Our social:

19 ноември 2014 г.

Нова рубрика: схеми за картички

 

Определение:

Скеч: представлява проста рисунка или схема, която показва кои елементи и как да бъдат съчетани в картичката.

Темата Скечове, схеми, подредба ( sketch, layout) на картичките сигурно ви е позната. Най-малкото защото точно в момента имаме такова предизвикателство при Фуриите, където ни канят да използваме прекрасния скеч на Бисерка-Bearkis за да направим нашата картичка. Докато се борех с него се сетих и за скорошната анкета на сладката Джиджи във фесйбук – Правите ли си предварителна скица на елементите и подредбата преди да направите картичката си? Или както се казва – мерите ли два пъти преди да срежете ценната хартия.

Има две идейни линии в темата скечове. Едната е рисуването на собствени схеми на картички – когато знаеш какви материали и елементи искаш да използваш, но не знаеш как да ги подредиш. Или пък когато имаш някоя особено сполучлива картичка и волно или неволно я правиш по същата подредба отново и отново.
Втората линия е използването на чужди скечове. За нея ще говорим в тази рубрика.

Работата по предварителна схема не е лесна, поне за мен. Може би защото не обичам да бъда ограничавана по никакъв начин в творчеството си. Но след като се замислих сериозно по темата, намерих няколко причини ЗА използване на скечове:

  • Ти си начинаещ крафтър, и не си съвсем сигурна в това, с което си се захванала. По-добре е да започнеш с изпитана, работеща схема.
  •  Ти си старо крафтърско куче, което иска да разчупи малко оковите на навика и еднообразието, което неусетно се настанява в картичките ни с времето. Нова подредба ще ти даде по-различен поглед.
  •  Ти се затрудняваш да правиш изчистени картички – там дизайна и композицията са всичко, така че е по-лесно да вземеш готов скеч
  •  Ти имаш много хартии и не знаеш как да ги комбинираш и използваш. Или пък изпитваш див ужас от „похабяване” на ценните ресурси.
  •  Обичаш предизвикателствата и новите неща.

Пускам ви една анкета за да се преброим.

Но тъй като все пак смятам, че сред нас има достатъчно представители от горните групи, то всяка сряда ще ви пускам по един скеч, както и примерна картичка изработена по него. Може да е моя (ако успеея) или пък чужда. Ако някой от нас има любим скеч и картичка по него ще се радвам да ми ги прати за да ги покажем в рубриката.

Ето и днешния скеч и картичка -  разбира се коледна такава: clip_image002

clip_image003

Източник: http://scrapbookandcardstodaymag.typepad.com/scrapbook_cards_today_blo/2012/10/wcmd-december-inspiration-from-summer-fullerton.html

Помислете и гласувайте в анкетата.

Издирва схеми за вас:

Кат от Картишоците

2 comments:

Toni каза...

А къде е анкетата? То вярно, че ми се спи, та може да не я виждам просто... Иначе на въпроса - да, обичам скечовете, защото съм много туткава и като мисля сама подредбата на елементите на картишока минават няколко години! Не ползвам често готови скечове, но ги обичам. Въпреки шаблона, винаги се получават различни картички и понякога трябва под лупа да търсиш за да познаеш че картичката е по даден скеч. Забавно ми е :)

Kati каза...

Тони, ако влизаш през телефона нищо чудно, че не я виждаш - на първа страничка горе в дясно е.