Our social:

28 октомври 2014 г.

Арт журнала: подготовка на страничките с грунд. Рецепта за домашно гесо.

 офф, аз не готвя, пък ти "домашни" отвари ще ме караш да бъркам”

Добро начало на днешната закъсняла понеделнишка публикация ми се стори горния цитат. Ще си говорим за грундирането на странички в арт-журналите и за домашните рецепти за грунд.
За мен всяка нова страничка в журнала започва с приготвянето на белия лист. Защото той иначе хич не е бял, ами си е обикновен тефтер с дати и часове.
home made gesso
Грундирането с Гесо е доста често срещан подход при арт-журналите. Gesso представлява, цитирам:
gesso pages“Гесото е изключително покривен грунд. Представлява акрилна емулсия с пълнители: утаена креда, цинквайс, титанвайс   и пластификатори. Не съдържа в себе си органични вещества и нанесеният върху повърхността слой не старее, не променя цвета си, запазва своята еластичност.  Гесото  се използва като краен грунд върху предварително изолирана с туткал или лепило повърхност. Много добре изолира и ако не се разрежда с вода, може да го нанесете самостоятелно. Нанася се с четка, шпакла, гъбка. Създава еластичен филм, който не се пука лесно. По ваша преценка може да се разрежда с вода, а разхода му зависи от гладкостта и характера на грундираната повърхност. Нанася се върху плат, фазер, дърво, камък и др. Служи за основа за работа с маслени бои, акрилни, темперни, декорлак”. Източник тук.
Лично за мен най-съществената му роля е, че прави страничките тежки, и това позволява нанасяне на най-различни тонове бои, спрей, мастила и тн. Не се късат като се намокрят, боите имат по-добра покривност и цвят и като цяло работата много се улеснява.

Гесото дава възможност за повече текстура. Нанесено върху вестник или дизайнерска хартия леко разредено с вода прави цветовете по-размити и е идеално за фон.
Гесото подпомага залепването на самата хартия, плат или каквото там си решите да използвате в журнала.
Не е задължително да го ползвате, но определено има много предимства.
Аз лично в началото бях стресирана от цената му. Има Гесо за 13 лв/250 мл. С такова количество трудно може да се развихри човек. Купих си половинка и до ден днешен си я пазя в шкафа. Трябва да надникна дали не е засъхнала или родила някое ново поколение мини гесо-та.
После попаднах на рецепта (не помня къде) за ръчно правено гесо в домашни условия. А аз за разлика от горе-цитираната мацка обожавам ръчно забърканите магии. За тази са ви нужни само:
  • бял латекс или друга акрилна боя
  • лепило тип C 200
  • бебешка пудра /аромата е по ваш избор/
recepie gesso
Един помощник за забъркване на кофата с грунд също не е излишен:
gesso fan
Относно количеството – всичко правя на око, но да кажем че слагам
3 части боя
1 част лепило
и бебешка пудра за да докарам желаната гъстота, която при мен е като кашичка. Ако ви е гъсто – добавяте си вода. Прекалите ли – пак сгъстявате с пудрата. Имах желание да ви покажа и консистенцията, но в опит да отворя буркана с една ръка успях да си грундирам паркета в хола, вратата и малко от дивана. Спокойно, чисти се лесно. За разлика от купешкото, което също успях да разлея веднъж. Какво е творец без малко бъркотия след себе си?
 Ако имате желание да видите с какво запълних горните бели страници, заповядайте на гости в Къщичката ми.
Кат от Картишоците

5 comments:

bejko каза...

Браво Кат! Непременно ще опитам и по твоята рецепта да забъркам едно Гесо.Дори смятам един тефтер с рецепти да напраря.И така казано ми идва да предложа още един раздел тук в блога"Крафтърски рецепти".
А сега да прескоча и до къщичката ти.Поздрави!

Martinel каза...

Супер рецепта и толкова ми харесва стила ти, благодаря:)
Маринела

Gerry каза...

Здравейте, а само с бебешка пудра ли може да се сгъстява :) или може и с нещо друго

Kati каза...

С бебешка пудра или талк - може да има и друго, но поне аз не знам.

Vasil Vasilev каза...

Здравейте, художник съм и ви казвам едно голямо браво! За сгъстяване е най добре мраморен прах! Зная че и той си е скъпичък но пък е професионално. Става и с винервайс но и с пудра. Желая ви успех!