Our social:

12 юли 2015 г.

За Травел журналите отново, от първо лице ед.число.

Моят опит с травел журналите е скромен. Правила съм няколко такива – първия за сина ми, после за приятелски деца, и един два за семейни пътешествия. Но понеже статията на Софи от миналата седмица предизвика голям интерес, решихме да ви споделя и моите наблюдения по темата, които горе долу съвпадат и с написаното от нея. Това, което мога да кажа като опит е следното:
1. Всеки тефтер става, но трябва да не е много голям, да е с подсилена корица, защото често се разтваря и затваря, разнася на много места и е доста устойчив на време, природа, вода и тн. , че понякога може предаде морски впечатления направо от плажа. Аз предпочитам да си го сглобя сама, с много твърда корица (мукава, бирен картон) и вътре листове от тетрадка, пликове, или по-дебел разноцветен картон. Слагам халки или спирала и готова работата.
2. Добре  е да има джобчета за прибиране на ценни спомени в насипен вид. Тук нямам предвид пясък или мидички, но разни изрезки от карти, билети от места и тн. Наскоро попаднах на чудесна идея за джобчета в арт журнали, даже вече я изпробвах в моя собствен и работи чудесно. Другия вариант е да си залепите готови джобчета – аз съм правила от пликове за храна (кафяви едни, невзрачни на вид, но доста практични в крафт проекти) и от пликове за писма.  Ето няколко примера (повече за тях тук и тук в Къщичката).
207_8
170-4170-1170-2170-3
 170-6170-1170-2170-4
3. Украсата да е проста и практична – най-вече печати и подходящи хартии. Никакви релефни неща, които пречат да се затваря.
170-5
4. Добре е да има закопчалка за да се затваря – ластик, копче, нещо което да държи стегнато всичко вътре.
170-3
5. Лично аз смятам, че не трябва да е много голям и дебел – за да е удобен да се разнася.
247
И не забравяйте посланието – най-важното в едно пътуване са спомените, които остават след него. Хубаво е да имаме малки късчета от тях, скрити на топло в тефтера.

За финал на тази публикация, искам да ви покажа журнала на сина ми. Направен е през 2012 за да скрие вътре посещенията на 100 национални туристически обекта, които сме подкарали по списък. Този тефтер възпита в Марти (вече на 8 год) страстта да си купува картички от всяко интересно място, на което сме били, да пази билети за пещери, музеи и крепости, да запазва в главата си истории, които после да опишем и илюстрираме с детска рисунка. Това е, което прави този обикновен тефтер, с откъснати вече украси, леко скъсани страници, оръфани краища БЕЗЦЕНЕН за мен.
IMG_2629
Кат

1 comments:

BEARKIS каза...

Дааа, похвално деяние на Марти, успех с тефтерите му пожелавам, както и с пътешествията, родни и по-далечни!!! А за статията и препоръките-благодарско, Кат!!