Our social:

28 юли 2014 г.

Играта 10: Приложение на салфетките от Bimba

 
Bimba (която всъщност се казва Стела) е подготвила за нас едно много интересно уроче, в което ви подсказва как да използвате останалите от вчерашния празничен обяд салфетки. Тя е един от творците, които работят за качество, за сметка на количеството (демек обратното на кака ви Кат), така че всяко нещо, което показва е изпипано и измислено. Такъв е и текста по-долу, така че ви съветвам да му обърнете съществено внимание.
 
Здравейте,
Моят подарък по случай рожденния ден на сладурските картишочета ще бъде една идея за малко по-различно приложение на салфетките. Всички вече знаем , че можем да използваме салфетка с интересен и желан от нас десен и да я превърнем в дизайнерска хартия, това вече е обсъждано неведнъж. Аз ще ви подхвърля една идея за това как може да използвате едноцветните салфетки и да си измайсторите нещо като домашен структурен картон.
Ако сте си правили дизайнерска хартия от шарени салфетки, значи вече знаете следващите няколко стъпки. Съвсем конспектирано ще ги изброя, в случай, че има някой, който не е срещал урочета за салфетките:
- разделяте трипластовите (или двупластови) салфетки, трябва ви най горния единичен пласт
- взимате парче картон с желаната от вас форма
- залепяте салфетката върху картона и изрязвате стърчащите й краища по формата на картона.
Тук ще си позволя да направя един кратък обзор за различните варианти за залепяне, които аз съм срещала, а ако някой допълни списъка ще е супер.
image
- залепване със сухо лепило – намазвате картона с лепилото и внимателно залепвате салфетката, стараете се да няма набръчквания и балончета въздух
- залепване със сухо лепило, както описания по-горе вариант и след това изглаждате с ютия (сложете 1-2 листа хартия, не гладете директно върху салфетката, може да пожълтее)
- залепване чрез домакинско фолио за свежо съхранение и ютия. Правите сандвич – картонче, отгоре фолио, върху него салфетката няколко листа хартия, за да не гладите директно върху нея. Моите наблюдения са, че колкото е по-тънко (и евтино J ) фолиото, толкова по-лесно се топи.
- Залепване на гърба на салфетката върху самозалепващ лист. За този вариант за залепяне прочетох в един от постовете на Течето (http://te4eto.blogspot.com/ ) по друга тема.
image
Във варианта, който ще ви покажа най-подходящо е залепването със сухо лепило или опцията на Течето. Иначе сухото лепило не е подходящо за хартиени проекти, защото с времето изсъхва и се разлепя, но не мисля, че тънката и фина салфетка ще се разлепи.
След краткото (или май не беше толкова кратко ) отклонение да се върнем на темата за едноцветните салфетки. Имате парче картон със залепена на него салфетка. image
Следващото, което ви е необходимо е подходяща папка за релеф и съответно машина за изрязване и релеф.
След като вече сте предали желания от вас релеф на картончето със салфетката, взимате много фина шкурка и започвате леко да движите по повърхността на релефните части.
Може да почистите с четка фините прашинки, които остават от салфетката при шкуренето.
Получава се интересен ефект, салфетката придава кадифен изглед на повърхността, а изшкурените релефни части придобиват леко износен и изтъркан от времето вид. Тук можете да експериментирате освен с цветовете на салфетките, също и с цветовете на картона. Може да използвате светли салфетки върху тъмен картон, а като добавите и опцията да нанесете дистрес мастило върху изшкурените повърхности, комбинациите стават достатъчно много на брой.
image
На снимките е резултата от моя опит с няколко салфетки, които имах под ръка.
Опитайте и покажете!
Поздрави от мен и до скоро! 

4 comments:

Valarie каза...

Страхотен урок. . :) Благодаря на авторката.
Поздрави от мен.

Te4eto каза...

(Не защото съм спомената) благодаря от сърце за различната гледна точка и страхотни идеи! :-)

Toni каза...

Еха, чудесно уроче. Браво, Стели. Нямаше да се сетя за този начин. Ще пробвам задължително.

Bimba каза...

Благодаря ви за хубавите думи, момичета! Сърдечно благодаря и на Кат за милото представяне!