Our social:

28 април 2015 г.

Научно и митично погледнато за бухалите и техните близки


Здравейте малки и големи, бухалчета, совички и редки кукумявчета,

Днес е мой ред да се изкажа или по-точно да ви разкажа за моята гледна точка и знание за пленително мистериозните сови. Трябва да ви предупредя, че голямото ми момче е луд на тема животни и птици, в това число и човека (и сега се хиля), та наистина сме понатрупали истории по темата. Е, не го бух-бухаме толкова силно като други Картишоци (J), но пък може и тях да ги заинтригуваме с някоя от историите ни по-долу. Не е толкова креативно, както всичко показано ви по темата до този момент, и все пак – има ли нещо по-вдъхновяващо от изкуството на Майката Природа? J И имам още едно специално предупреждение – ако гледате само с розово и романтично настроение на тези царствени птици, може да не искате да дочетете всичко по-долу докрай.
И така. Започвам с въпросче – знаехте ли че птиците от разред Совоподобни (от тук насетне просто „совите“) се считат за едни от най-старите видове гръбначни животни, като намерените вкаменелости от преди 60 милиона години показват, че тази птица не се е променила много през времето?
Разбира се, всички знаем, че совите са изключително нощни птици. Най-едър представител е бухалът, който може да достигне до няколко килограма тегло. Имат изключително добро зрение и слух, като някои видове дори са развили примитивни форми на ехолокация, подобно на прилепите. Нещо много интересно, което сигурно сте виждали най-малкото в научнопопулярните филми е това, че вратните им прешлени са силно подвижни и осигуряват 360° зрителен обхват, без да се променя положението на тялото.
Друго, което ме впечатли е, че са моногамни животни. И двамата родители се грижат за малките си, като гнездят в хралупи, стари, изоставени сгради, скали, и др.
В България се срещат 10 вида от тази мистична птица. А ето ги и тях. Позволявам си да ви препокажа снимките от Уикипедия, като по-любопитните от вас могат да влязат и да допрочетат още един куп интересни истории за всяка птица поотделно, като кликнете на името на птицата под всяка снимка. Сигурна съм, че вече сте избрали любимец от представените J
Bubo bubo (eagle owl) - Бухал
Otus scops- Чухал (наздраве за РосалиндаJ)
Strix aluco- Горска улулица

 
Strix uralensis- Уралска улулица
Asio otus- Горска ушата сова
Asio flammeus- Блатна сова
Glaucidium passerinum- Малка кукумявка
Athene noctua- Домашна кукумявка
Aegolius funereus- Пернатонога кукумявка


Tyto alba – Забулена сова
 
 Околосветско пътуване в приказния свят на совите

През цялата човешка история, совите са присъствали забележително в митологията и фолклора. Совите са едни от малкото птици, които са изобразени на открити скални рисунки. Совите са били едновременно боготворени и страхопочитани от много цивилизации през древността до днес.

В древна Гърция често совите са приемани за символ на добър късмет и добра поличба. А идеята за „добрия стар бухал/сова“ най-вероятно води началото си от асоциацията с Малката сова на гръцката богиня на мъдростта и военните планове Атина Палада. Кукумявката, пък, в древна Гърция е била свързвана с бога на подземното царство – Хадес.

Напротив, при римляните на совата са гледали като на зла поличба за предстояща трагедия. Да чуеш крясък на сова означавало неизбежна смърт. По предания смъртта на много известни римляни била предречена от сова, включително на Цезар, Октавиан Август и Агрипа. И докато гърците вярвали, че да видят сова било предзнаменование за победа на техните армии, то римляните гледали на това като на знак за поражение. Вярвали, че да сънуваш бухал било поличба за корабокрушение при моряците, както и нападение от пирати. За да се осигури защита от нещастието, трябвало „зловещаещата“ сова да бъде умъртвена и прикована за вратата на къщата, върху която хвърляла прокобата си.

Вярванията за совите варират при древните американски индиански племена. Някои от тях вярвали, че совите били предвестници на болести и смърт. Други племена, пък, гледали на совите като духове-защитници, трети ги считали за превъплъщение на душите на живи или наскоро починали хора и следвало да бъдат третирани с уважение. Някои племена дори вярвали, че совите са земните образи на техните богове. Така, хопите например вярвали, че пещерната сова била превъплъщение на тения бог на смъртта. Инуитите обяснявали плоското лице и къс клюн на совите с историята за прекрасно младо момиче, което магически било преобразено в сова с дълъг клюн. Превърната в сова, девойката се подплашила, полетяла и се ударила в стената на дома си, като така лицето и станало плоско, а клюнът се счупил. А някои племена използвали следния израз, за да назоват смъртта „да прекосиш моста на совата“.

Бухалът рибар (Ketupa blakistoni)– простете, ако греша в превода, се счита за един от най-важните богове на местните хора Айну от Хокайдо в Япония. Нарича се "котан кор камую“, което означава „богът на селото“ или „богът, който защитава селото“.

Някои хора вярвали, че совите били особено зли с деца. Суахили вярвали, че бухалите носели болести на децата, а в Арабия се считало, че бухалите били лоши духове, които отнасяли децата в нощта.

