Our social:

13 октомври 2014 г.

Арт журналът – 7 причини да го започнеш.

art2_1
Какво пък е това нещо с толкова претенциозно “чужбинско” заглавие? Ами нека да го преведем като творчески дневник, тефтер за идеи, тетрадка за мацаници или кой както си го измисли. Софи вече ви обясни накратко за какво служи, но аз обичам да обяснявам подробно, затова ще отделя няколко минутки за да ви дам причини да скочите и вие в приключението
Причина 1
Защото е лесно, забавно и всеки може да го прави.
Няма правила, няма условия, няма задължителни материали. Може да използвате тетрадката на детето, старата книга за трактори, дневникът от болницата на дядо ви, записките от университета или каквото там си решите. Идеите ви хрумват спонтанно, започвате да виждате във всичко поредната страница от журнала. Бъркалката в Коста ви говори за знаме на плуващо в синьо море корабче, оченцето на рибата ви намига за няколко симетрични кръгчета, а късметчето  в баницата непременно трябва да се увековечи на отделна страничка, барем се сбъдне.
Причина 2
Спестява ви пари за мента, глог и валериан.
Арт тефтера е един съвсем легален и законен начин да се разтоварим от ежедневния стрес, който сме си събирали цял ден по съвещания, в задръстването или бакалията. Хващаш четката, потапяш смело в черния цвят, рисуваш всичко в черни краски, а после отгоре се прокрадват звездички, цветенца, тук там брокатче и хоп – цяла дъга изгрее. И докато се усетиш, целия стрес изтекъл в канала, извинете в журнала.
Причина 3
Може да служи за дневник на вашия живот и този на хората около вас.
За тези, които обичат да си записват важни моменти от живота, представете си колко удобно би било те да са в картинки. Едно е да запишеш – закопах шефа на три крачки от дървото в ляво, а друго е да нарисуваш точното място и да му сложиш кръст. Снимките могат да предадат на какво е заприличала къщата след щурма на щерката с филия сладко от къпини, но не могат да предадат вашите емоции, докато рисуването с бясно червено дава известна представа.
Причина 4
Арт журнала е вашия килер за складиране на идеи
Толкова много неща ви хрумват за бъдещите проекти, но рядко имате време да ги осъществите веднага. Драснете някоя рисунка, скеч на бъдещата картичка, мацнете и с някой и друг цвят за да си спомните защо го купихте това блокче хартия, и хоп, след година две току виж излязла картичка за леля Пена от тези записки. Ако се чудите коя е леля Пена – онази с розовите чехли, яхнала щрауса.
Причина 5
Място за пробване на нови техники и материали
Има толкова много нови продукти на пазара, че човек дори и да си ги купи всичките, пак се обърква. Кое след кое се мажете, кое се духаше студено, кое топло, къде се лепяха тия точки… То едно ли е да го запомниш. Друго си е да мацнеш няколко пъти на тази и онази страница, ей тъй за проба. Ако пък се намери и добра дружка, която да сподели от своите си материали за тест е още по-добре. Иначе ще изкупиш целия брокат на света за да намериш най-бляскавия прашец за принцесите.
Причина 6
Арт журнала е история на вашия прогрес
Ако ви покажа (ама няма…кой видял видял на срещата на фуриите) на какво приличат първите странички в моя журнал, лошо ще ви стане… от смях. Някакви накъсани от вестници картинки, тук там малко боя и отпечатъци от пръстите на сина ми. Докато последните вече изглеждат прекрасно (но и тях няма да ви покажа, засега, че да не вземете да ми разбиете илюзиите на пух и прах).
Причина 7
И последно, това опърпано тефтерче може само по себе си да се превърне в изкуство.
Смешно, а понякога и мъничко страшно е как това тефтерче пораства и заживява свой собствен живот. Някои страници са по-добри от други, някои  харесваш ужасно много, а други не можеш да понасяш. Но като цяло, всеки завършен журнал е красив и пази в себе си история на това кой си и какъв си бил тогава, когато си го направил.
А незавършения журнал? Той е красотата на живота днес, тук и сега.

art2
art2_2

Моята страница беше направена в събота, между вечерята и работилничките на Картичкофурийската среща, и беше вдъхновена от една Вълшебница – shMe  и откраднатото от кафенето листче с мъдра мисъл. Трябваха ми по-малко от 5 минути за да я направя, такава каквато я виждате тук. Не е трудно, честна дума.
Кат от Картишоците

5 comments:

Martinel каза...

Благодаря много, че ни разказваш тези неща и ни караш да се усмихваме...:)
Поздрави,
Маринела

Bo каза...

Чак ми се прииска и аз да започна един... :))) Много забавно и в типично твой стил четиво! Благодаря, Кат ;)

Kati каза...

ами започвайте де, не чакайте :) хич!

ЦВЕТНИ ФАНТАЗИИ каза...

Е, Кат - аз съм от "щастливките" от картичкофурийската среща, които успяхме да се насладим на сладкодумието ти, таланта ти и най-вече да се докоснем до този Арт журнал! И наистина е уникален! Признавам си - за пръв път чух за това нещо, но съм адски впечатлена и може би е точно за мен в момента - нямам време много за творене, но пък хрумки и идеи ме осеняват, за които също нямам време....., но бих ги нахвърляла в един журнал - а дано!
Благодаря за супер приятното четиво и за вдъхновението! Уникална си!

Десислава Енчева/И накрая щипка сол каза...

Хехе,причина 2 ми се видя особено основателна.Аз имам една такава тетрадка ,а и причина 7 също :]