Our social:

6 април 2015 г.

Арт журнал: фотоурок за създаване на фон.

Здравейте, сладури! 

Все още не се осмелявам да направя видео за творческия ми процес докато правя арт-журнална страничка, но днес съм ви подготвила едно фотоуроче за последната ми страничка. Доста стъпки са пропуснати в снмиките, но ще се постарая да бъда изчерпателна в приказките. :)

Винаги започвам със залепяне на две странички от журнала, за да си осигуря по-стабилна основа за работа. Използвам мат гел медиум за тази цел. Със същия лак залепих и късчета вестник (намираше ми се само швейцарски за жалост). Може да използвате стара книга за трактори като Кат или специално предназначена за тази цел тишу хартия с буквички. Следва грундиране с гесо, който предпазва страничките и осигурява добра основа за нанасяне на боички и джелатос в моя случай. От картинката може да видите, че вестникът прозира. Този ефект постигнах като разредих гесото с вода (т.нар. gesso wash). След това нанесох джелатос във вече любимия ми цвят манго и запечатих всичко с лак.


Колкото и да е типично за микс медията, обикновено не залагам на текстура за фоновете на журналните ми странички по простата причина, че придават обем и утежняват страничката. Вдъхновена от останалите ми драги съ-Картишочета обаче реших да опитам да си поиграя с малко текстура. :) Залепих мрежичка и една много красива дантелена снежинка (шшш... не ѝ личи, че е снежинка) подарък от Мила. :) Минах с разредено гесо върху елементите. Буквичките направих от негатива на изрязани буквички на Joy Craft и моделираща паста. След това покрих всичко с джелатос и лак.


Тук идва истинското забавление от мацането. :) Използвах всичките си цветове акрилни боички - розова, магента и бяла. Обещавам скоро палитрата ми да се обогати поне петорно, защото е голямо забавление и много приятна среда за оцветяване. :) Оцветява върху всичко, съхне много бързо, перманентно и няма нужда от допълнителна фиксация или обработка.




Фонът ми се стори малко "постен" и размит, затова напечатах тук-там с печат-шрифт на Kaisercraft, за допълнително заиграване с окото. :)



После започнах да лепя елемнтите, които си нарисувах и оцветих. :) За всякакво лепене използвам гел медиум.


И от тук нататък, простете, но забравих да снимам стъпките - музата ме завихри и отвя в паралелна вселена, където нямаше фотоапарат. :) След като всичко беше налепено, рамкирах страничката с черно мастило StazOn и печат, имитиращ петна. Напечатах цитатът, който ме вдъхнови и ме водеше през целия процес на майсторене на страничката, като използвах два различни шрифта буквички. Оставаше само да придам малко дълбочина на залепените елементи като ги очертая с кафяв PITT brush pen на Faber и малко отблясъци с бял гел химикал. Ето крайния резултат:



Макар и непълен, надявам се фотоурокът да е бил полезен. :)
Ако урочето за арт журнал ви е било интересно, кажете ни дали искате да видите още такива и кой аспект най-много ви интригува.

С пожелания за прекрасна нова празнична седмица!

Поздравчета,
JIJI и екипът на Картишоците.