За някои, пък, совите имали магически сили. В Арабия се приемало, че всяка женска сова снасяла две яйца, едното със силата да накара човек да оплешивее, а другото със силата да възстанови опадалата коса. В Алжир, пък, се вярвало, че ако дясното око на бухал се постави в ръката на спяща жена, тя ще си изкаже всичко, което искаш да знаеш :)

Бухалът е един от най-древните символи в Китай и според някои автори се смесва с образа на Огнения Дракон, емблема на Втората династия Ин. От друга страна, в тази азиатска страна бухалът се считал за ужасна птица, която разкъсва майка си. Там той символизирал мъжката ЯН енергия и крайностите, произтичащи от нея. Тази енергия се проявявала при лятното слънцестоене и се свързвала със светкавицата, ковачите и лятната суша, която китайците мислели че се предизвиква от бухала. Децата, родени в деня на бухала (деня на лятното слънцестоене) били смятани за жестоки и отцеубийци. 

При приятелите от Острова пък, в частност – Уелс имало поверие, че ако се чуе бухане на бухал между къщи, то някъде там девойка току що е загубила девствеността си. Друго уелско поверие пък гласи, че ако бременна жена чуе бухането на бухал, то тя и бебето и ще бъдат благословени. В Йоркшир бульон от бухал уж лекувал магарешка кашлица освен един куп други болести. 

И така, докато в много култури се считало, че совите са нещо лошо (така, в Камерун например няма дума за сова, а тя се назовава посредством „птицата, която те кара да се страхуваш“), има достатъчно други, в които те са приемани за нещо добро. Във Вавилон амулети с бухали са използвани като защита на бременни жени. В определени райони на Франция, пък, се вярвало, че совите помагали на „старите моми“ да си намерят съпрузи.

В Полша се вярвало, че момичета, които умирали неомъжени се превръщали в гълаби, а тези, които умирали омъжени се превръщали в сови. Вярвало се също така, че бухалите не излизат през деня, защото били толкова красиви, че биха били нападнати от другите птици от завист.

В Русия, ловците носили нокти от бухал, за да може душите им да се изкачат до небето, когато умрат.

В Румъния се казва, че душите на покаяли се грешници отлитат на небето във формата на снежни сови.

Българска обредност и символика: Бухалът и кукувицата са представени във фолклора като брат и сестра, които се карали непрестанно. Уморена от техните кавги, майка им ги проклела да се превърнат в птици, които все да се търсят, да се чуват и никога да не се намерят. Момичето се превърнало в кукувица, а момчето – в бухал. Оттогава кукувицата все кука и вика своя брат бухала. Друга легенда разказва, че братчето и сестричката вървели през нощта в гората. Изгубили се един друг и не могли да се намерят. Момичето помолило Бога да го превърне в птица, да литне нависоко като сова и да види къде е братчето му.
Но, уви, и у нас бухалът се възприема в народните представи като демонична птица, чието бухане предвещава беда, болест или смърт.

Бях приготвила и още легенди и предания за вас, но и до тук май съм в прекомерност огромна.
С две думи и за символиката на това, какво значи да подарите или да ви подарят бухалче – статуетка, картичка, пано и т.н.
„Сериозно“: Бухалчето съдейства за активация на учебния процес, работоспособността и умствения труд. Счита се ,че помага на притежателя си да предвижда бъдещето и да види всичко невидимо за човешките очи. Много Фън Шуй специалисти смятат, че създава около себе си „енергийно поле на благополучие“, в което притежателят винаги чувства душевен комфорт и може да се развива в избраната посока. Бухалът се смята и за мощен символ на Богатството. Той благоприятства личностното израстване, което е не по-малко важно от финансовото благополучие, поощрява развитието на умствените способности, помага в натрупването на зная, усилва духовното развитие. Смята се, че присъствието на бухал усилва така наречения “късмет в ученето”. Счита се за идеален подарък за хора на умствения труд, ученици, студенти, както и за ръководители на големи организации и фирми. Поставете бухала в Сектора на Кариерата или в Сектора на Децата. Добре е да го имате на работното място, ако работата Ви е отговорна и напрегната. Идеален помощник на децата, ако бъде поставен на ученическото бюро.

Друго интересно за споделяне е, че някои представители на разреда, като бухала, различните видове сови и кукумявки, се опитомяват лесно. Тази тяхна особеност заедно с характерния им външен вид, ги е направила предпочитано домашно животно на жреци, шамани, заклинатели и други, от най-дълбока древност.

Така че, ако случайно не започнете да виждате в бъдещето или да омагьосвате неприятните съседи от горния етаж, дето все пускат музика (или съответно не пускат) в неподходящото време, то бухалче подарък (живо или стилизирано) най-малкото би трябвало да ви донесе дълголетие, мъдрост, знание и ерудиция, разсейващи мрака на невежеството.

И сега, разтълкувахте ли най-сетне култовото
„Совите не са това което са?“
Вдъхновението ми за вас освен словесно този път идва и в един по-нестандартен тип изкуство:


by Seoxys6
Моля, кликнете на заглавието на снимката и разгледайте и другите красиви творби на автора Seoxys6.

Надявам се, че ви хареса и вдъхнови с нова сила. J

С много обич:
shMe (бух бух) от Картишоците

2 comments:

Kati каза...

Леле шМи какъв сериозен научен труд. Но го прочетох докрай и с интерес. Благодаря за усилията. То се оказа много популярна тази птичка, и то не само из крафт средите .

Bo каза...

Абсолютно си за е за докторска степен този труд, shMe! Аз да си призная не го изчетох буква по буква, а там където пишеше не много приятни нещица-прескачах ;). Искам да си остана с добро мнение за тези странни и мили, сладки същества! :) Харесвам ги! <3