Our social:

20 юли 2014 г.

Silhouette Portrait–плотерски му работи

 от раздела Бърза помощ:

Здравейте:) Скоро си закупих тази машинка http://www.silhouetteamerica.com/select-a-silhouette , моделът Portrait...Обаче съм абсолютно начинаеща и не познавам много материалите, които широко се използват в картичкоправенето, затова се надявам вие, като майсторки с безспорен опит и умения да ми дадете съвет...Въпросът: дали бих могла от накакво двоинозалепващо фолио да си направя такива подложки, които са основен и бързо износващ се консуматив към плотерчето: http://www.silhouetteamerica.com/shop/tools-and-accessories/blades-and-mats/item-number/cut-mat-8-3t
Дано намерите отговор и за мен, благодаря ви:)


Привет,  
Уви, и тук ще говоря от обща култура, но дано да е полезно.
Първо – честито на Мартинел за страхотната придобивка. Все още не съм се изкушила чак до там, но един ден току виж ме удари и тази плотер-мания.
Само с две думи да кажа и за другите, които може един ден да се зачудят. Няма да влизам в подробности какво е плотер (електронен уред за изрязване на форми; прилича на принтер, но вместо да ви принти картинки има специално ножче, с което ви изрязва формички от голям набор материали), как се използва (с компютъра ви посредством USB кабел и нарочен софтуер), консумативи (най-общо – режещо острие и подложки с временно залепващо покритие, в май че 3 различни размера; писалки за скициране и рисуване), защо е страхотен (защото освен изначало инсталирани модели и дизайни – фабрични и такива, до които получавате достъп, или допълнително купени, можете да си правите и ваши дизайни – баш така, точно както ви се харесва) и т.н., и т.н.  Ще отговоря, до колкото мога на поставения въпрос за “хитринки”, пък ако има някой с пряк опит да се включи и да помогне, цена няма да има.


portrait-with-cameo
За сравнение със Силует Камео (Silhouette Cameo) (като че ли по-популярният у нас модел плотер) - Силует Портрет (Silhouette Portrait) се явява нещо като „малкото братче“. Разбира се, най-голямата разлика, която веднага ви се набива в очите, е в цената. Ако Камео варира между 260-300 долара (в България скача на около 770 лв.), то Портрет можете да си намерите за „скромните“ 170-200 долара (в България не съм го виждала, но във Франция и Германия е към 150 евро). От тук на сетне следват и техническите отлики. Сред тях първа е в общият размер – Камеото е по-голям и по-тежък. После най-важна отлика е размерът на зоната за рязане – при Камеото тя е много по-голяма 12" x 12", докато при Портрет е 8" x 12". Камео има лъскав LCD дисплей и SD слот за карта, а Портрет си няма. Може да има и още, но, както казах няма да влизам в повече подробности. До тук картинката трябва да ви е поизяснена, ако ли не ето тук има и картинкиSmile




Silhouette Portrait info

На конкретния въпрос сега. Скъпичък консуматив са си тези режещи подложчици с временно залепваща повърхност, чието предназначение най-общо е да задържа неподвижен материала, от който си режете формичките и да осигурява сигурна повърхност за рязане на ножчето. Много често хората, ползващи Силует се оплакват, че първите пъти, когато ползват нова подложка, тя е прекалено лепкава, което води до затруднено отделяне на изрязаната форма от подложката. С времето обаче "лепилото" се износва и губи от силата си. В едно от клипчетата по-долу има и съвет как да си пазите подложката от излишно зацапване, като надпишете предпазното фолио, с което идва.
Както с много други продукти, и тук явно са си го измислили хората как да си поспестят някой и друг доларец.
А работата я правят така. Когато се износи и спре качествено да ви залепва подложката, вместо да се мяткате да купувате нова, просто “регенерирате” старата и така (казват хората) поне десетина пъти, докато съвсем не се износи вече, но от рязане.
Най-общо, първо хубаво си почиствате подложката (поне една получавате още със закупуване на уреда си) от останалото временно залепващо и наслоени прашинки и частички от хартия и други материали. И после ви трябва било временно спрей лепило (Crafter’s Companion временно спрей лепило май беше една от предлаганите опции, но сигурно има и други), било друго временно, но “по-мокро” лепило. Намацаната подложка трябва да оставите да засъхне (поне час до към 24 часа май) и сте готови. Важното е да ползвате "временно" лепило, за да не си прецакате както подложката, така и самата машина.
А, ето и източници, онагледяващи казаното по-горе:


