Our social:

22 февруари 2016 г.

За стенсилите и фоновете

  • Ако поне малко приличате на мен и дизайнерските хартии затрудняват с хилядите цвята и нюанса или не са достатъчно "арт" за проектите, които правите.
  •  Ако все се чудите как да съчетаете цветово хартиите, които имате в шкафа. 
  • Ако искате нещо повече и не ви е чак толкова неприятна гледката на омазани с мастило пръсти.
  • Ако поглеждате на рафтовете с материали за декупаж(съдя по себе си, защото аз там намерих първото си "особено" вдъхновение, не че направих нещо повече от декупаж върху камъче, но това е друга тема...), значи смесването на техники вече плува из кръвоносната ви система, достигнало е до сърцето ви и е "вашия" начин да изразите себе си. 
Това е статията за вас.
Ако вече познавате повечето техники, които описвам и дори сте опитали нещо друго, моля не пропускайте да оставите в коментар вашето приложение на стенсилите, а защо не и линк към творбите си. Ще се радваме да допишем статията заедно, за да сме си полезни.

Преди време в групата Скрапбукинг, във Фейсбук едно момиче попита следното:
"Момичета, може ли един съвет. Купих си стенсил тип пчелна пита и искам да го изпозлвам за фон. С какъв вид боя ще ми бъде най-лесно оцветяването? Пробвах с акрилна от тубичка не ми допадна резултатът никак и с мастилен тампон пак. Чудя се дали със спрей боя няма да е най-добре?"

И така аз се опитах да систематизирам начините, които знам за използването на стенсили за направа на фонове. Някои от тях съм използвала за хартиените си проекти, а други са в списъка ми "Projects to try".

- Студен ембосинг с Бигшот и стенсил. Сандвичът се подрежда по следния ред: платформа без таб-ове, 1-ва плоча, гумена подложка, картон, стенсил, 2-ра плоча.

- Студен ембосинг с бигшот, стенсил и мастило - нанасяме мастилото върху стенсила с валяк или направо с тампона. Редим върху платформата: 1-ва плоча, гумена подложка, лист хартия, картон, намастиления стенсил с мастилото надолу, 2-ра плоча.

- Студен ембосинг с ембосинг паста или релефна паста. Нанася се пастата през стенсил върху картона със специална шпатулка(палетен нож) или стара дебитна карта. Много е важно да се измият палетния нож и стенсила веднага.








- Акварелна техника през стенсил - нужен е студено пресован акварелен картон, поне 250 гр/м2, водни боички или други водоразтворими мастила. С не много мокра четка с боя се минава вътре във фигурките на стенсила. Получават се размити петна. Може след изсъхване да се размести стенсила и да се използва друг цвят или друг стенсил.

- Топъл ембосинг. Ембосинг мастилото се нанася през стенсил направо с тампона. Наръсва се ембосинг пудрата и се нагрява с уред за топъл ембосинг.

- тампониране през стенсил. Може да се използва дистрес, друго мастило или акрилни бои и с апликатор се нанася през стенсила върху картон. Може да се размести стенсила и да се използва друг цвят или направо друг стенсил
- Спрей през стенсил. Задължително ви е нужна кутия, в която да пръскате спрея, защото има опасност от нежелано оцветяване на работното ви място ;) Фиксирайте картончето и стенсила с хартиено тиксо и пръскайте. Не очаквайте точни контури от тази техника. Все пак това са техники за фон. Могат да се намерят и специални временни лепила за стенсили.
Друг вариант на използването на спрей през стенсил е пръскане на вода през стенсил върху вече оцветен картон. Важно е картонът да е оцветен с реагиращи на вода оцветители, каквито са дистрес мастилата, бръшосите(brusho crystal colors) и акварелните бои.


- Медиум през стенсил. Нанася се гел медиум през стенсила с помощта на палетен нож или стара дебитна карта. След като напълно изсъхне се оцветява картончето с мастила, спрей или акрилни бои. Забърсва се с хартиена кърпа се и боята остава само върху местата, където няма нанесен медиум. Повече снимки и видео - тук 

По подобен начин може да се използва и гесо. В този случай цвета върху участъците покрити с гесо ще е много по-блед.








- Маслени пастели(джелатос) през стенсил. Може да се нанасят направо през стенсила за ярък и силен цвят. За постигане на по-размити цветове може да се нанесат върху мокър апликатор и после с апликатора се пренася върху картона през стенсил.

 - Восъчни пастели. Помните ли как отбелязвахме стотинка през хартия. Е, точно този е начина да оцветим ръбовете на стенсила през хартията, като този път стенсила остава на работната маса, върху него е хартията и върху хартията натискаме с дългата част на пастела. След това може да оцветим картона с боя или мастило и интересният ефект е, че боята няма да покрие местата, където сме натъркали ръбчетата на стенсила с восъчния пастел.
Ето тук имаме клипче  по темата: https://www.youtube.com/watch?v=jVerXVsT86Q

- Gelli plate. Това е любимата ми техника за направа на фонове със стенсили. А едни от любимите ми фонове са постигнати с домашно правените ми стенсили. Но това е друга тема.

    
 

Очаквам коментарите ви с още приложения на стенсилите в любимото ни хоби.
ваша
Ирена Стефанова

3 comments:

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.