Our social:

1 октомври 2014 г.

Art Journal: Открийте разликите

Здравейте Картишоци!

Навярно много от вас са като мен- прехласващи се по скрапбукинга - красивите артистични албуми, страници, кутии и какво ли още не. Специално за албумите аз все още съм от тези, които само разглеждат, черпят идеи, събират материали и само чакат удобния момент и вдъхновението, за да започнат.
Последната ми придобивка от ebay беше комплект на Basic Grеy, за който наддавах заради  блокчетата, но заедно с тях се сдобих и с още куп за мен лично странни прозрачни цветни елементи с надписи и шарки, приличащи на етикети и стикери и носещи името Journaling card with transparencies.


Бях чувала понятията Art Journal, Project Life, Scrapbook Album, Sketchbook, но какво представлява всеки един такъв проект, каква е разликата помежду им и как тези Journaling Cards намират приложение в тях- това бяха въпросите, които ме вълнуваха.
А днес споделям накратко отговорите, които успях да намеря до тук в интернет. 

 Art Journal



Всъщност Art Journal или Artist's journal е дневник с различни илюстрации по една тема. Темата може да бъде всякаква- може да са впечатления от последното ви пътешествие, готварски рецепти, може да е свързана с вашето хоби или просто това да е мястото, в което да споделяте вашите мисли и разсъждения за живота. Този вид дневници са както и другите нещо много лично и емоционално, разликата обаче между обикновения дневник и Art Journal е, че при втория имате много илюстрации и декорации под формата на колажи. Обикновено снимки не присъстват в този вид проекти. Може да се експериментират всякакъв вид техники с всякакви материали.

 Project Life



Това е албум с много снимки- най-скъпите ви спомени накуп в отделни странички, опаковани в прозрачно фолио и събрани в албум с 3 халки. Това, което го различава обаче от обикновения албум, е че може към всяка снимка да добавяте бележка, кратък разказ или именно от тези прозрачни етикети и елементи, на които попаднах с поръчката ми в ebay, наречени transparencies.  Project Life разказва винаги нечия история, това обаче не означава непременно, че е прекалено личен, за да бъде представян на хората около вас колкото може да бъде например Art Journal.

Scrapbook Album


Познатите ни албуми обикновено имат поне по една снимка на страничка и са украсени с шарени дизайнерски хартии и красиви елементи. Често страничките се правят отделно и след това се събират в албумче. Обикновено към снимките присъства и текст.
Тук също имате свободата да експериментирате с техниките и материалите на воля. 

Sketchbook


Този тип дневник е място за скициране на идеи и впечатления. В него не присъстват нито снимки, нито цветни хартии и декорации. Той може да ви придружава навсякъде и да ви е винаги под ръка, когато ви потрябва място за рисуване или записки.

Надявам се постът ми да бъде полезен на вас така както беше полезен на мен, за да отворя една нова страница в моята творческа кариера и да стартирам с арт журналите и скрапбукинга. За моите идеи по темите може да научите скоро в блога ми. 

Желая ви много творческо вдъхновение!
Sophie