Our social:

4 октомври 2014 г.

Вълшебните шишенца на Ranger

Добра събота, сладури, и честит Световен ден на майсторите на картички! :) Бъдете винаги вдъхновени и вдъхновяващи! Пожелавам ви много красиви моменти, които да претворите в картички, и достатъчно средства, за да се глезите с материали за картишоци! :) <3

Днес ви споделям още една позакъсняла статия, обещана от мен на Кат преди около... година? Все си мисля, че темата е твърде прозаична и излишна, но дори 2-3 човека да я намерят полезна, ще се радвам. Аз и само за Кат бих я направила. ;) 

Ще ви разкажа за моята страст - шишенцата на Ranger, а именно акцентите, броката и перлите, които виждате в изобилие във всяка моя картичка. 

Най-рано си взех Glossy accents. Още го нямаше по българските пазари и го поръчах от Щатите - малко розово шишенце (има го и в голяма разфасовка), което ползвам във всеки мой проект и все пак съм изхабила около 3/4 от него за 3г. Най-често се използва за придаване на лъскав 3D ефект (нещо като епокси стикерите) - течността е леко мътна при нанасяне, но изсъхва напълно прозрачно, като запазва перфектно както обема си, така и лъскавия завършек. Използвам го много и като здраво лепило - за мъниста, копченца и т.н., но напоследък си го пестя и делегирах тази негова употреба на лепящите точици (glue dots), които нямат място в тази публикация, но са един от любимите ми продукти. <3


Братовчеди на Glossy са: Crackle и по-малко известния Matte accents. Изглеждат по същия начин, но в лилаво и синьо шишенце, съответно, и при изсъхване първият се напуква (нещо като много едро кракле), а вторият има матов завършек. Обожавам Crackle, но върху оцветените ми картинки, където най-много искам да го използвам, повдига "боята" и се излющва след изсъхване. Обяснението на другите картичкофеи беше: (I) картонът ми може би е много гладък и (II) акварелните моливи реагират с него (всички акценти са на водна основа!). Решението, което намерих е нанасяне на лак мат (тук нямам предвид Matte accents) върху картинката (абсолютно с нищо друго не допринася, освен че запечатва боята) и отгоре нанасям акцентите. За Matte нямам какво да ви разкажа, не съм го използвала, а и не съм го виждала по магазините, но glossy използвах за кристалната топка на магьосника, а crackle - за опашката на русалката:


Отиваме към второ коляно братовчеди - Enamel accents. По неразбираема за мен причина се предлагат само в черно и бяло. Все още ги нямам, защото не са моето нещо - черно и бяло не ползвам много-много в картичките си, но смятам, че са страхотен продукт и съм запитала Ranger защо няма други цветове. Представете си емайлните точици, които напоследък нашумяха и аз самата луднах по тях, но в неограничено количество и цветове. Ехаааа! Това, което ще ви кажат фурийките, оцветяващи с алкохолни маркери, е да си оцветявате белите "перлички" след изсъхване с маркерите. 


Да, ако имате, е перфектно решение... с акварелните ми моливи обаче със сигурност няма да стане. :) А едно шишенце емайл е по-евтино от един copic, така че бих предпочела да си взимам различни цветове емайли, ако се предлагаха, разбира се. 
Подобно на останалите акценти, емайлните също остават релефни, лъскави, но за разлика от течните перли (liquid pearls), нямат перлен завършек. Някои крафтъри ги използват за да направят очичките на рисунка животинче например - запълват първо белия емайл и после слагат точица от черния за зеницата. Така очичките са бляскави и релефни. :)


Като споменах течните перли - с тях направо се уливам в моите картички. Не са нищо по-различно от перлена акрилна боя, която запазва обема си след изсъхване. Нанасям ги като малки точици и така си имам перлички в цвят, размер и количество, които си пожелая. :) 


Помня преди 1г Софи ми писа как се учудва от това колко често използвам течните перли и как тя нямала никакво търпение да ги нанася и чака да изсъхнат. :D Оказа се, че тя има само един цвят от тях, който аз пък търсех в продължение на няколко месеца и беше изчерпан навсякъде. Е, като една добра картичкодружка я отървах от това тегло и веднага ѝ свих перлите, така да се каже. :P


Накрая, но далеч не на последно място - брокатите на Ranger. Не обичам брокат - сипе се навсякъде, блести ми под очите седмици наред след като съм го използвала в картичка, няма чистене. Ем беше споделила хитринка за това как да не се сипе брокатът след като вече е нанесен - един вид запечатване с прозрачна ембосинг пудра, като брокатът "потъва" в нея при разтапяне. И все пак, трябва да отварям шишенцето с ужасно летливите лъскави прашинки. Затова решението за мен е брокатено течно лепило. Е, пробвах хиляда варианта, като започнах от Джъмбо и накрая стигнах до Ranger stickles.


