Our social:

8 февруари 2016 г.

Топъл Ембосинг - техника и видове пудри.

Тези от вас, които идват от света на картичките със сигурност знаят какъв уааау ефект причинява топлият ембосинг. Не че придаването на релеф е кой знае какво, но пък самото му постигане - печаташ тайнствено изображение, поръсваш вълшебен прашец и хоп - появява се скрита красота, обикновено златна или сребърна за разкош. За страничния наблюдател процесът е наистина мега интересен. Но ако вие сте изпълнителя на цялото шоу, ето някои полезни насоки за да подобрите представлението си.

Материалите

печати (без значение дали силиконови или гумени), мастило за ембосинг, ембосинг пудра, уред за топъл ембосинг (може и с пистолет за горещ въздух).
Ето затова хората  викат "Ехаа - как го направи това? " Защото не можеш да постигнеш тази техника с купени от железарията продукти. Трябва да си подготвен.

Техниката

  •  Намастиляте избрания от вас печат с бавно съхнещо мастило (има специален вид, на който си пише, че е за ембосинг (embossing ink), но може и с друго, стига вие да сте бързи за да не изсъхне мастилото и отпечатвате изображението си. Тук съветът ми е да внимавате какъв печат избирате - прекалено дейталните никога не ми се получават толкова добре.
  • Докато отпечатаното изображение е още влажно, го посипвате обилно с прахообразна пудра
  • Прибирате излишното обратно в бурканчето. Ако се налага - изчиствате на места със суха четка там, където не би трябвало да е полепнало (извън печата),
  • Въоръжавате се с уред за топъл ембосинг или пистолет за горещ въздух и загрявате внимателно пудрата докато се разтопи. Познавате я по това, че обикновено си сменя цвета. Внимавате да не я прегорите.
Ако не ви стана ясно дотук - погледнете в този блог, или пък потърсете да изгледате някое клипче в интернет.

Пудрите

Тук правя уговорката, че има много видове пудри и  те се ползват по различни начини. Ще се опитам да обобщия видовете пудри, с които съм се сблъсквала.
Като за начало да спомена, че те могат да бъдат безцветни и доста цветни, както виждате от кутията с моите по-горе. После ги разделям така:
  • Обикновена - Regular
  • Детайлна - Super Fine Detail Powders - (идеална е за надписи)
  • UTEE (Ultra Thick Embossing Enamel made by Ranger) - тази е съвсем отделен свят - докарва го на печат под стъклен похлупак.
Има и други подразделения (още мноого други!)
Прозрачна - Transparent - показва цвета на мастилото ви (ако е синьо, отпечатъка си е син). Clear пудрата (не знам как се превежда, но да речем прозрачна) е най-популярната сред тях. Тя запечатва самия отпечатък, така че да може после да си продължите да работите върху него - да го оцветявате или правите фон.
Металик пудрите - тук слагам златна, сребърна, медна, бронз - много са популярни и обичани.
Distress пудри -  те също се водят уникално различен продукт. Задължително е преди използването им да ги раздрусате добре, защото в тях има специални частици (release crystals). След като изсушите пудрата, изтърквате излишно (въпросните частици) и вашия отпечатък е състарен или дистреснат.
Перлени (Pearls) – Работят предимно на по-тъмни хартии. Леко проблясват, нежни и интересни ефекти създават.
Холографни (Holographic) пудри - нещо като прозрачната пудра, но с отблясъци, които се виждат само на определена светлина.

После идва ред на глитерни, брокатени и подобни пудри (glitter, Embossing Tinsel™)
Stampin up! предлагат и лепило във вид на прах (Heat & Stick Powder) . Печаташ с мастилото за ембосинг, ръсиш прахчето и като затоплиш то се разтопява и покрива само печата. После отгоре слагаш брокат или кадифе на прах и отново леко затопляш и готово - само печатът ти е покрит с красив брокат.
Heat & Stick Powder by Stampin' Up!Silver Stampin' Glitter by Stampin' Up!Gold Stampin' Glitter by Stampin' Up!
Има и отделна група пудри, които са с големи частици,  (ще ги срещнете и под името емайли) които не се използват с печати, а са създадени за специални им ефекти.  Шаби-шик пудрите са са бели с различни видове частици и брокат и са особено подходящи за  красиви фонове и други ефекти. Старинните емайли са в различни цветове и с по-едри от тези на стандартната пудра зрънца са страхотни за имитация на състаряване и патина. Очаквайте по-подробна информация по темата от някой по - опитен Картишок.
 За финал и начало на следващата статия ще кажа, че не трябва да се страхувате да смесвате пудрите и да експериментирате  с тях. Аз го правя постоянно и далеч не ги използвам по предназначение. Почти на всяка страничка в журнала ми си намират място, но това е защото имам твърде много от тях и все някак трябва да ги изхабя, нали.
Кат от Картишоците