Our social:

30 юли 2014 г.

Играта 12: Тони и урок за фон на картичките тип пачуърк

Тони е една от нашите картичкофеи, която шие уникални кукли от плат,  и прави най-различни други вълшебства. Тя може да ви е позната още като Точица, или пък като основател и собственик на сайт за предизвикателства Токбобок и едноименния магазин за дигитални печати от български автори Токбобок. Разгледайте нейните работи – може да си харесате много неща сред тях.  Днес тя ни предлага едно много полезно уроче на тема пачуърк.
 
Привет, сръчни феички!
Днес посветих времето си на направата на едно уроче в снимки за това как аз правя фона на картичките си тип пачуърк. Ако някой не знае какво значи тази чуждица, ще обясня – сглобка от различни по големи и форма парчета, които са зашити заедно, образувайки едно шарено одеалце – от плат, или хартия, кой както обича :).
Много често ми остават дребни хартийки след някой проект и прилежно си ги прибирам за такива случаи. Днес извадих парченцата от миналогодишните летни хартийки и изрязах с гилотината 16 броя квадратчета с големина 4/4 см. Картичката ми стана малко голяма, но предпочетох да не се забивам в дребните 3/3 см, както направих с предната пачуърк картичка :).
clip_image002
После си изрязах едно картонче 16/16 см, на което да налепя парченцата:
clip_image004

След това едно по едно, слагайки малко лепило в средата на квадратчето, залепих всичките парчета:
clip_image006
clip_image008
clip_image010
След това взех машината и с дебел бял конец на функция дребен зиг-заг изминах тегели по всички свързващи линии:
clip_image012clip_image014clip_image016clip_image018
Изрязах едно парче цветна хартия за рамка, с размери 16,5/16,5 см, залепих шареното одеалце в средата и изминах отново зиг-заг по краищата:
clip_image020
И готово! Цветното одеалце е вече готов фон за картичка. Междувременно си харесах една морска картинка на A day for daisies – една русалка и запретнах ръкавите на потника си да направя снимки на процеса на оцветяването. Прощавайте за лошите снимки, но ми е за първи път на снимам процеса на работата си. За следващия ще се подготвя по-добре :).
Използвам моливи Derwent Inktense – много са добри! Прекрасни ярки цветове(е, не като на маркерите, но за моливи са супер) и лесно нанасяне. За кожа използвам комбинация от два цвята – Tan и Red Violet. Само тенът ми стои много жълто-кафяво и затова добавям леко розово. Става хубав кожов цвят :):
clip_image022
clip_image024
Следват звездичките – жълти, косата – червена, перките – жълти и опашката – червена:
clip_image026clip_image028clip_image030clip_image032clip_image034
Сложих глоси на опашката и на мехурчетата:
clip_image036
След което следва любимата ми част – фонът. Откакто открих този акварелен картон много се радвам, защото го наквасвам хубаво с вода и като изсъхне си остава същия, без да се деформира! С дебела четка нанасям обилно вода по контурите на русалката, след което с тънка взимам от връхчето на молива и минавам до контура. Цветът започва да се разлива, заради водата и става много хубаво преливане и избледняване на цвета от центъра към периферията:
clip_image038clip_image040clip_image042
Пропуснах да кажа, че всички цветове ги нанасям с четката, като преди това съм й намокрила връхчето и вземам от молива. Само за косата го правя с почти суха четка, за да стане на „косъмчета“, ако е мокра четката ще стане равен цвят, а не на драскотини. Опитах се да направя люспи на опашката, не много успешно, но засега толкова :).
Дано да съм ви била полезна с нещо. Ако още не сте се включили в Играта на Картишоците, направете го! Има още няколко дни.
А ето и готовата ми картичка:
clip_image044 

4 comments:

Bimba каза...

Урочето е страхотно! Благодаря ти! Идеята с пачуърк страшно ми допадна! Много се зарадвах и на акварелните моливи, защото смятам в най-скоро време да опитам и аз да оцветявам с тях :)

Valarie каза...

Чудесен урок. Някой ден, когато си купя машина ще си спомня за него. Обаче ми беше интересна частта с акварелните моливи, тъй като и аз оцветявам с тях. Тази идея с фона непременно ще я тествам.

Усмивки от мен.

Plamnito каза...

Чудесни два урока бих казала! А крайният резултат е зашеметяващ! Това е - който има ръка прави вълшебства!

Toni каза...

Благодаря ви, момичета! Много мили думи, радвам се, че съм била полезна поне за някой :)