Our social:

1 март 2015 г.

НРДП Глава 5 - Огледален образ

Честита Баба Марта!
Ето тези две сладурки, занесаха мартеничките на моето семейство, а аз реших на празника да ви покажа, едно бързичко уроче как да си разнообразим дигиталните печати.

 Когато говорихме за правилата за работа сигурно сте обърнали внимание,че можем да правим с диджитата много неща, стига да не променяме дигитално контурите/линиите на оригиналната картинка. Една от лесните техники е да си направим огледален образ. 

И тъй като наръчникът тук е за начинаещи, обикновените техники ще ви показвам в най-обикновената програма за обработка на картинки - Paint. Аз редактирам изображенията си в малко по-сложна програма, но тази я има във всеки компютър (Control Panel -> Accessories -> Paint), а командите са почти еднакви и само трабва да ги намерите къде са във вашата програма.

За да обърнем огледално картинката е достатъчно да я отворим, след това намираме бутончето за завъртане на изображението (Rotate). Виждате, че има няколко опции за промяна на положението на картинката (може да използвате и тях ако желаете), но за огледален образ трябва да изберен командата за завъртане по хоризонтала (Flip horizontal) и вече имате сладко момиченце с кофичка в другарта ръка.
Същата команда ще намерите и в останалите програми за картинки и снимки, като в някой от тях я има директно като Огледално обръщане (Mirror image или само Мirror).
 От тук нататък остана да запазите картинката в НОВ ФАЙЛ и да я отпечатате.


МНОГО ВАЖНО!  Към всички, които сега започват да си играят с дигиталните изображения.Препоръчвам ви да си изградите навика, каквото и да правите, НИКОГА да не запазвате вашите редакции върху оригиналния файл. Винаги създавайте нов - не Save, а Save as... Докато още сте неориентирани най-малко може да му развалите качеството, а най-много вместо с файл с красива фея да се озовете безвъзвратно с файл само с крилата на красивата фея, (аз имам два такива)!!!

Техниката с огледалните изображения е много лесна и  може да я използвате и да направите две различни картички за бебета близначета, например..., а може просто да промените посоката на вятъра ...


 А сега ви пожелавам весел празник и 
да сме "бели и червени, руменни, засмени" !

Кали

1 comments:

Stefi каза...

Много просто и лесно, но ми трябваше твоето уроче, за да го намеря бутончето, Кали! Благодаря!