Our social:

9 март 2015 г.

Отново за стенсилите (шаблони, маски)

Няма как да ви го кажа по друг начин, освен директно. Светът е полудял по така наречените стенсили, или шаблони или маски. Кой както иска да ги нарича, но повечето големи производители се надпреварват да ги предлагат и да ни обясняват колко многофунционални са. Полезни и за картичките, и за арт журналите и направо задължителни за микс медия проектите.
Можете да ги използвате с различни техники и медиуми:
  • мастила, особено дистрес такива
  • бои, най-вече акрилни,
  • структурни пасти
  • с пудри за топъл ембосинг
  • със спрей бои
  • като негатив (подобно на печатите)
  • Дори може да ги пуснете през Биг шот и да си направите релеф с тях  (при това нежен и деликатен, както сподели шМи)
За да пробвате горните неща обаче, има едно задължително условие. Трябва да се сдобиете със стенсил.
Как да стане, сме ви намеквали няколко пъти в други теми тук, но ще се повторя отново.
  • Купувате си ги.  Все още не се намират кой знае колко много из БГ магазините. По-скоро се предлагат такива шаблони за декупаж. Те не са съвсем подходящи за микс медия проекти. По-надолу ще обясня защо.
  • Правите си ги сами – не е невъзможно, но е доста трудоемко. Особено на по-кръглите форми. Хващате макетното ножче и избраната картинка и започвате великото рязане.
  • Изрязвате си си с помощта на някоя машинка от наличните – тип плотер например.
  • Използвате разни домашни хитрини за текстури – мрежички, домакински гъби, салфетки за чай, дантели и други
  • Използвате други шаблони – например добрите стари метални за пергамано.
Ако стенсилите са от качествен материал, и вие ги миете с хладка вода веднага след употребата им, те могат да траят вечно. Но за съжаление съм попадала и на такива стенсили, които още при първото ползване се късат. Като цяло ги деля на два вида:
- тънки, които са много детайлни и финни, но се препоръчва да се използват предимно със така нареченото сухо боядисване – мастила или маркери например. При тях спасението се нарича  Спрей за временно залепване. Има специален за шаблони – прави ги леко лепкави, колкото листчетата за бележки.
- по-дебели такива, които са издръжливи на мокрене, мацане със структурни пасти, мокрене със спрей бои.
That Special Touch Mask - Daisy Chain Mask
Освен материала, от който са изработени има значение и размерът им, както и големината на самите детайли. Всеки сам, с течение на времето ще се убеди кои стенсили са най-подходящи за него, но моят досегашен опит показва следната класация:
малки стенсили. Уви, сега най-малките ми са около 15*15 см, но бих се радвала и на 10*10 см ако имаше такива.
Точно по тази точка за мен отпадат декупажните стенсили, които са много по-популярни, особено в България. Те са твърде големи ( А4 и повече понякога) и самите им шарки са много едри. Далеч не мога да си ги представя върху малка 15*15 картичка – тя картинката и формата се губи.
От всички, които съм си купувала - Мемори бокс са най-малките: с размер А6 – 10*15 см, но от тях имам само един вид. Твърде крехки са за моя груб начин на работа. Но пък са много нежни и красиви.

шарките предпочитам по-геометрични форми, и по-функционални такива, които могат да се използват за фонове, за акценти и то в най-различни проекти. Всякакви там точки, чертички, шахмат и тн са добре дошли. Колкото и да ми харесват китарите например, едва ли ще подхождат на пролетна картичка, или такава за бебе. Докато едни звездички подхождат на всичко.
23 640723 6478Резултат с изображение за prima stencil
Резултат с изображение за prima stencil

Като казах звездички, нека да ви покажа последната ми придобивка. Представлява именно шаблон на звездички, купен от магазинчето на Бо: http://b-wow.net/kraft-materiali-stencili-maski.html. Много ми допадна, защото в един стенсил с приличен размер има 3 вида звездички – малки, средни и големи. Самият стенсил също е много добро качество – перфектен като материал и дебелина. Направо съжалих, че не си взех и другите варианти – на точки и сърчица, толкова удобен е. kakichka art 25

Въобще тези видове – на комбинираните стенсили имат голям потенциал според мен. Харесах си още няколко вида подобни на тези, които са на Crafters Workshop и за съжаление не съм виждала някой да ги внася.
23 653923 731223 7459
А ето къде тествах стенсила от магазинчето на Бо – нямах търпение и обърнах веднага нова страница в журнала ми.
kakichka art 25-1

Толкова бързах, че дори надписа не ми се чете като хората, но вие имате въображение – ще си го измислите.

kakichka art 25-3
Имам още много неща да показвам, обещала съм на Джиджи, но като ми остане малко повече време. А междувременно ще се радвам и вие да споделите какви шаблони имате, за какви проекти ги ползвате и от кои фирми и марки сте доволни.

Кат