Our social:

22 юли 2014 г.

Играта 6: Урок за фон на точки и авторски печат с булка от Valarie

 
Valarie e eдно от свежите нови попълнения в БГ крафт пространството, което си струва да държите под око. Това е нейния блог: http://valarieshandmade.blogspot.com/ – посетете го и ще се уверите, че съм права. Тя реши да уважи рождения ден на нашия блог с едно уроче – хем за начинаещи въоръжени с подръчни материали, хем за скарани с оцветяването като мен.
А освен подробното уроче ви е е приготвила и печат, който сама е нарисувала – стилна булка.
Печатът може да вземете и от тук.
 
Здравейте,
снощи попаднах, ей така случайно, на публикацията на Картишок за техния рожден ден, където са помолили да им подарим по нещо(уроче, текст, изображение). Готино - казах си, непременно ще се включа. И се започна едно мисленеее и чуденеее... С какво мога да бъда полезна аз, новачката на тия хора, които от години трупат знания и опит и са толкова добри в това, което правят... Мъка! Цяла нощ умувах и накрая вече отчаяна си легнах с надеждата утрото наистина да е по-мъдро за мен и идеята да ме осени. Е, не ме споходи баш с утрото, но към обяд вече имах план. 
В началото реших да бъде само текст, но прецених, че ще е най-подходящо, ако добавя и снимков материал. За целта ми трябваше някой наистина, ама наистина готин печат, също като Картишоците, които открих почти веднага, след като се регистрирах и тайничко ги наблюдавам и следя. Много, много сте полезни, момичета. Поздравявам ви и ви БЛАГОДАРЯ с все сърце за всички уроци, хитринки и идеи с които вдъхновявате и палите почитателите си. Честит първи рожден ден. Дано да бъдете още много дълго време все така полезни и актуални.
Моят скромен подарък за вас включва както една техника, която ми хрумна(точки с акварелни моливи) и вече показах в предишна моя публикация, така и още няколко хитринки и полезнотии за начинаещите като мен, пък и за напредналите, защо да не.
Картинката в крайна сметка реших да си нарисувам сама, поради което не е велико творение на изкусен художник, но толкова си мога аз - непрофесионално и изчистено, но с мерак.
Цялостната визия е по моя фантазия, като само за очите, устата и обувките гледах други картинки и си ги прерисувах на ръка(с таблета), тъй като, признавам си, не ми се отдава да си ги изфантазирвам сама.
Както и да е, това е разпечатаното изображение и нека урочето започне:
Оцветяваме си изображението по наше желание.


Аз реших да заложа на цвят шампанско за роклята с акценти в червено. Мисля, че е елегантно и секси, пък всяка булка трябва да бъде именно натаква, нали? :)
После преминаваме по същество:
В капачка от произволна бутилка, която ще ходи на боклука, си слагате малко C 200, и със скалпела(или обикновено остро ножче) настъргвате сух пастел. Да ви споделя, че сухите пастели можете да използвате и директно върху листа, като го размажете с пръстче или малко памуче. Ефектът е почти като при дистрес мастилата, а един пастел струва левче. Изкушаващо е! В случая моят пастел е с цвят праскова.
Добавяте и малко вода - забърквате манджичката да е с консистенция подходяща за целта(нито много течно, нито прекалено гъсто). C-200 в случая ни дава гъстота, плътност и текстура на боичката, както и подсилва цвета и, за това е перфектна за нашата цел, пък и е евтинко. :)
Неочакван ефект е, че при изсъхването точките имат леко перлен отблясък, което много, много ми харесва.
Ето така горе-долу изглеждат нещата.
С тънка четка започвате да нанасяте точки с различна големина тук и там около изображението. 
Ако искате по-ситни точки, може да използвате клечка за зъби, изписан химикал, карфица или каквото се сетите друго, но на мен ми харесва да има и по-едри капчици. Хубавото в случая е, че течността е достатъчно гъста, за да не се разлива и капчиците си имат обем. Нужно е да изчакате минутка-две, преди да започнете с по-тъмния цвят. Точно през това време ще си го забъркаме и него:
Настъргваме си малко от молива, който сме избрали и го разбъркваме хубаво, до получаване на хомогенен цвят. Използваме същата капачка с остатъка от предната боичка - икономична работа. :)
Започваме да нанасяме по-тъмните капчици между тези, които вече сме сложили, като колкото по-тъмен цвят си правим, толкова по-близо до изображението го концентрираме, за да можем да направим един вид преливане:
Използвах общо 4 нюанса тук, като за най-тъмния добавих малко от черния молив.На 3-ти и 4-ти етап, понеже първите два цвята бяха изсъхнали, започнах да застъпвам точките.
Не се притеснявайте, ако малко се пооклепа положението, защото, когато сложим цвят за фон всичко ще си дойде на мястото.
Накрая, за да стане по-пищно и според моето скромно мнение по-интересно, добавяме няколко бели точки по краищата(аз ги добавих с гел маркер, но може да ги направите на същия принцип като другите) и сложих малко точки в акцентния цвят на изображението - червено.
Когато изсъхне всичко напълно(около час-два, а може и да избързате със сешоар) с настърган пастел и малко памук ще попълня белите полета, за да има цялостен фон. Можете да го направите и предварително, но забелязах, че когато обработя изображението с пастел и след това наводня върху него не стават точки, ами се размиват на където си искат.Ако обаче ще правите фона с акварелни моливи или боички ви съветвам да го нанесете предварително. Ето и още една малка хитринка от мен. Пак в капачка си настъргвам малко от молива, чийто цвят съм избрала, разреждам го с вода и го нанасям на равномерен слой за фон(определено става по-добре отколкото първо с молива и после с мократа четка.
Може да се развихря и още по изображението по-късно. Ще мина обувките, очите и устните с глоси акцент, но това е извън темата в момента. Ще ви покажа по-нататък как съм включила завършената ми булка в картичка, обещавам. :)
На финала реших да направя малка изненада за рождениците - Картишоци и им подарявам изображението, което нарисувах, за да го предложат на останалите посетители в блога. Дано някой се реши да го използва,а ще се радвам да ми покажат и творенията си, ако преценят.
Предлагам ви го в два варианта: изчистен и с дантела. Изображението е в PNG формат и е без фон. 
Ще се радвам да съм ви била полезна.
Е, това е за сега от мен. Очаквайте ме скоро пак.

5 comments:

Plamnito каза...

Благодаря, за лекия и интересен урок! Чак ми се прииска да си забъркам една кашичка и да понаправя малко точки! Благодаря и за печата! Картишоци, идеята за уроците се оказа много завладяваща и интересна - страхотно парти се заформи!

Kati каза...

Плами, нали - и ние сме много доволни от резултата. Виж какви знайни и незнайни таланти се появиха с интересни уроци.

Valarie каза...

Аз благодаря. :)

Toni каза...

Чудесно уроче и пеатче. Браво!

Valarie каза...

Благодаря. :)