Our social:

18 юли 2014 г.

Играта 5: Урок за пергамано от Вили

 
Тя е Вили и прави невероятно нежни приказки от бял паус. Отдавна съм набелязала в нета нейното уроче за за техниката „пергамано“ – обяснено ясно и разбираемо като за начинаещи. Сега тя самата реши да го сподели като подарък за рождения ни ден. Прочетете урочето и после бегом в блога и да разгледате какви чудесии може да се прави с тази техника.
 
Здравейте!
Тъй като постоянно получавам запитвания за техниката „пергамано“, реших да направя малък урок. Държа да отбележа, че нищо от това, което показвам, не съм измислила аз. Просто ще се опитам да споделя най-важното от това, което съм научила от другите. В нета има много уроци, но лично на мен ми отне доста време докато разбера някои тънкости, като например защо не ми се получават светлосенките, или как става изрязването.
А ето го и самия урок:
  пергамано
Прекопирвам мотива върху паус 150 гр/кв.м. Аз използвам бял молив, но става и с бяла гел-писалка.
  пергамано
бръщам от задната страна и с инструмент за ембосинг с малко топче очертавам цялата картинка. Преди да се снабдя с тези инструменти, използвах изписана химикалка. Работя върху подложка за мишка.
Там, където трябва да се запълни, използвам по-голямо топче. За светлосенките си направих уред от кламер и химикалка. Този уред е важен, за да станат добри светлосенки.

 
  пергамано
След като приключим с "рисуването", мотивът се обръща от лицевата страна и се прави перфорация, там където после ще изрязваме. Аз използвам този уред, като при всяко следващо боцкане, едната от иглите се мушка в последната дупчица от предишното боцкане. Така става по-равномерно. За тези, които нямат уред, става и с обикновена карфица.
  пергамано
Това е мотивът, перфориран навсякъде, където ще има изрязване.
  пергамано.
амото изрязване става с малка ножичка с много остри върхове, като връхчетата се вмъкват в две съседни дупчици и се реже. Ножичката се държи под наклон, а не перпендикулярна на листа.
  пергамано
Готовият мотив.
След като мотивът е изрязан- от задната страна, съвсем внимателно върху ръбчето с тънка четка нанакям С200.
  пергамано
Притискам върху картона и картичката е готова.
Това е. Благодаря, че се поспряхте в моето местенце.