Our social:

27 февруари 2016 г.

Топ 5: Печати букви за арт журналисти

Здравейте, сладурковци!

Днес ще ви потопя в света на печатите букви. Обожавам ги! Тази тема може би е предимно насочена към арт журналистите, но защо пък да не си изписваме сами и пожеланията/посланията на скрапбук или микс медия проектите? 

Имам солидна колекция от печати букви - предимно силиконови, тъй като са прозрачни и най-лесно се позиционират, но сред тях има и гумени, както и такива, монтирани на дървено блокче:


Всички си ги ползвам (е, добре, има един сет малки буквенца, които още не съм отворила) и всички си ги обичам. Има обаче няколко сета, към които посягам по-често. :) И затова реших да ви споделя моя Топ 5 за сетове от буквички, ако все още не сте открили "вашия". Ще дам и линкове към родните магазинчета, стига да знам, че могат да се намерят в България.



Прекрасен сет с ръкописни букви, които наистина изглеждат като написани на ръка. Много лесно се нагласят буквичките, защото са прозрачни. Перфектно се свързват отделните букви, което прави напечатаното почти неразличимо от ръчно написано. Има главни (1.5см) и малки букви (0.6см), което с времето разбрах, че не е за подценяване. :)


Имат излъчване на "скицирани" букви, на мен лично ми напомнят малко на бродирани, въпреки че си има отделен сет на Marianne Design с шити буквички тип пачуърк. Отново малки (1см) и главни (1.6см), тези обаче са печатни. Ако не ви се пипка с дребосъците, които поставих под номер 1, тези със сигурност ще са ви по-лесни за употреба. 


Освен това имат едно много важно предимство - въпреки че са на латиница, успешно могат да се използват и за кирилица. А това, повярвайте ми, не е валидно за всеки сет. 


3. Stampers Anonymous Tim Holtz collection - Worn text CMS156


Сложих ги на последното стъпало на почетната стълбичка не защото не ги обожавам, а защото са твърде "комерс". Много често са използвани от арт журналистите (и не само), наред с буквите на Dylusions (които дори не ми допадат, затова не фигурират в моята класацията). Като се замислите, сигурно има причина буквите на Тим да са едни от любимите в света на арт журналите...
Не са никак ситни: главните са 2.5см, малките - 2см, но въпреки големите си размери, стоят изключително стилно върху проекта. Особено ми харесват с ембосинг:


4. Inkadinkado - Gemstone Alphabet 99107


Дотук добре - имаме си ръкописен, скициран/бродиран, стилен печатен, идва ред на "завъртулчест". Тук най-сетне открих моя! :) Все не си харесвах или пък си харесвах някой "пенсиониран" сет, който е невъзможно да издиря. Главните са 1.5см, малките - 1см, но с всичките си завъртулки в крайна сметка излизат по-големички. Тук "forever" и "second" са с този шрифт, другият е сет на Stampendous - Storybook Alphabet SSC007.




От моя опит мога да споделя, че винаги е добре да има ситни буквички. И пак от опит да ви кажа - най-добре да са монтирани на дървено блокче. Неудобството е, че трудно се позиционират и нареждат прегледно, но поне не ги губите и не падат в сифона, докато ги миете. Има един лесен начин за подреждане в права линия - нареждате дървените трупчета с гумения печат надолу и ги залепяте с тиксо или washi. Така може да отпечатвате цяла дума или поне на части (ако има повтарящи се букви). За ужасен педант като мен този метод не работи, защото винаги има някое трупче, което не е застанало както трябва и не се отпечатва добре (причина може да е и неравната повърхност на журнала, особено към края му) или пък се отпечатва и ръба на гумената възглавничка. Освен това нямате контрол върху разстоянието между буквите - аз например предпочитам да са почти слети. 


Реших да направя тази класация, за да ви насоча какво да гледате, когато си избирате печати буквички. Естествено, конкретните марки и сетове нямат голямо значение и са въпрос на лично усещане за красиво. :) Моят съвет е:

  • гледайте да не взимате няколко подобни комплекта (винаги ще посягате към точно един от тях)
  • вземете си различни големини печати - много ефектно и въздействащо може да бъде съчетаването на по-дребен шрифт за по-голямата част от посланието и едър отчетлив шрифт за подчертаване/наблягане на някоя и друга дума
  • за предпочитане са прозрачните печати или гумените, които са изрязани много близо до ръба на печата, тъй като позволяват по-лесно позициониране.

Колкото и да ми е кеф да си "покирилизирам" латиницата, по някое време усетих нужда от сет с кирилица, за да не се ограничавам в посланията и цитатите. :) Разбира се, че може да си създавате дигитални и да си принтирате на български, но любителите на реалните печати ще ме разберат. 
Дълго време търсих безуспешно, нищо не ме грабваше, докато в ръцете ми съвсем случайно не попадна един страхотен шрифт на Мигито. Най-официално смятам да ви го презентирам със следващото предизвикателство в Картишок Микс Медия, но ето едно тайно надникване: 


Това е от мен по отношение на печатчетата букви. Ако не сте намерили своя, надявам се да съм ви насочила. :)

Поздравчета,
Джиджи и Картишочковчетата.

2 comments:

Kati каза...

Джиджи, само едно съвпадение имаме - буквите на Мигито :) Но ще включа някои от горните в shortlist за пазар.Аз също обожавам букви и непрекъснато си ги купувам под всякакви форми - на стикери, щанци и печати.

bejko каза...

Мога само да се радвам на колекцията ти Джиджи :)! Много хубава и полезна статия с нагледни примери, което дава един още по-пълен поглед.Всички тези букви отиват и в моят списък!