Our social:

24 юни 2015 г.

Как да използваме машина за паста със шаблони за рязане и релеф (урок на Валя от Крафт мечти)

Тази статия е за леля Снежка, за баба Ваня, за учителката от детската градина, за момиченцето от съседния блок, и за всички наши читатели, които сме заразили с това готино хоби картичкоправенето.
Въпреки, че аз не разбирам тази страст към машинките тип Биг шот и изрязаните на тях елементи, повечето от по-горе изброените персони много им се радват. Желанието да притежават машина често пъти обаче се сблъсква с невъзможността във финансово отношение. Или простичко казано, не всеки може да даде 300 лв за машина. А съвсем отделен въпрос е, че с покупката на машина само се започва..... трудното е да устоиш на стотиците видове шаблони, които се намират съвсем лесно вече и  по нашите крафт магазини. То не са цветенца, листенца, пеперудки, птичета, сърчица, кръгчета и етикетчета – кое от кое по-сладко и желано. А за папките за релеф да споменавам ли? Толкова забавни текстури се получават с тях. Ей от тия папки започна цялата история.

Но да минавам направо. Преди време попаднах във фейсбук на подробна публикация с много снимки, писана от Валя Калпакова.

 Ако името не ви е познато, то сигурно сте чували за Крафт-мечти (http://craftmechti.com) – това е нейното магазинче. 
Крафтърски мечти  е online магазин, създаден, за да  внесе малко красота и уют в сивото ви ежедневие!“
 Както пише тя самата – името е подбрано специално, защото това е нейна сбъдната мечта-любимите ми хобита да се превърнат  в професия. 

Та, Валя е много отзивчива, мила и любезна приказливка, която вечно търси да опита нещо ново, обича да гледа нови техники, прави разкошни цветя с поялник и отверки  и е направила чудно уроче за използване на машина за паста със шаблони за рязане и релеф.
 По надолу ще ви дам линк към файла с подробните снимки, но сега да си довърша историята.
 Видях аз урочето, възхитих се колко е готина Валя да го сподели с широката общественост (въпреки риска  някои от магазините да я наритат, че показва „алтернативни“ машини) и колко добре го е измислила. Но тъй като хиляди пъти съм повтаряла, че  машини не искам да си купя, го забравих.  После се появи Мари, силно възхитена колко лесно се работи с машината за паста. Колко добър релеф прави. На частта с релефа се замислих. Полезно би ми било.
И така замислена се появих на работа след две седмици отпуска. И първото, което видях беше машина за паста в Лидл, за скромните 35 лв. Купих я. Ние в къщи много обичаме паста.


И като почна едно забавление от тогава насам – децата си режат лентички за куилинг, шредират си документи и правят релеф с папките на съседки-крафтърки. Става супер лесно, точно както го е показала Валя. Даже признавам, вече имам 2 комплекта шаблони за рязане – етикетчета и кръгчета. Работят си чудесно и прекрасно, режат всякаква хартия. Заради „сандвича“ за рязане изядохме няколко лидълски сладоледа – не е болка за умиране, ние си ги харесваме. 

Сега няколко факта:
·         Има най-различни машини – от 30 до 200 и повече лева. Подобни са и тези за разточване на фимо и глина.
·         Машината трябва да е захваната здраво за плот, маса (тип машинка за мелене)
·         Отворът и е някъде 12-13 см широчина, НЕ минават 15 см папки
·         Трябва да се придържа папката, шаблона защото минават вертикално, а не хоризонтално. Валя го е обяснила много добре в урока.
·         Минават само тънки шаблони. Но пък ги изрязва чудесно, дори и по-детайлните такива.
·         Папките за релеф трябва да са по-гъвкави, за да се извиват.
·         Ефектът и крайния резултат, особено при ембосинг  е чудесен и професионално изглеждащ. Няма шанс да разберете през какво е минала картичката.
Заключение: върши работа, ако ви трябва за релеф, или ако смятате епизодично да режете с нея няколко елемента.  Определено НЕ Е професионална машина.
Казват, че правела и вкусни спагети и талиатели. Моята още не е имала тази чест!

Голямо благодаря на Валя, че ми разреши да публикуваме урочето в Картишок. Така се надявам да стигне до повече хора, които нямат толкова добри финансови възможности, а много искат да си изрязват понякога готини формички.

Машината от Лидл все още се среща по магазините – в събота видях поне десетина бройки в Плевен. 

Ще се радвам всички, които са пробвали този начин на работа с машина за пасти да споделят своите „хитрини и трикове“ . 

Кат

Ето и самите уроци:

1 comments:

Снежана каза...

Страхотна информация, много благодаря.
Имам машина за паста и я ползвам за рязане на лентички.Самоука съм и ми беше трудно да разбера как се работи с шаблони и папки за релеф, а и цените на машините бяха не като за мен.Сега ще си потърся папки за релеф и шаблончета нещо по обикновено като за начало.Още веднъж много Ви благодаря.