Our social:

25 юли 2015 г.

Encaustic Wax painting/ Восъчна техника

За пръв път срещнах тази невероятно интересна техника за рисуване на Креативното изложение в Мюнхен преди 2 години.




Тя така ме заинтригува, че реших да се поразровя за повече информация в насока първоизточник и приложение. Оказа се, че това не е само едно интересно рисуване с ютия и пастел, а една от най-древните техники за живопис с помощта на пчелен восък като пластификатор на използваните бои,  поради което и често наричана "восъчна техника". Създадените по този начин изображения не се променя дори с хилядолетия, благодарение точно на консервацията,  която се постига  с восъкът.



Използването на восък започва още в древен Египет, минава през Гърция, Рим, както и ранната средновековна живопис. 


mumie6encaustic


         

А първите икони в християнския свят също са работени с енкаустика върху дърво. Според специалисти в стенописите на „Казанлъшката гробница” и „Боянската църква”, свързващото вещество на боите съдържа восък.


cart12





Боите всъщност представляват пигмент, разтворен във восък. Техниката е особено трудна, тъй като обикновено се работи в затворено помещение, различните цветове на боите непрекъснато се подгряват до температура над точката на топене на восъка,  основата също трябва да е затоплена. В същото време трябва да се живописва изключително бързо, тъй като енкаустиката не предполага корекции като ретуш - първият живописен слой остава и последен.
Ние като Българи също можем да се гордеем с творец работещ с тази техника и това е художникът Стамен Карамфилов. Талантливият художник е създал първата картина в света, която е енкаустика върху платно - портрет на Модест Мусоргски.
Стамен Карамфилов рисува с черна основа, вади от тъмнината светлина.



 Леонардо да Винчи също е рисувал върху черен фон, а картините му нямат имена, защото индивидуалната човешка фантазия достига до съвършенство, когато е свободна. Художникът умишлено не е наименувал картините си, за да даде свобода на съзнанието на всички, които ги гледат, без да налага граници.
Граници няма и в сферите в които енкаустиката навлиза през последните няколко години, включително и различните жанрове на крафтърството/ Mixed Media, Canvas, cards/,с които ще ви запознаем  в няколко поредни публикации.

А сега ви казвам "До скоро" и  ви пожелавам с много усмивки и добро настроение да са ви изпълнени почивните дни !
                       
                                                                                                                  Bejko от Картишоците
Снимковият материал е предоставен от интернет.