Our social:

6 октомври 2016 г.

Елементи, изрязани с Биг шот/ die-cuts/ и креативни начини за ползването им

Днес ще си говорим за изрезките /die-cuts/ - изрязаните с машина елементи.

Първо отварям скоба, за да кажа, че аз съм човекът в нашия екип с най-малко опит да говори за машини и щанци, тъй като дори нямам собствена машина. Ей тъй, на инат не искам да си купя, въпреки, че имам доста други крафт инструменти, материали и глезотии. Но точно с тази статия искам да обясня позицията си.

Ще започна с позитивите от това, да имаш машина за рязане. 
1. Удобно е. Лесно е. Бързо е. Дори и детето може да работи с нея.
2. Незаменим помощник при масово производство.
3. Придава „профи“ вид на крайното изделие.

Що се отнася до негативите, ето ги и тях обобщени в три точки.

1. Скъпо удоволствие е.
Не говоря само за машината, тя се преживява. Говоря за хилядите шаблони на пазара, които ти се иска да имаш. Не е нещо, на което може да се наситиш скоро.

2. Има си тежък физически труд
Освен ако човек не си е купил автоматична машина, пада едно въртене на пустата ръчка… за едното цветенце може мускули да направиш.

3.Убива част от удоволствието на „ръчната работа“.
Друго си е да сложиш едно цвете, две листа и хванати за ръка булка и младожец – ей ти перфектната картичка. Но тя често изглежда като на „колежката“, която си е купила същите шаблони.
За последния коментар разбира се мога да бъда убита с камъни, поради факта, че не правя разлика в стила на едното и другото момиче, макар че едната е сложила розова роза, лилави листа и синя булка, а другата е преместила младоженеца отляво.

Но е факт, че разлика няма, когато всички изрезки са от 160 грама евтин картон и са залепени върху една елементарна основа. Колкото и да са красиви шаблоните, ефектът уаууу от тях не се постига толкова лесно. Може би се продава добре подобен вид „творчество“ и тогава по-добре спрете да четете надолу. Но ако сте от онези, другите, които смятат, че и при  най-добрите шаблони си трябва 10% рязане и 90% творчество, от онези, които искат да постигнат нещо повече с „изрезките“, които имат, то тогава тази статия е за вас.
 (Отварям още една скоба, породена от коментар към публикацията. Познавам не малко хора, които използват шаблоните по креативен и нестандартен начин. Такива са и творците в нашия екип. Тази статия или поне в по-голямата и част няма да е от полза за тях).

Най-простият начин да промените начина, по който изглеждат изрязаните елементи, е да смените материала, от който ги режете.

ХАРТИЯ

Ще кажете какво ново тук, съвсем стандартно е да се реже от хартия. Но защо не опитате да изрежете цветята от дизайнерска хартия? Или пък етикетът от мукава?

А какво ще кажете за толкова нежния паус?
A колко разлика има, ако надигнете и обработите малко изрязания елемент?

Фолиото и металическите харти също придават интересен нюанс на проектите ви, и са доста модерни напоследък.

15 Paper Metallic Gold Foil Paper Leaf Leaves Millinery Craft Dresden Die Cut
Източник:  тук
Глитерните хартии също са много интересни и ефектни. Малките 5-годишни кифли много им се радват, особено ако са в розово-лилавите нюанси, уверявам ви.

Дори и простата хартия може да се промени, ако и придадете релеф с папка за ембосинг. Да не говорим, ако я оцветите с мастила и печати например.

ПЛАТ

Предполагам всички знаете, че биг-шот и подобни машини реже филц и доста други платове. Затрудява се с някои по-лигави материи, но нищо не пречи да пробвате. Но дънков плат, памучни платове, коноп, зебло, платно - реже без затруднения и придава много приятна текстура на проекта. Ето един пример за изрязани с щанца формички от канава със залепващ гръб:






ФОАМ

Порестата гума се реже страшно лесно и е много забавна, особено за детски картички. Нещо повече – с нея може да си направите собствени печати – лесно и забавно е.

КОРК

Продава се корк на страници А4 – в Джъмбо например има. Изглежда много ефектно върху картички.

И още няколко идеи, с които да разнообразите вашите картички, особено ако разполагате с малко шаблони и вече са ви омръзнали:


Ембосинг - топъл и студен

За студения ембосинг вече споменахме горе - папка и релеф променят и най-скучения лист обикновена хартия.



Топлият ембосинг означава да покриете изрязания елемент с ембосинг мастило и да го покриете с ембосинг пудра. След това да го изсушите. Със сигурност ефектът уаау е гарантиран, особено при златни и сребърни пудри. Хората много им се радват.
Ренка е използвала точно тази техника в първата картичка, а на втората релефът е направен със студен ембосинг и е "повдигнат" със златна восъчна паста. Изрязаната клонка също е позлатена с пастата.
 


Има вариант и да покриете елементите с UTEE пудра - тогава те изглеждат по-плътни и обемни, както в картичката на shMe са гарваните и паяжината.


ПЕЧАТИ

Точно поради необходимостта да се разнообразяват и разкрасяват готовите изрязани форми, напоследък всички големи производители на щанци започнаха да правят комплекти печат+щанца. Хем бързо, хем лесно, хем внася доста по-големи възможности пред собствениците им. Да си призная, на този вариант и аз съм фен, ако реша да си купя машина ще е само заради този вид щанци и печати. Но дотогава ще си изрязвам печатите с малка ножичка. Бавно е, съвсем не е добре изрязано, но пък аз правя единични бройки и обичам нещата ми да имат несъвършества – иначе как ще се сетите, че са мои?

За печатите със щанци ( и кое е първото, кокошката или яйцето, щанцата или печата) ще си говорим в специална публикация, защото темата е много интересна и искам да ви я представим по-подробно.



Използвайте НЕГАТИВА, вместо позитива на изрязания елемент.




Използвайте елементите за придаване на обем - било то като ги надигнете с по-дебело тиксо, или направо ги използвате за релеф на хартията.



Залепете ги и здраво за картона  и ги напръскайте със спрей или бои така че да "се вградят в хартията".

 
Надявам се някои от горните идеи са ви допаднали и ще ги пробвате. Ако е така - покажете ни в коментар към статията, винаги може да научим нещо ново една от друга.



Кат и Картишоците.

3 comments:

Te4eto каза...

Четох много внимателно :-)
И реших да коментирам, щото не се разпознах в оня горния коментар :-)
Фен съм на нестандартното ползване на щанците и съответно на изрезките. Често ги ползвам не точно по предназначение или на части. И за да се илюстрирам ще дам линк към ракетите, които много си харесвам... само защото са точно по темата:
http://te4eto.blogspot.com/2016/06/fly-high.html

Kati каза...

Тече, ти си сред профитата, които си мислех, че въобще няма да се занимават с четене на такива статии. Добре си спомням космическите ти АТС-картички и купчината щанци, с които си ги сътворила. Благодаря ти, че ги споделяш тук, за да кажеш, че може и по друг начин.

Anelia каза...

Ooo, Кат, и аз с голям интерес изчетох всичко до край. Беше много интересно и "подбутващо" да си размърдам мозъка... Поздрави и дано успея да дойда на следващата среща :-)