Our social:

30 август 2014 г.

На пазар: бои Daily art


Вдъхновението се крие зад ъгъла. Поне що се отнася до мен. Най-често е нова покупка – на печат, хартия, мастило…или пък нови бои.
Mix media е стила, който отдавна ме изкушава с липсата си на правила, условия, прави линии, прецизност и ограничение на използваните материали. Там върви всичко – от непотребната хартиена торбичка, през булчинската рокля на бабата на Силвето до най-скъпия комплект печати на батко ви Тим Холц. Все се заканвам да започна да работя само колажи, и все някоя и друга картичка се промъква пререждайки приготвеното платно. И така вече 167 пъти тази година. Но едно събитие ще промени нещата. Ето как започна всичко.
В един горещ августовски ден вървяхме двамата със сина ми към малко магазинче зад Плиска за да пазаруваме учебни пособия за 15 септември. За наша изненада магазина се оказа преместен  и на негово място зееше голяма празна дупка. Разочаровани поехме отново в жегата обратно към къщи, когато моя трениран поглед видя малка витрина със статив на нея. Това винаги е покана за широко отваряне на портфейла ми, така че се запътих смело натам. Оттръсках от себе си  теглещия ме в обратната посока Мартин и влязох. Това беше първата ми среща с Анна и нейния декупажен свят. Тя мирно и кротко си работеше нещичко на масата и се зае с тежката задача да разсейва сина ми, докато аз хищно разглеждах наоколо. Не се изкуших грам от декупажните материали, които преобладаваха, но погледа ми се спря на шаблони, които не бях виждала досега. Имаше дори букви на кирилица! Награбих няколко, после продължих с ровене във многото салфетки в кашони. Намерих си най-сетне нещо с немски мотиви – все ми поръчват такива и аз все не мога да измисля подходящи. Накрая се спрях пред боите и пастите. Трябваше ми нещо в синичко като за момченце. Купих паста със кадифен ефект за да видя що за чудо е това. После взех и зелена боя. Особено зелено – допадна ми. Боите също бяха непознати за мен. Тогава Анна ми обясни, че тя ги внася, защото смята, че са най-добрите за декупаж. Не се интересувам от декупаж, така че нямам мнение по въпроса добри/лоши. Аз купувам цветове, а не марки.
Прибрах се в нас и започнах да “дегустирам” както казват децата. Намцах едно две, три, четири неща. Боята е гъста, съхне бързо и е мнооого покривна. Не си променя цвета като изсъхне. Няма значение каква ми е основата. Пастата е доста бляскава, гъста, може да се нанася и с шпатула за да стане релефна, и с четка като боя. Денят премина в нощ, а аз все още тествах. Не ми стигат цветовете. Искам още!
На другия ден.
Отново при усмихнатата Анна. Този път си имам жълто – шафран. Невероятно вдъхновяващ цвят. Имам си и млечно розово и череша. както и кафява паста. Жалко, че нямаше тюркоаз.
И нека великото мацане да започне сега!
boikutia 1kutia 2kutia 3kutia 11

Това са кутии, в които си държа печатите. Освен тях направих още една камара “дизайнерски хартии”, няколко страници в личния ми арт журнал, един колаж, травел журнала, който ви показах тук и и кутията за момичешки съкровища. Толкова бях подпалила, че почти забравих да си легна – в 6:30 сутринта каталясах от умора и заспах. Но вдъхновението не ме е напуснало и до този момент – пазарувам само стенсили, вече планирам следващите цветове, и нямам търпение да направя нещо ново.
Пиша тази публикация по няколко причини. Първо – заради усмихнатата Анна. Много приятен човек. Второ – заради боите – страхотни цветове и качество. Може да има и други такива, но аз досега не съм ги открила, въпреки епизодичните ми покупки на бои от пет-шест марки. Държа да отбележа, че аз работя основно върху хартии и картон. И трето, последно – за да ви запаля и вдъхновя да излезете извън рамките, стандартите и да покажете нещо по-различно и нетипично за вас. Ако съм успяла, значи удовлетворението ми е пълно.
Кат с намацаните пръсти
p.s.  Боите на Daily art освен при Анна може да намерите още и тук:

4 comments:

marieraly каза...

Страхотна информация Кат.Иска ми се час по-скоро да отскоча до Плиска.
Да ти на пиша и тук: Удоволствие ще е за мен да публикувате тук още едно мое уроче-за божурите.

Kati каза...

Благодаря ти Мари. Ще се възползваме на всяка цена.

Teresa Kline каза...

hi! WOW, amazing pieces of art...luv these! so glad you played along with Simon Says Stamp Wednesday Challenge!

sparkle & shine *~*

Pixie Flutterby каза...

Great Project - thanks for entering Craft for the Craic's challenge
Pixie(DT member)