Our social:

17 април 2020 г.

Акрилни медиуми, гел медиуми - видове и приложение

Днес темата, която вълнува картишочки, това са медиумите. Покрай статията за разливането на боите и медиума за разливане / Pouring Medium/ , възникнаха някои логични въпроси относно това що е то медиум за акрил, колко вида има и за какво точно служи.

Кат:
Трябва да призная, че аз самата едва наскоро научих, че като ползвам акрилни бои не трябва да ги разреждам с вода. А досега винаги така правех...Учителката по рисуване Мери, беше така любезна да ми обясни, че се използва специален акрилен медиум, ако има необходимост от разреждане на боята. За мен медиум е нещо прозрачно, което мажеш между различните слоеве /layers/ в арт журнала и евентуално ползваш за финал. Дали така мислят професионалистите, реших да проверя и да се доверя на личния опит на Мартина, която споделя с вас практически съвети по-надолу.
Теорията:
Много видове акрилни медиуми. След гесото, гел медиумите били най-добрия приятел на микс медия артиста. Гел медиумът има  състав на акрилна боя, но без цветния пигмент. В рисуването се използва за да увеличи количеството боя, без да променя цвета и тъй като изсъхва прозрачен, за да забави съхненето на боята, за да създаде текстура (боята седи "на четки", смесена с него). В микс медията е любим продукт, защото може да се използва вместо лепило за колаж, има силни свързващи свойства и позволява материали като дърво или хартия да бъдат лесно и трайно прикрепени към платно, позволява също да работим на слоеве и създава текстура. Повече по темата от Марти:

Martina Stoycheva:
Медиум или гел. Кое какво е и как се ползва? Защо имат толкова различни видове и как да избера кой да си купя?
Лично аз ползвам много често гел медиуми в микс медия проектите ми. Ползвам ги също и за арт журнали . Но трябва да призная, че в началото и на мен не ми беше ясно кое какво точно е. И досега  ми се случва да ползвам даден продукт без да знам какво представлява и как е правилно да се ползва,  или да го ползвам без дори да се замислям защо точно него ползвам. Но понякога е хубаво да се проучат нещата,  преди да се решим на  покупка, още повече, че гелове/медиуми  не са толкова евтини материали.
В най-общи линии акрилните гелове могат да се разделят на три основни вида спрямо плътността на продукта:
  • Силни или тежки гелове Heavy Body Gel
  • Акрилен Медиум  - това е стандартният вариант, може да го намерите и във вариант 3D Gel Medium
  • и последният вид е Лекия медиум, който на нашия пазар се намира във вариант Soft Gel, но в това число могат да влязат и течните медиуми (Liquid medium) и дори Mod Podge. 
Всички медиуми са прозрачни след изсъхване.
Кой от трите ви трябва зависи от това как възнамерявате да го ползвате и какво ще творите с него.

Heavy Body Gel е най-тежкият медиум, въпреки че докато проучвах темата открих, че Talens имат даже Extra Heavy Medium, което би трябвало да си е тежката артилерия сред геловете.  Като консистенция Heavy Body Gel може да е особен. Той се използва за закрепване на тежки, обемни елементи, които ако залепите с обикновено лепило може  да паднат след известно време. С този гел няма нужда изобщо да се притеснявате за подобни произшествия. Действително ужасно здраво "лепило".
Лично аз все още не съм успяла да го използвам, защото го нямам, а когато съм купувала медиуми не съм се поинтересувала какъв би ми вършил работа, което сега отчитам като грешка. Геловете в повечето случаи са по-големи количества и свършват бавно, затова е важно да знаете какво купувате и как да го използвате максимално.

МЕДИУМ е стандартният вариант, който можете да намерите в най-различни варианти на пазара. Той обаче има и две различни разновидности, защото може да има различен завършек след изсъхване - матов или гланцов (matte, glossy). Този медиум също може да бъде използван като лепило, но може да се използва и по други начини: да се смеси с брокат (ситен или едър) и да се ползва като паста през стенсил, да се смеси с мика пудра или боя, за да получите паста с уникален цвят по ваш избор или може да се използва с 3D пудра. Хубавото е, че след като изсъхне става устойчив. Можете да го покриете с боя, с вакса или просто да си направите резист платно, каквото ще ви покажа в началото на май. В общи линии, това което можете да постигнете с печат и прозрачна ембосинг пудра, го постигате със стенсил и 3D гел. Мисля, че ще ви допадне ако опитате.
3D гела, който аз ползвам на Прима е по-гъст и поради тази причина изключително лесно се ползва през стенсил, както всъщност е замислен да се използва като цяло. Моето лично предпочитание за завършек е определено гланцовия, но съм имала и матовия. Ако не искам да е глоси мога да го мина с вакса, ако искам да направя паста, кoято да е супер блестяща, го смесвам с брокат, ако искам по-приглушен цвят, ползвам го заедно с мика пудра, ако пък търся интересен ефект го комбинирам със ситните стъклени топчета.




