Our social:

3 май 2015 г.

НРДП Глава 9: Основни техники за оцветяване – Цветни моливи

Може би на трето място по популярност, при техниките за оцветяване на картинки за картички и дигитални печати след акварела и маркерите, трябва да наредим оцветяването с :

Цветни моливи


Оцветители: цветния графит в моливите. Различните типове моливи са с различна мекост и количество на пигмент/добавни вещества в графита като по-разпространени и по-достъпни са тези на восъчна основа. Такива са всички моливи за учениците както и някои професионални продукти. По-горен клас (artist grade) са маслените моливи, но те освен с по-добро качество се отличават и с доста по-високи цени. Ето ви няколко примера и най-познатите марки:

Prismacolors

Вили

   Faber Castel

и  Faber Castel Polychromus

Derwent Artists Pencils

 KOH-I-NOOR Polychromos

Caran d'Ache / Luminance 

Spectrum Noir Pencils

Нели
  •  Разтворител: за да се смесят (blending) цветовете освен полагането на различни слоеве се използват и различни смеси на минерални масла (Gamsol, терпентин и дори бебешко олио).
  • Допълнителни материали: Хартиени "моливи" за смесване, шкурка за тяхното почиствене, качествена острилка.
 

  •  Хартия: Хартията може да е различна по структура и плътност. Ако искаме да се виждат чертичките с молива можем да използваме структурирана или грапава хартия. Чудесни ефекти се получават ако се използва и тъмна или "крафт" хартия.
Нели
 
Мира ...Just me...


Вили
 Мастила -  тук можем да използваме различни видове мастила за отпечатване на контура, но ако ще блендваме е добре отново да използваме мастила тип Мементо.

"За" и "против" оцветяването с моливи

 Плюсове:

  • получават се приказни картинки с красиви цветове и щрихи
Нели
  • цветовете не се променят с времето 
  • може да се приложи с практически всеки вид хартия
  • могат да се намерят и на приемливи цени, както на бройка така и в комплекти, (но високото качество са си скъпи)
  • популярен метод и сред истинските художници и могат да се намерят множество урочета по темата 




     
  • Може да се комбинира с оцветяването с алкохолни маркери и да се добават детайли, сенки, ефекти или просто да се засилят цветовете.

Вили

Нели

Кали

 Минуси:
  • за всеки цвят, който искате да използвате ви трябва отделно моливче и за това и тук трябва да се сдобиете със солидна палитра от цветове.
  • техниката е специфична и изисква време за овладяване (и оцветяване).

Нели

 Аз все още имам много да се уча, за да овладея оцветяването с моливи, но определено красивите и ефекни картинки на моите приятелки Мира, Вили и (най-добрата!) Нели, които бяха така добри да ми разрешат да ви ги покажа, са моето вдъхновение да продължавам да опитвам. А вие може да споделите с нас вашите вдъхновения или произведения оцветени с цветни моливи.

Кали


3 comments:

Unknown каза...

Здравейте!:)
От къде мога да си купя "Gamsol"???

KalySto каза...

Здравей Мария,
"Gamsol" е една от най-известните марки течности за блендване и е станала нарицателно име и за това не мога да разбера напълно въпроса ти. Ако питаш конкретно за "Gamsol", не знам къде у нас се продава, но във всяка книжарница за материали за художници продават различни други видове.
Дано съм ти била полезна.

bejko каза...

Тъкмо навреме ми дойде и тази полезна публикация Кали.Може би ще трябва да помисля за смяна на марката моливи най-вече.