Our social:

25 януари 2015 г.

НРДП: Глава 2 - Как да си купим дигиталните печати?

 Наръчник за работа с дигитални печати:
Глава 2 - Как да си купим дигиталните печати?

Днес ще си говорим за това къде и как да си купим дигителните картинки. За по-добро унагледяване съм ви дала Screen shot-ове от различни сайтове, за да видите ,че независимо колко различно и объркващо може да изглежда на пръв поглед, нещата принципно са еднакви стига да знаете какво означават.

1. Къде да намерим дигиталните печати?
  • Най-често дигиталните печати се намират в специализираните интернет магазинчета, където всеки автор продава своите дигитални картинки и др. произведения. (Предната неделя видяхте представянето на един такъв магазин, и ще следват още други).
  • В някои сайтове предлагат едновременно дигитални (синята стрелкичка) и реални печати (червената стрелкичка) на една и съща марка, така че още в началото внимателно изберете правилната секция.  
  • Понякога тези магазинчетата могат да са част от платформите за дигитална търговия като (Etsy и др.) Разликата е само, че там важат търговските условия на съответната платформа и е необходимо да имате само една регистрация (за това по-късно). 
  • В някои случаи магазините за реални крафтърски стоки, също могат да имат отделена секция за дигитални продукти и за това може да разгледате и там.
2. Как да си ги купим ?
Сайтовете за закупуване на диджита са много, но в 99% от случаите говорим за електронна покупка в сайтове извън България. За това трябва да си организирате начин за пазарене on-line във валута. И тъй като тук става въпрос за вашите пари аз няма дори и да се опитвам да ви давам съвети - вие си решавате сами дали, и как да го направите !

Моите неща са организирани по следния начин: Една от картите, в които се съхраняват семейните финанси (тази с най-малко пари) съм разрешила да може да осъществява плащания във валута и на нея съм активирала интернет банкиране за да мога по всяко време да следя какво се случва там (всичкото това ми отне по-малко 1 час в банката). След това тази карта съм регистрирала в системата Pay Pal, които гарантира определена сигурност на данните (и парите) ви и вече пазарувам повече от две години on-line всякакви дигитални и реални стоки без да съм имала никакъв проблем.

А пазаренето в сайта за диджита става като и в останалите  интернет магазини. Първо се регистрираме като потребител (Register или Create an Account). Това в повечето случаи е необходимо и се прави еднократно, като се попълват няколко задължителни полета като име, адрес, e-mail и ваша парола за достъп до акаунта.


*Отварям една малка скоба за паролите – за да ви е по-удобно измислете си една крафтърска парола, която да запомните лесно и използвайте само нея за пазаренето във всички крафтърски сайтове. Така, хем за по-голяма сигурност, ще е различна от паролите за всичките други "важни" акаунти (поща, фейсбук, и т.н), хем ще си я спомняте където и да сте, хем и мъжът ви няма да я знае ;)

 Когато сте попълнили всички полета обичайно получавате в електронната си поща писмо за потвърждаване на регистрацията си в което има връзка, която ви води обратно в сайта и в новосъздадения ви профил.

От тук нататък при всяко следващо влизане само се вписвате  (Sign in или Log in) с поща и парола във вашия профил и може да пазарите, да си направите“wish list”, справка за предишните ви покупки и т.н. В определени, но не всички, магазинчета дигиталните ви покупки дори могат да се съхранят и да си ги изтеглите отново ако има нужда

А пазаренето става както във всяко оn-line магазинче, пълните „пазарската количка“ (Add to cart) с продуктите, които си изберете...
Sлед това отивате на касата (Check out) и плащаме или чрез въвеждане на данните на електронната ни карта или чрез акаунта си в Pay Pal  (виждате отделния бутон който ви води там).


След това получаваме достъп да свалим (download) дигиталните печати в два варианта или в електронната ни поща или ни се разрешава достъп в самия сайт. 
Ако ви се случва за първи път пристъпете към свалянето с малко повече четене, защото понякога имате ограничения в това колко пъти или в какъв срок може да го направите. Ето ви два примера на мои покупки:
Едната има ограничение да сваля картинката до 24 часа, а другата да го направя само 5 пъти и тук в определрн срок.

 Мисля, че за днес информацията е достатъчно много и за това ще оставя как точно става "свалянето, съхраняването, организирането и архивирането" за следващия път. Ще има доста компютърни приказки, но се надявам обясненията ми да са ясни за всички. 
Я ми кажете как бяха днес?

... а това е готовата сладурана от по-горе в любимите ми меланхолични краски.

Кали

2 comments:

Поли Христова каза...

Благодаря от сърце Кали за подробното урочето!Аз на този етап не използвам много печати защото не се имам за много добра в оцветяването, особено на фона на прекрасно оцветените твои и на други крафтъри картинки,но смятам информацията за много полезна за такива като мен леко скарани с компютъра и английския :)Поздрави!

Tinmon каза...

страхотно обяснено е всичко!