Our social:

3 март 2015 г.

17 Начина да примамите вдъхновението обратно при вас.

creativity

1. Стойте далече от компютъра!

Само дочетете това до края и веднага се махайте от тук.

2. Винаги носете тефтер в себе си.

Не се знае къде може да ви удари музата. Ясно е, че не може да извадите лепило, хартия, печат, основа, маркери, дистрес мастило и още някои дреболии, защото ще заприличате на мадама от реклама на прах за пране, която вади туба с любимия си прах от дамската чанта. Но поне може да си запишете добрата идея. Или пък да я скицирате набързо.

3. Правете си списъци.

Дори и това да са списъци с неделното пазаруване, пак може да има полза от тях. Тук там като нарисувате краставичка с две доматчета и току виж ви хрумнала идея за нова картичка

4. Вземайте си творчески отпуск.

Или пък го пишете дъждовен този ден. Важното е да излизате в междучасие. Дали от основната си работа (дори и тя да е бърсане на сополиви носове и мръсни дупета) или от творческата си работа – човек има нужда от почивка.

5. Пейте под душа

6. Пийте кафенце

7. Слушайте любима музика.

8. Четете книги.

Горните четири са важни за да презаредите батериите.

9. Бъдете отворени към нови идеи, места, неща, хора.

10. Заобиколете се с креативни хора.

Те ще ви дърпат напред, когато особено много ви домързи. Изисквайте от тях критика, коментари и забележки. Обратната връзка е много важна, дори и когато не е позитивна.

11.Отворете речника и прочетете една страница.

Или пък прочетете нещо от готварката книга на баба. Знае ли човек какво ще ви вдъхнови… ако не да направите нова картичка, то поне да сготвите нещо вкусно на мъжа.

12. Разрешете  си да правите грешки. Хора сме, не машини.

13. Отидете на ново място

Това помага, ама наистина много. Виждаш нови перспективи, сменяш гледната точка и ти идват свежи идеи.

14. Нарушавайте правилата!

Е, това не значи да се возиш без билетче в градския транспорт. Но пък ознава да  използваш розово в картичка за мъж. Кой е казал, че не може?

15. Почистете работното си място

При мен това адски помага. Ако не мога да подредя хаоса в главата си, то мога да направя поне нещо с работния си кът. И след като разчистя там, изведнъж се  оказвам с нова хартия, печат или нещо друго, от което старира проекта, който ме е затруднил.

16. Завършете нещо старо.

Сигурно всеки има на бюрото си поне по един такъв проект. Седи и чака по-добри времена. Или е тефтера на сестра ти, или албума за леля Ванче от горния етаж, дето и го обеща преди година, или картичка за някой приятел без повод… лежат захвърлени в един панер от месеци и чакат по-добри времена. Само че те все не идват, така че се залавяйте за работа днес.

17. Не се отказвайте! Не се отказвайте! Не се отказвайте!

Ако въпреки всичко вдъхновението ви е излетяло някъде надалеч по Хаваите и не му пука за вашите терзания, то върнете се обратно на точка 1. Сигурна съм, че сте чели по диагона и не сте направили и половината неща както трябва. Ето – например още седите на компютъра. Марш да си лягате!
Кат, вдъхновителката Smile

1 comments:

BEARKIS каза...

Може ли една голяяяяма прегръдка за вдъхновителката? :)