Our social:

12 юли 2014 г.

Блог уроци: офлайн писане на публикации

Труд и творчеството е предимно офлайн занимание, ангажиращо двете ти ( в моя случай ЛЕВИ) ръце. Но не така стои въпроса със споделянето в интернет пространството, а споделянето, да си го признаем, удвоява удоволствието от творенето. Воденето на блог е доста по-трудно от публикуването на снимки в фейсбука,  а писането на коментари е къртовски труд, в сравнение с едно бързо “like:.
Наблюдавам точно такава тенденция напоследък – все по-малко публикации в блоговете, по-кратки текстове и обяснения, а повече метнати набързо снимки. Опитах да ви стимулирам към промяна с играта, която стартирахме този месец “Подари ми текст”, но засега само Кали откликна горещо на молбата ни.
Аз все пак тая надежда, че нещо се върти в главите ви и затова трупам усилено материали към подаръка за печелившия (или поне към моят, защото има още 4 ПОДАРЪКА от другите мацки).
Дотук съм събрала:
  • шепа метални елементи
  • 5 снопчета розички
  • 2 снопчета захаросани тичинки
  • 10 основи за картички
  • 15 листа дизайнерска хартия
  • 1 брой скицник с цветни хартии 50 листа
  • 2 броя тиксо washi tape
  • 5 метра дантели в различни цветове
  • 1 метър наниз перли
  • и няколко печата. 
Надявам се това да ви вдъхнови и стимулира да се включите в играта ни. Ежедневно виждам из фейса линкове с много интересни идеи, но ми се иска да ги видя и тук, с коментар от вас.


Да се върна на днешната тема. Аз съм доста продуктивна по отношение на картички и други цапаници – залагам на количеството, че да не се търси качество. Но много повече време ми отнема да направя снимки, кача ги, и напиша смислена публикация. А що се отнася до урочетата, които ви споделяме тук, то тогава си отива поне една седмица в подготовка на текста и снимките. Това беше до миналата седмица! Тогава открих Windows Live Writer и се влюбих в него. Затова бързам да ви споделя за това мое откритие.
Windows Live Writer улеснява публикуването в блогове. В общи линии става като писане в word или която и да е microsoft програма. При първия старт си въвеждате данните за блога (работи с Blogger, wordpress и най-различни други платформи), сваляте си темата на блога за да виждате как ще изглежда публикацията си и почвате да изливате мислите си върху “хартия”. Ако ви прекъсне нета няколко пъти няма проблем – вие всъщност записвате локално на компа си. Можете едновременно да пишете пет различни публикации, може да ги пишете цял ден или два, само давайте сейф понякога. Разбира се може да ги метнете и като драфт в блога си, за да са ви достъпни от различни места, а може и направо да публикувате когато сте готови.
Най-любимото ми е качването на снимки, което по принцип страшно ме бави. Тук обаче снимките са с копи/пейст. Търпят допълнително форматиране и наместване в самата публикация – като размер, изглед и тн. отново подобни на word. Освен снимките можете да добавяте и видеоклипове, връзки, с лекота да форматирате всичко и да публикувате в повечето услуги за блогове. Можете дори да създадете фотоалбум (но не съм го пробвала още).
Споменах ли, че е напълно безплатен за изтегляне ( покрай него ми се накачулиха и разни други приложения, на microsoft, но после ги разкарах всичките) и доста лесен за използване?
В заключение, ето 5-те неща, които ме накараха да ви го препоръчам:
  • офлайн писане на публикации без да се налага да имаме връзка с интернет
  • лесно качване на снимки и видео
  • скорост – улеснения му изглед и инструменти съкращават времето ми за писане на публикации наполовина.
  • работи с различни блог-платформи
  • работи с copy/paste  почти за всичко – връзки, снимки, цитати и тн. и сам си пише html код в подходящия за блог формат.

Много е удобно. Това е истината, написана именно чрез него – Windows Live Writer.
Кат от Картишоците

3 comments:

Plamnito каза...

Винаги съм предпочитала програмите на лаптопа ми, които имат опция за качване он-лайн. Вярно е, че писането и публикуването отнема много време и убива енерцията ни при споделянето на снимките и очакването на коментарите. Момичета, не се скъпете да коментирате публикации - действа стимулиращо да получа одобрението или критиката на по-големите. Желая Ви вдъхновение и кураж да се включите в рожденият ден на Картишоците!

Detelin Markov каза...

Принципно върли рaботa, но... не може дa се формaтирaт прaвилно нещaтa. Подменя шруфтове и т.н. Aз лично съм го ползвaл около годинa, но мерси. Имa достa софт, който може дa се ползвa зa тaзицел. Специaлизирaния е достa сходен, но имa по-опростени и ефективни прогрaми. Aко искaш дa пишеш офлaйн, то просто отвaряш notepad кaто един от нaй простите текстови редaктори и пишеш. Кaто му дойде времето зa поствaне копирaш текстa и си го формaтирaш добре зaедно със снимки и т.н. в редaкторa нa Блогър.
A и live writer може дa бъде решение сaмо зa windows бaзирaни компютри...
A и дa отбележa, че бъркa структурaтa, създaвaйки още еднa гaлерия в пикaсa където дa отивaт снимките кaчени през нея.
Кaто цяло не я препоръчвaм. При нaличието нa семпъл онлaйн редaктор, който блогър имa... офлaйн винaги може дa се зaпише в един текстови фaйл.

Kati каза...

Аз доскоро ползвах основно notepad или пък онлайн в гугъл документс си ги запазвах, но мен ме тормози основно частта със снимките. Текстове са лесни, но като трябва да кача и наредя повече снимки в една публикация (а повечето пъти е така при мен) и да ги линкна към някой друг блог - ей това ме бави много. Със сигурност редактора има кусури, подозирам че ще изскочат в скоро време, но засега му се кефя. Благодаря ти че сподели.