Последния вариант е лекия медиум. Той е по-лек като консистенция, не толкова гъст, даже по-скоро отива към течен, но изобщо не отстъпва по лепкавост. Предлага се също като мат и гланц, а Mod Podge даже има и още разновидности на завършек. Забележката ми конкретно към Mod Podge е само това, че оставя жълтеникав цвят след изсъхване(поне това помня от моето ползване на Mod Podge преди няколко години).
Soft medium може би има най-много приложения (според мен поне), тъй като се използва за залепяне на хартия, тишу хартия, оризова хартия, за залепване на всякаквъв вид дребни акценти, като мъниста, стъклени топчета, брокат, мика люспи, арт камъчета. Използва се  също за запечатване на слоеве в арт журналите, използва се също и за трансфер, също както 3D гела има способността да е устойчив. Има действително широко приложение.
Лично аз бих избрала да имам матовия и гланцовия, но винаги можете да прецените кое би ви вършило по-добра работа.
Геловете, които имам аз в момента са тези. Този в средата е Liquid Medium също на Прима, който е направен специално за техните Liquid Acrylics, но може да се използва и като разредител на малките текстурни пасти, които се продават по три в опаковка. Те могат лесно да изсъхнат и вкаменят, ако не ги проверявате редовно и не слагате по малко вода ,за да запазят консистенцията си.
Този медиум е течен, както подсказва името му. Прозрачен след изсъхване, идеален за разредител на бои и също e лепкав, но не толкова колкото всички други.



Комбинации между различните медиуми са възможни - ако искате да се отървете от блясъка на  гланцовия медиум и да го направите мат, го смесете с  прозрачното гесо. А то пък от своя страна е много универсално, защото ако го използвате върху хартиени цветя ги прави по-устойчиви, по-ярки и контрастни стават самите им цветове, като същото важи и за арт журналните странички, които, за да не залепват една за друга при затваряне на журнала, се минават с прозрачно гесо. Идеално и за метални елементи или просто елемент, чиито цвят искате да запазите.
Повече за прозрачното гесо, както и за други медиуми, може да прочетете тук: JIJI : Прозрачни медиуми.
Както виждате, списъкът с продукти, които намират приложение в микс медия може да бъде продължен до безкрай.
Ето и едно обстойно клипче - сравнение на различни медиуми:
Със сигурност най-лесния начин за ползване на медиумите е вместо лепило, но да не забравяме, че въображението ни е безкрайно и винаги може да ни хрумне някоя гениална идея.

Кат
Аз, зарибена вече от Марти за значението и важността на акрилните гел медиуми, се разтърсих в нас да видя с какво разполагам. Ето скромната ми колекция, която веднага вкарах в употреба.

Гелове на българския пазар има. Тези на Прима, които се считат за номер 1, може да намерите при Бо, при Руми в Пловдив има Pentart, в Импресия продават Марабу, Хобиарт имат доста бюджетен вариант, а в Армстронг има дори extra havy gel  на  Talens. Има и български вариант на структурен гел - „Маестро Пан.
Първи и много важен урок от мен - не работете с пръсти. Аз имам този навик, но геловете са силни и са химия, дразнят кожата и трудно се измиват от пръстите. Пробвах освен с акрил да смеся медиум, с няколко други неща: бръшоси - чудесно се получава, разкошно се работи с получената боя, смесване с темперни плакатни бои - същата работа. Цветът се запазва, а консистенцията е страхотна за работа. Тепърва пред мен се оформя цял нов свят на проби и грешки, в който смятам да се потопя тези дни.

А вие ако имате въпроси пишете ни, ще се опитаме да отговорим.
  Екип картишочки работи по темата за вас с огромно удоволствие.

3 comments:

Маги каза...

Супер полезна информация. Благодаря, Марти, Кат! Повечето неща ги знаех, но пък научих и нови.

sisitodov каза...

Много благодаря за статията!И аз съм на вълна "mix media" - разучаване на материалите, различни техники.И вашето начинание в блога е чудесно!Ще следя с интерес!

Unknown каза...

Не мога да разбера,при изливането има Бяла или черна основа от какво е тя,за да пристъпим към разливането по колко боя и медиум се слага, и накрая като в завършена картината лакиране ли се с нещо?