Our social:

20 април 2015 г.

Защо харесвам Gelli plate? 7 Причини и вие да я харесате (видеоклип и много снимки).

Тук е мястото да ме попитате – кое харесваш? Какво е това? Що за нова простотия? Някакво си желе? Прилича ми на силиконовите подплънки за сутиена? Че и мръсничко става около него – с тези всичките бои......
 
Не е простотия. И не е нова. Просто едва сега се появява в България, благодарение на Нели от uau.bg.  
Снежи писа развълнувано за хилядите възможности на тази техника още преди много време в Картишока. От тогава аз живо се интересувам как да се сдобия с такова чудо и ето вече си имам едно на работния кът. Признавам, не съм му чела инструкциите за употреба. Пробвах интуитивно като децата. Забавно е безкрай, особено ако обожавате да мешате цветовете като мен. Но не това е основната му идея  - все пак цветове може да мацате и с четката.  Четката ви обаче няма как да улови всеки релеф, точка, чертичка и формички, които нарисувате на боята преди да я пренесете на хартията. Може много да си играете с него и да произведете огромно количество лично ваша “дизайнерска” хартия. Предупреждавам ви – ако особено много си харесате някой “лист” от тестето, сканирайте си го, защото няма шанс да го докарате същия наново. Тук всичко е дизайнерски неповторимо.

Дотук едва ли грабнах вниманието ви. Не познавам много хора, които обичат да се цапат с бои. Повечето предпочитат да ползват готови и най-вече чистички, измислени от някой друг дизайнерски хартии. Но ако въпреки това продължавате да ме четете, ето ви накратко моите 10 причини в отговор на въпроса Защо да използваме gelli plate.  А ако изтърпите до финала – там има и клипче с урок.

1. Представлява гъвкава, приятна на допир и миризма желатинка, която може да е почти вечна ако я съхранявате правилно.
gelli plate print 5
2. Почиства се лесно – само с вода и малко сапун, влажни кърпи или гел-дезинфектант  за ръце.

3. Използва се лесно – няма нужда да минавате специален курс за да работите с нея.  Децата се справят особено добре – интуитивно при това.
gelli plate print 10
4. Не ви трябват допълнителни приспособления – само акрилни бои (или спрей), валяк (моят е такъв за избутване въздуха от тапетите) и няколко празни листа хартия. За текстура може да ползвате всякакви подръчни материали – мрежички, балончета, изрязани елементи, дори пръстите си за да си направите точки. Може да използвате дори живи цветя или листенца от градината за да ги пренесете на хартията.
5. Освен върху хартия  чрез gelli plate print   може да пренасяте боите върху шперплат за да си правите платна за  микс медия, а също и  върху плат – ако искате да е трайно, използвайте бои за платове.
Единственото изискване към хартията е да не е гланцирана.


6.  С нея се работи бързо – за 15 минути човек се сдобива с тесте шарени листове, готови да бъдат направени на картичка.
gelli plate print 9
7. Всяко направено с тази техника нещо е абсолютно уникално и неповторимо. 

gelli plate print 1
Ето и едно клипче, което заснех днес сутринта за да ви покажа техниката, която до този момент най-много ме впечатли. Но опитите продължават - всеки път откривам по нещо ново и забавно. По-долу следват снимки на малка част от експериментите.

Както казах и по-горе, Gelli plate вече се намира и в България  - в магазин uau.bg.
Ако се колебаете или пък искате да видите повече техники - пишете ни тук или на имейла на Kартишоците (kartishoka(at)gmail.com), и ще направим и други урочета.Надникнете и при мен, за да видите готовите вече картички.
gelli plate print 8
gelli plate print 2gelli plate print 11
gelli plate print 6
gelli plate print 7
gelli plate print 4gelli plate print 3gelli plate print 12gelli plate print 13

3 comments:

BEARKIS каза...

Твърде интригуващо, за човек, който и без друго се цапа с боички! :) На този етап ще се въздържа, цената ми е в повече, но благодаря за ценната информация, от която ще се възползвам, в по-добро време :)! Поздрави!!!

Plamnito каза...

Играчката е много привлекателна! Хартиите са страхотни! Ще се получи една много хубава пролетна серия картички!

Поли Дочева каза...


Здравейте, попаднах на вашата страница, търсейки гел плочи за монотипия, но по-големи, а не мини, каквито предлагат на малкото места, където се продават в България. Видеа за работа с този материал има много в youtube.com, но проблемът е, че не успях да открия къде се продават нормален размер гел плочи и тъй като блогът ви беше сред малкото, свързани с използването им в арт-техниките, бих искала да ви попитам, откъде може да се закупят в София Gelli pldtes напр. 40х30 или друг размер, по-голям от мини-плочите? Благодаря ви предварително за отговора. Продължавайте да публикувате статии и видеа за новите технически прийоми и продукти за изобразителни и приложни изкуства. Успешна 2022-а година!