Our social:

3 януари 2015 г.

Що е то незалепващ крафт лист и опита да си го направя вкъщи.

Привет Картишоци! 
Тези дни доста се заигравам с разни експерименти със спрей-бои и това доведе до голяма цапаница върху работната ми маса.
Надникнах да видя как се справят с този проблем "големите" имена в крафт индустрията като чичо ви Тим и научих за съществуването на  Non-Stick Craft Sheet™ или казано на български  - незалепваща дъска.
След като прочетох ревютата направо се чудя как съм живяла досега без нея. Тя била абсолютна необходимост и първа покупка на всеки начинаещ крафтър. Върху нея може да печаташ, ембосваш, боядисваш и дори печеш някакви си неща без проблем.

Аз като една типична българка реших да си спестя 18 долара и да я заменя с нещо друго. Като прочетох разни материали из нета, ме хвана яд, че не си купих силиконовата подложка за печене на сладки, която продаваха по едно време в Лидл. Веднага бих я изпробвала за да ви кажа дали става. Но при липсата на такава, минах на план Б, а именно хартия за печене. И тя е незалепваща, може да се мокри без да се разпада, евтина е и ми е под ръка. Ама защо ми трябваше да се правя на "профи" и да модернизирам добрата идея, която видях тук:



Добавих от себе си един финален щрих - самозалепващо фолио за подвързии, което си купувам от джъмбо. Това за да залепя хартията за печене към един тънък фазер А3 формат. Всичко много добре - моя мъж си игра сто часа за да ми го залепи чистичко, преди това детето със шкурка изглади фазера и дъската стана прекрасна. 
До момента докато не реших да суша едни реки от боя в журнала. Боя се, че самозалепващото фолио не си пада по високите температури. Набръчка се гадината. Така че няма да ви го показвам, макар все още да ми служи добре. 
Но втората дъска направих само с хартия за печене. Ще се ползва така, докато не ми хрумне по-добра идея за дъска-заместител. Или някоя добра душа ми подари листчето на батко Тим.

Ако някой има оригиналната дъска, ще се радвам да сподели впечатления от нея. Толкова ли е важна, специална и незаменима, колкото пишат хората на Тим Холц?
Кат от Картишоците
 
Няколко допълнителни реда от shMe
 
Добавям, че не само Ranger предлагат craft sheet към момента. Има и други марки, които предлагат такава уникална работна повърхност и то в различни размери. Включително има магазини, в които можете да си поръчате да ви изрежат лист с размери, изпратени от вас. И за да не съм голословна веднага давам пример - Craft Obsessions предлагат няколко стандартни размера, но ако им пишете - ще ви изрежат такъв, какъвто пожелаете. 
Има ли разлика с крафт листа, предлаган от Ranger? Честно казано, до момента не съм открила. Имах възможност да работя както с рейнджърската, така и с повърхността, предлагана на Crafts too, която си поръчах от The Glitter Pot. Като казвам "работя" имам предвид почти по всички възможни начини - топлина (ембосинг и UTEE), дистресване, мацане с акрилни бои и грундове и т.н. Единственото, което не ви препоръчвам да правите върху тези подложки, е да режете :).
Тези повърхности наистина са прекрасен помощник за всеки крафтър. Например, за всички дистресоманиаци - можете да работите директно върху листа, не ви трябва допълнителна гладка повърхност да нанасяте мастилата си, можете да ги втриете директно на крафт листа; можете да пръснете със спрейовете; да нанесете от акрилните си бои и пасти, да ги смесвате директно на крафт листа и въобще да прилагате всичките ви познати, а и новонаучени техники. След това, просто вземете салфетка, кухненска хартия, мокра кърпичка и с едно изтъркване - воала, имате чиста повърхност. После продължавате с печатането с перманентни мастила, с топлия ембосинг или изливането на UTEE, или с каквото искате. Ммм да, аз определено съм пристрастна.
За повърхността мога да кажа - всъщност листът е тъкан, като горният му слой е гладък и като цяло листът е много по-плътен от хартия. По-скоро прилича на дъждобран :), само че такъв, дето ще държи и на много яко слънце:).
Един съвет, който предавам нататък. За да не образува листът ви гънки и да не се мести, докато го използвате, особено ако е по-малък, както е предложила Кат по-горе, можете да използвате твърд лист с размера на крафт повърхността ви (фазер, стара самолекуваща подложка или друго). С помощта на хартиено тиксо, маскинг лента или друг подобен продукт прикрепвате крафт листа си върху твърдата повърхност отдолу и вече наистина имате "желязна" работна повърхност. :)
Няколкото реда станаха една идея по-дълги, но мисля, че ще са ви полезни.
Споделете и вашите впечатления по въпроса, както ви е поканила и Кат по-горе.
 
Редактор: shMe от Картишоците

1 comments:

Маги каза...

За много години,картишоци! :)
Пожелавам Ви и през 2015 да напълните блога с все така свежи и полезни идеи и статии.
Срам, срам, даже не знаех за чудо в крафтърските среди. Определено ще пробвам идеята с хартията за печене.