива цял нов свят.

Има още много проявления на "позитивно-негативното" в картичкоправенето при използване на щанци и стенсили, печати. В микс медията и особено при Тим Холц използването на "другото" пространство е много честно срещано. Ще се постарая да ви дам примери в серия публикации ако ви е интересно. А до тогава - мигнете и погледнете как се е променил за секунди светът около вас.

Кат от Картишоците

1 comments:

bejko каза...

Много интересна и обширна тема Кат, по която напоследък често и аз се замислям. На едно обучение, на което преди време присъствах се говореше, от колко голямо значение е с коя половина на моъзка (креативната или логическата) фиксираме първоначалният образ. А на хората които умеят да създават такива картини искрено се възхищавам!
Поздрави и прегръдки!