Нямат равни и за мен има разлика между тях и останалите течни брокати. Stickles имат огромен асортимент от цветове, но тези, които ме вълнуват, са "неутралните" (не мога да ги нарека съвсем прозрачни), а именно diamond, icicle, star dust (това е моето) и crystal. 


Разликата между тях е едва доловима, но за мен всяко си има различен чар. Като ви говоря за цветове на частичките, разбирайте, че те са безцветни, но холограмни. Това обяснява и трудността тези едва доловими разлики с всичките си нюанси и отблясъци да бъдат уловени от фотоапарат, но ето нечий опит от Интернет:


Надявам се да съм била полезна. Кат, <3! Ако ли пък не, надявам се поне да съм ви подсетила за тези шишенца, отлежаващи някъде из материалите ви, и да съм успяла да ви накарам да ги отворите. ;) Благодаря ви, че отделихте време, за да прочетете статията и чакам с нетърпение да видя ваши проекти с тези вълшебни шишенца на Рейнджър. :)

Хубава неделя и не забравяйте да бъдете будни и отговорни утре! ;)

Поздравчета,
JIJI.

7 comments:

Valarie каза...

Чудесна статия. Макар и повечето неща да ми бяха познати и аз не бях чувала за този мат, който сега ме заинтригува много. Също още не съм пробвала течните перли не защото нямам мерак, ами защото като питам в Слънчогледа и ме гледат все едно ходя с диня вместо глава... Но определено подтикваща към харчове статия. :)

Елена каза...

Много полезна статия за мен. Тъкмо съм се насочила към тази неизследвана от моя милост област и написаното ме образова моментално. Благодаря! И честит празник!

Kat каза...

Джиджи, обожавам те. От кога наистина мрънкам за една простичка, но обяснителна статия. Много ти благодаря, получаваш голямо потупване по рамото от мен и също толкова голямо по дупето оъ мъжа ми, щото съм си набелязала вече следващите покупки.

Plamnito каза...

Много съм горда, че съм фен на Картишока още от първият му ден! Тази статия отново доказва колко сърцати и всеотдайни творящи момичета сте! И никак не се скъпите на идеи и вдъхновение за всички останали! Имам си течни перли, които ползвам често с удоволствие и съм решила да си взема Glossy, а за чуденката ми за брокатените лепила вече имам железен аргумент "За"! Благодаря от сърце!

Sophie каза...

Glossy Accents има винаги в чекмеджето ми, а напоследък го използвам дори във всеки хартиен проект, толкова съм пристрастена. Имало е случаи, в които съм минавала целите оцветени изображения с тях и сериозно мисля да си закупя следващия път едно голямо шише. Crackle Accents също много много ги харесвам, но и аз имам малко проблеми с тях като теб Джиджи, и може би наистина се дължи на хартията, защото попиват и тя става на вълни.Ще се равам да споделиш какъв е този лак, който нанасяш предварително. Брокатените лепила ги научих от теб- толкова ме впечатляваха в твоите проекти- аз този ефект не постигнах с никое друго брокатено лепило и мога да гарантирам, че тези на Рейнджър са супер. Аз имам Diamond и Crystal и има разлика в отенъка- едното розовее, другото зеленее. На снимката, която си качила, добре се вижда. А течните перли- като ги гледам в товите проекти колко страхотно стоят, все се чудя дали да им дам втори шанс...Обожавам всякаквите точки в картичките ти. Явно си им хванала цаката.;)

Bimba каза...

И за мен беше изкючително полезно и интересно да намеря материал обединяващ всички шишенца. Така част от лутането и чуденето отпадна :) Благодаря за интересната статия!

Toni каза...

Джиджи, изчетох статията с голям интерес. и аз съм върл почитател на тези шишенца. Имам две- глосито и стар дъст(последното ми е подарък от теб и съм влюбена в него!). Използвам ги доста често. Бих си взела от всичките, но засега се утешавам само с тези две. А, и течни перли имам, но само едни. Трябва да си взема още