Our social:

19 април 2015 г.

НРДП Глава 8: Основни техники за оцветяване – Алкохолни маркери

  В предишната глава от наръчника за начинаещи ви показах необходимите материали и най-често използваните продукти за оцветяване с акварел. Днес ще си поговорим и какво е необходимо при работата с най-популярната техника - оцветяването с

  Алкохолни маркери


  • Разтворител: алкохол/спирт
  • Оцветители: алкохолни маркери и мастила за тяхното презареждане. Има много марки маркери на алкохолна база, като част от тях се използват за професионално оцветяване от художници, архитекти, плакатисти, манга артисти, но най-популярните в крафтърствотo са три марки Copic, Spectrum Noir и Promarker.

Copic маркери:

Те са произведени в Япония и това е техният сайт,в който е може да намерите купища информация за видовете, цветовете, презареждането с мастила и др. : https://imaginationinternationalinc.com/copic/


А това е схемата на всичките 358  цвята:

Европейският сайт на копиците (Copic Markers Europe) също е пълен с много вдъхновениe и техники за оцветяване, а ние сме горди, че Вили e част от талантливия им екип. В нейния собствен блог - Vili's Art, ще намерите много и почти единствените уроци на български за оцветяване с копици. Ето ви само няколко: 

В България копици и консумативи за тях могат да се намерят в тези магазини: Артсървис, Кадифе Крафт и др.

Spectrum Noir маркери

Това са английска марка маркери произведени от Crafter's Companion. Te са разработени е 168 цвята, кито се предлагат само в комплекти, като във всеки от тях има различни цветовии комбинации. Системата им е организирана така, че ако се сдобиете с основните 12 комплекта от по 6 маркера ще имате една достатъчна палитра за основно оцветяване.
След което може да си допълните цветовете с останалите 4 големи (от по 24 цвята) допълнителни комплекта.
Ето това е цветната им схема:
Много повече информация за тяхното използване и подържане може да намерите в блога на Spectrum Noir - http://www.spectrumnoir.com/
В този блог може да мнамерите излключително много уроци и завидно българско присъствие в лицата на:

Диляна Купенска

 Мила Попова

Нели Иванчева

и Калина Павлова

Освен в сайта на SN част от уроците на български може да потърсите и в моя блог.

Ако искате да си купите тези маркери в България може да го направите в тези магазини: Армстронг,  Работилница Фантазия  и др., но добри цени и промоции предлагат и в английския магазин на Crafter's Companion.

Promarkers 

 Това са професионални маркери произведени от Letraset. 
Предлагат се в 148 цвята, като могат да се закупят поединично и в различни комплекти.



Ето това е сайта в който може да намерите повече информация - ProMarker , а това е цветната им схема.



Българския магазин, от който може да си закупите някои от тях  Хобисимо,
а оригиналния сайт на производителя е тук. 

Независимо на каква марка маркери сте се спрели имайте предвид,че те работят добре и заедно и може да ги комбинирате без проблем. Ето едно уроче на Вили за оцветяване на коса с копици и промаркери.

Хартия: Най-добре преливането на цветовете става на специализирана хартия за оцветяване с маркери, но може и по-дебел принтерен (гладък) картон. Ако използвате  акварелен картон имайте предвид, че неговата влакнеста структура го кара да „гълта“ много повече мастило.

  • Допълнителни пособия: не са необходими
  •  Мастила -  и тук за пълнота ще спомена мастилата, които трябва да използвате за да работите с реални печати трябва да са на водна основа т.е.да не се разтварят от спирта.

"За" и "против" алкохолната техника

 Плюсове:

  • получават се невероятни картинки с наситени ярки цветове

  • цветовете не се променят с времето
  • най-популярния метод за оцветяване на картинки за картички поради което могат да се намерят невероятно много урочета за всякакви техники

Минуси:

  • необходими са няколко на брой маркери за да се постигне разнасяне (блендване) на цвета – поне 2 за един цвят, но още по-добре 3, което превърнато в една добра палитра от основните цветове прави поне 50-70 маркера. (Повярвайте ми, НЯМА КАК ДА СТАНЕ С ПО-МАЛКО, убедих се от собствен опит!). 
 
Няколко примера - тази монохромна картинка  е оцветена с 29 различни маркера, войнът с вълците по-горе - 45 цвята, червенокоската по-долу 31 цвята.
  • последното превърнато пък в пари вече си е една значителна инвестиция от средства независимо за каква марка говорим.
  • снабдяването с цялата гама, тяхното презареждане и правилно поддържане е свързано (почти винаги) с пазаруване от чужбина
  • дори и след като се овладее техниката, оцветяването на една картинка може да отнеме доста време.
Само косата - час и половина :)

Надявам се цветния ми разказ днес да ви е бил полезен и тъй като аз вече ви посочих доста интересни урочета, а в интернет може да намерите стотици хиляди в линкито по-долу може да споделите с останалите кои са вашите любими: