Our social:

9 януари 2017 г.

Кат: Ако имах 200 лв и сега започвах да правя картички какво щях да си купя

Малко пред-история.

В края на всяка година и началото на следващата, всеки прави някакви списъци. Обобщава подробно или пък наум какво му се е случило, какви изводи си е направил, какво е научил и какво предстои. Ние в Картишок също започнахме със списъци:


Но в разговорите и умуването какво ни трябва и какви излишни покупки правим всяка година, постепенно се роди идея за нов вид Списък. Заданието започна като „ Какво бихте препоръчали на начинаещите, които тепърва ще се занимават с картички“  и премина в „Ако сега останеш без крафт материалите си и имаш бюджет 200 лв, какво би си купил като най-незаменимо“? Всяка от нас имаше различен отговор на този въпрос, затова всяка ще напише и представи тук своя Списък. Ако сега започвате да правите картички, минете през блоговете и фейсбук страничките на всяка от нас. Разгледайте стила ни, нещата които правим. И после се върнете тук и прочетете предложенията на тази от нас, която най-много ви е допаднала. Кой знае – може да ви спестим някой излишен лев.
И така, ето какво измислих аз, Кат /блог: kakichka.blogspot.com, FB page: Къщичка/

 Писала съм и друг път подобни списъци.През 2013 писах тук:

За начинаещи: Необходими материали за картички


 През 2014 правих списък за микс медия маниачките.

До Джиджи: Списък с материали за начинаещи в mix meda

 През 2015 посъветвах майките с деца, които искат да правя картички какво да купят.

Практически съвети при покупка на материали за картички за творящи деца

 Но не съм вярвала, че днешната задача може да е толкова трудна. Махам и слагам от списъка неща вече четвърти ден. Достигнах до извода, че с 200 лв не може човек нищо да си купи. Всичко ту ми се струва излишно, ту не мога без него. Накрая взех решение да отделя тези материали за които пиша, да направя поне 3 различни картички само с тях и тогава да формирам окончателния списък. Ще видите картичките в края на публикацията ми.

Консумативи - 50 лв



Готови основи за картички. Бели, крафт или екрю. Поне 250 грама картон.  – 25 броя 3-4 лв.
Винаги съм казвала, че това е нещо задължително за да изглежда картичката ти „профи“. Може и сам да си ги режеш, но ако нямаш гилотина си загубен. 

Скицници – за акварел или отделни листове картон. Цена за А4 скицник – 3 лв
Могат да се използват и за печати, които да се оцветяват и за микс медия експерименти.
Лепило, двойно лепящи ленти, дъждовни капки - 5 лв, 2 лв, 3 лв – общо 10 лв

 
Няма как без тези основополагащи материали. Те са консуматив, някои от тях свършват бързо ако правиш големи количества картички (като основите например), докато други издържат по 3-4 години - като дистрес мастилата.
Мастило перманентно. Аз си харесвам ArchivalinkRanger.  – 12 лв  
Ако ще оцветявате картинки, ако ще правите фон, ако ще печатате надпис – трябва си такова мастило.

Дистрес мастила – 20 лв за 4 малки и гъбички за грим за тях - 2 лв
 Може би за някои хора не са продукт от първа необходимост, но аз си ги обичам и ползвам много. Откакто има малки опаковки  не е толкова скъпо човек да се сдобие с тях.Задължително поне едното да е кафяво.

Инструменти -77 лв

 Силиконов пистолет - не мога без него - имам 4 и си ги ползвам непрестанно. - 10 лв

Уред за топъл ембосинг - 30 лв  мастило за ембосинг - 4-5 лв, златна и бяла пудра.- 8 лв 
Топлият ембосинг добавя уаау ефект в картичките ви. Хората винаги много му се радват.


Ножици - малка, голяма, къдрава - 10 лв

Подложка за рязане метална линия и скалпел - 15 лв

Обожавам гилотините си и не мога без тях. Дотук съм имала 2 тримера и 4 гилотини като последната е професионална, метална, тежка и реже страхотно. Родих се с нея. Затова мога да кажа, че не си струва да си купуваш евтин и малък тример за 20-30 лв, защото просто няма да е толкова читав и скоро ще ти се иска да го замениш с нещо по-голямо. Затова, на първо време с линийка, а при първа възможност - гилотина.

Материали за крафт маниаци - 59 лв

 Печати – 30 лв ( тук колкото и да напиша все ще ми се струва малко)  и акрилно блокче.
Съвсем естествено е да заложим на печатите, след като ще печатаме и ще правим топъл ембосинг. Съвети за това какви да си вземем ми е трудно да дам.  Някой и друг надпис, задължително шрифт/текст, ноти, точки.


 

Красиво цвете което да няма нужда от много оцветяване също е  чудесно начало. Истината е, че тук възможностите са безкрайни и зависят личните предпочитания на човек, както и от това какви точно картички иска да прави. Има едни много сладки мини печатчета, които са подходящи за почти всичко.

 

Водни боички и четки - 15 лв 
Светът на средствата за оцветяване в тази индустрия е безкраен и може да те доведе до лудост и фалит. Но пък е тоооолкова забавен. Аз започнах да "оцветявам" с дистрес мастилата, после си купих акварелни моливи за да разбера, че не са за мен, продължих с водни боички - в момента имам 5-6 вида, gelatos, после бръшоси, после zig brush makers, а дори не мога да оцветявам като хората.

Бял и черен перманентен тънкописец - 3 лв. С тях може да си нарисувате акценти, бордюрче или да си напишете надписа.



Дантела -4 лв, канап - 2 лв. Аз ползвам почти във всяка картичка или дантела или канап, а понякога и двете. Обожавам ги и не мога без тях

Перлички, пайети , candy, копчета и други дреболии - 5 лв.

Микс медия материали - 14 лв

акрилен кит  от железарията - 3 лв

Резултат с изображение за акрилен кит
стенсил -  11 лв 

Не можах да го пропусна този момент с микс медията. Човек трябва да опита от всичко, нали? За шпакла ще се ползва някоя стара кредитна карта. 
 Тук някъде ми свършват парите. Не ми останаха за готина дизайнерска хартия, но следващия месец може да си купя. Другото, което много ми се искаше да включа е една дъска за биговане и пликове с пънч. Моята е на WRMK, но тази също изглежда интересна особено за цената си от 17,80 лв.



Разбира се това е само примерен списък, който в зависимост от настроението ми променям всяка минута. Но да кажем, че днес бих започнала с горното. Реално в началото като влязох в крафт магазин и си купих една камара ненужни неща, които изглеждаха "профи". От онова време си имам пънчове, инструменти, ленти за куилинг, блокчета хартия и много други неща. Пазя всичко - не знам кога кое ше ми потрябва. Но пък използвам и много други нещица, които не са точно крафт материали - мрежи, прежди, бои и замаски, канцеларии, художнически продукти, дори кукички от рибарския магазин. Важно е вдъхновение да има, материали се намират. 
И за финал - ето моите три картички направени само с горните материали: 


Искрено се забавлявах докато ги правех, припомняйки си добрите стари времена, когато вдъхновението и идеята бяха по-важни от купищата нови материали.
А какво включиха останалите момичета в техните списъци ще разберете в следващите дни.
Кат от Картишоците

6 comments:

Plamnito каза...

Това е 200лв+20%! Отново се връщам на момента, когато желанието и вдъхновението ни движеха! Колкто повече имаме, толкова повече искаме - жени "Нямам какво да облека!"! Важното е да сме здрави и да радваме получателите!

Unknown каза...

Като цяло: много вдъхновяващо! - и идеята и статията, определено ще придвижа някои неща, които отдавна неглижирам, по-нагоре в списъка за бъдещи покупки ;)
В частност - може ли повече инфо за гилотината? :)))

Gerry каза...

Здравейте страхотни статии :) и много полезни, за ковто благодаря :) но имам едно питане как и за какво се използва акрилния кит за дърво :)

Kati каза...

Привет Гери, акрилен кит, акрилен грунд, ремонтен кит и подобни от железарията използвам вместо акрилна паста - през шаблон.Така е направен релефа на втората картичка (точките) и на третата.

Kati каза...

Моята гилотина е желязна, голяма А3 и не е маркова - мъжът ми ме снабди с нея от някакъв магазин за канцеларски. Имам и по-малка от Лидл, с тример от едната страна и гилотина. Другите картишочки харесват гилотината нс Тим Холц, но тя е малка по размери.

Unknown каза...

Много,много добра статия!С всичко съм съгласна!Жалко,че не съм си я препрочитала