В това пък клипче, мацката си прави сама изцяло подложката от поставка (лист) за домакинско рязане. В България може и да има такива, но не съм виждала аз. Все пак е интересно. :)



Ето още едно със спрей лепило кратичко такова:



Освен методът с временното лепило една мацка показа и нещо, което прави с обикновено прикрепване на хартията, от която реже формичките си, за подложката посредством няколко лепки тиксо в края на подложката (дали и ти, Мартинел, за това ни питаш?), но за друга марка плотер (Cricut). Не мога да кажа дали важи и би станало и със Силует.  Ето, вижда се най-добре на клипчето:




Както казах, всичко по-горе е от четено и гледано тук и там. Не съм го пробвала лично и не твърдя, че е истина и става. Още веднъж призовавам, ако има някой с практически опит – да се изкаже. Аз успях да препредам толковаз. Ха, дано поне малко да помага.

Поздрави,

shMe от Картишоците Smileххх






4 comments:

dani's cards каза...

Хубава е тази машинка,няма спор,скъпа - но хубава;-) Избягвам все още да я разглеждам обстойно,че току виж съм я харесала;-))) А пък както добре ви е известно на всички- картичко- творящите имат слаби ангели;-)Ще ми е интересно обаче мнението на момичетата които я има.

Martinel каза...

Супер, ще пробвам всичките варианти, пък ще видим....Когато успея, или не успея, ще споделя тук:)Много благодарности:)

ADCOM каза...

Здравейте,

Вече предлагаме новото поколение Silhouette Cameo.

http://adcom.bg/produkti/rejeshti-ploteri/rolni/silhouette-cameo-detail

Новостите са както следва:

• Нов елегантен дизайн


• Нови стоманени междинни ролки

• Ножче за отрязване на медията в задната част на плотера при работа с медии на ролки

• Silhouette поставка за ролни медии

• Лесен за работа и употреба пълноцветен LCD сензорен екран

• USB порт за четене и директно рязане на готови файлове

• Вградено отделение за съхранение на ножчетата

• Технология за автоматично калкулиране и контролиране на скоростта на рязане

• Подсилен ремък от фибростъкло за прецизно рязане

• PixScan™ революционна технология за поставяне на контури около изображения, които са сканирани или заснети с фотоапарат или смартфон и рязане по контур

• Работа под PC и Mac операционни системи

• Нова маркировка за прецизно подравняване на медиите при зареждане

• Достъп до онлайн магазин Silhouette Design Store с повече 50,000 дизайни готови за рязане

Papierge Bulgaria каза...

Здравейте,
аз бих се намесил само в частта с подложките (cutting mat), първо не е вярно че Cameo реже само с подложка 305x305mm, ние режем с подложки 330mmX490mm т.е. пълен размер на дигитална машина от висок клас (примерно Xerox iGen 3/5). Второ е вярно че Adcom ги продават скъпо, ние ползваме подложките на Store Decor US и те нямат нужда от рециклиране, с цената на 2 от Adcom купувам четири в Store Decor US, разлика която ме устройва много. Абсолютен факт е че подложките на Adcom (внос от Китай) не издържат много, тези на Store Decor US се мият ако се зацапат и после са като нови а това че карат близо 300 листа е нещо което ме блазни още повече:) нямам за цел да прокламирам продуктите на момчетата от Store Decor US (разбирайте 3M Франция), просто помагаме на колеги:) дано сме били от полза за повече крафтъри:)