Our social:

20 октомври 2014 г.

Необходими материали за арт-журнал


Обещах понеделниците да са посветени на тази тема. Миналата седмица ви дадох отговор на въпроса ЗАЩО. Да се надявам, че вече съм ви убедила, че ТРЯБВА. А сега да видим и КАК.

ТЕФТЕРА
Като за начало е хубаво да си намерите тетрадка/блокче/скицник. Може да творите и в най-обикновена тетрадка, както съм направила аз, но може и да си вземете от крафт магазин специален скицник с типа хартия, който съответства на вашите изразни средства. Казано по-просто, ако ще скицирате с черен молив, или ако ще си драскате с химикал, или ако ще рисувате с акварел и тн. Основната разлика е в теглото на хартията  - от 80 грама до 300 и повече. Класика е също и тефтер Moleskine.
Аз ползвам съвсем обикновен рекламен тефтер, но затова пък винаги грундирам предварително страниците му с нещо като гессо домашна версия.
БОИ
Пак въпрос на личен избор, но едни акрилни бои наоколо са чудесно начало. Вземате си обикновени, дори детски от Джъмбо, а после при необходимост ще ъпгрейдвате. Стават и водни боички, старите темперни на детето, сухи или маслени пастели.... само цвят да има.
journaling travel kit
ЧЕТКИ
Тук си трябват най-различни. Четка за зъби, четка дрехи, четка за боядисване, а защо не и за .. рисуване например. Може шпаклички, а ако не и кредитната карта върши чудесна работа за разнасяне на паста.
ХАРТИЯ
Тук нямам предвид лъскава дизайнерска такава. Имам предвид стари вестници, тетрадките ви от първи клас, особено нотните такива, малки парчета опаковачна хартия, пликчета за подаръци в готини цветове и каквото още се сетите.
ПЕЧАТИ и СТЕНСИЛИ
Тук също може да излезете от стандартните  представи. Може да се печата чудесно и с руло от тоалетна хартия, балончета от пликовете за писма, разните там ситни лего плочки на децата или пък домакински гъби. Ще ви пусна специална публикация на тази тема.
{Words of Me Project}: Art Journaling Ideas  (This lady has a great list of things you may have never thought of to use in your art journal. )
БОКЛУЧКИТЕ
Всички онези дреболии, които ви остават от картички и други проекти  - малка дантелка, панделка, късчета хартия, няколко точки, ситни цветенца… всички те имат място във вашия журнал. Дори готиния етикет от дънките на щерката се вписва чудесно.
МАРКЕРИ
Ако ще пишете на ръка, ще ви трябват качествени маркери, които да пишат върху всичко. Много добре изпъкват някои детайли, подчертани допълнително с маркера. На първо време бял и черен са в списъка. Четох, че тези на Faber-Castell Pitt Artist Pens са най-добрите, но засега съм ги виждала само в един художнически магазин на ул. Кракра и още не съм си купувала. Все още си печатам готини мисли на компютъра и си ги лепя. Притеснява ме факта, че ако ги напиша с моя “красив почерк” след време и аз няма да мога да си ги разчета.
Няма да споменавам обичайните заподозрени  - лепила, ножици, тиксо, четки, мастила и тн. защото си знам, че ги имате постоянно на бюрата си. Само ще кажа, че вдъхновение и материал за журнала може да се намери навсякъде – в списанието,  в късметчето Лаваца от сутрешното кафе, в красивата есенна гледка или в цъфналите лилави минзухари. Трябва само да отворите очите и сърцето си, колкото и банално да звучи.
пс.
Ако съм забравила нещо важно, сетете се сами гледайки тук:
Поздрави от две омазани ръце;
Кат от Картишоците

1 comments:

Em каза...

Прекрасна статия! Чак ме засърбяха ръцете и аз да се намацам ;) Но пусто все не остава време!
Ако ми позволиш само ще добавя още нещо в списъка с материалите - грунд (гел паста или гесо). То това си е отделна тема де, но за мен разликата с и без него е огромна.

Гуш
Ем