Our social:

2 юли 2014 г.

Биг Шот/Big Shot (без) тайни и загадки :)ххх


Ехехееей, Честит Рожден ден на нас, честит рожден ден на ваааас…

Честит първи рожден ден на Картишок-а!

Ейй, колко бързо се изтърколи тази годинка, а? Добре че е неуморната ни всеобща любима Кат, да дава на всички ни от неизчерпаемия извор на светлата си животворна енергия :) Да си ни жиава и здрава, Катерино моме.

Къде на рожден ден без подарък, питам аз и отговор не чакам в този час...

И така, днешната ми мега специална публикация е посветена на едно от най-обичаните (от повечето от нас, де ;) ) чудеса на крафт индустрията – the one and only Big Shot или по нашему, както му викаме Биг Шот-а. Просто казано – Maшината J.

С ръка на сърце обичам я, много даже, просто защото е замислена добре и защото може много.

Преди да започна само да кажа: Няма да говоря за Биг Шот Про, Сайд Кик и Вагабонд – демек – другите ярки модели на машини на Сизикс.

Следва нещо дълго, но надявам се полезно J относно машината и приставките и.

Модели Биг Шот (БШ) напоследък

Кратко описание: Чудесна ръчна механична машина за домашна хоби употреба, с напълно отговаряща за качеството и възможностите си цена.

Розовата машина със стандартна платформа-папка и прозрачни плексигласови стандартни подложки *Моята е такава*:




Аква машината с удължена платформа-папка и удължени (може и стандартни - зависи от комплекта) плексигласови подложки:


Имаше и едно леко извращение между Розовата и Акватат.нар. „solo platform”), което беше с „половин“ папка-платформа. Разбирайте, че в комплекта влизаше само твърдата част на папката-платформа, без „страниците“ на папката, които се купуваха като отделни приствки – т.нар. „shims”. *Вагабонд машината оргинално идва с такава подложка – да им се не начудиш. Май тази разновидност бързо бързо загуби интереса на публиката J.
А за тези, които са в чужбинско и случайно, ако ви попадне - да знаете, че ексклузивно зад океана Сизикс пуснаха за известно време и електрически вариант на БШ, подобена на Тим Холц-овия Вагабонд. Тук по нашите ширини малко се знае за тази вариация.

Основни характеристики

Механична (изключвам ексклузивната серия по-горе :)). С манивела, въртяща се и в двете посоки, т.е. подходяща и за десняци, и левичари, както и за прекарване на „сандвича“ за рязане няколко пъти без проблем. Много здрава при правилна употреба (наистина е важно да я ползвате по предназначение и без насилствените експерименти, на които съм подлагала моята си машина).
В общи линии хартията или картонът, или платът, или пък коркът, алуминият, кожата и т.н. …, от които ще режете вашата формичка със специалните шаблони/щанци/стенсили/ножчета/кътъри/dies и още там както са известни, се поставя в нарочен сандвич от прозрачни плексигласови подложки – 2 на брой, който се поставя върху папка-платформа и с въртене на манивелата се прекарва през два валяка, осигуряващи чудесна преса, благодарение на която от „другата страна на машината“ от под шаблона излиза чудесна формичка – изрязана по шаблон.
С малко игра с папката-платформа (отгръщане на първа или дори и втора страница – т.нар. „Tab 1” и “Tab 2”) между плексигласовите подложки пъхате папка за релеф с материала, на който искате релефа, втъкнат между двете страници на папката за релеф, прекарвате през машината и воала – имате си „ембоснато“ (придобило релеф) парче хартия, картон, тънко фолио и т.н.
Повечето и консумативи са сменяеми – разбирайте папката-платформа, плексигласовите подложки за рязане, силиконовата подложки, твърдата подложка и подложката за гънки и рязане. (може и други неща да се сменят, но сега не се сещам, сори).

За папката-платформа (т.нар. „multi purpose platform”)

Наричам я папка-платформа, защото има дебела твърда основа и две страници, които се разгръщат тип „папка“.
Папката-платформа за Биг Шот (няма да говоря за „извращението“) бива стандартна (standard или original platform) и удължена (extended platform). Разликата е в дължината на платформите. Ширината е константа. Размерите ми по-долу са приблизителни:
Размери ширина: 15.5 см и  дължина: 22.5 см (стандартна) и 32.5 см (удължената).

(А относно дебелината/дълбочината на отвора на машината отварям скоба и просто казвам, че през тази машина можете да прекарате почти всички видове шаблони (като имаме предвид преди всичко дебелината им – Bigz, ХL Bigz, decorative strips, thin dies и т.н.).
За какво са и двете отгръщащи се страници? – Ами, показано си е. Чудесното е, че не трябва да го помните наизуст. НЕ че след време не се научавате и без да искате J. На всяка страница от папката-платформа е показано по какъв начин да си направите „сандвича“ за рязане. По-простичко - като си сложите между двете плексигласови подложки шаблончето и хартийката (внимавайте режещата част на шаблончето да сочи към хартийката все пак) да знаете дали ви трябва цялата папка, или трябва да отгърнете първата и страница „Таб 1“ и да си сложите „сандвича“ на „Таб 2“ или дали въобще ви трябва папката-платформа (за шаблоните Bigz I Bigz L/ХL – папката въобще не ви трябва, а само плексигласовите подложки).

В зависимост от дебелината на шаблона, който ползвате се определя и това, коя позиция на папката да ползвате.

Магнитната платформа (magnet platform)
Ето това е моят изключително любим продукт – магнитната платформа (aka “magnetic platform”). Тази чудесна приставка е сравнително нова. Замества напълно папката-платформа в случаите, когато трябва да я ползвате за рязане с тънките шаблони. Създадена е за улеснение при ползване на комплектите печати+шаблони за рязане. Както подсказва името – платформата е магнитна, при това мега здрава и силна.
Как да я ползвате: Слагате едната плексигласова подложка, поставяте хартията с или без отпечатано изображение, нагласяте си шалона с режеща част към хартията иии той залепва перфектно. Последно слагате втората плексигласова подложка и пускате през машината за перфектно „измерено“ чудесно изрязано елементче. Преди да си набавя магнитна платформа ползвах стария трик с залепване на шаблона със стики ноутс (лепящи листчета) от тия цветните. Така шаблонът ми не се мърдаше и го нагласях да реже каквото исках. За мързеливците и готованците обаче магнитната платформа е просто късче от крафтърския рай. Ей ви на да видите J

Малко за плексигласовите подложки за рязане (т.нар. „cutting pads”)
Почти винаги ви трябват 2 от тях, като така и се продават – в чифт. По - надолу ще ви кажа за няколкото изключения, когато ще ползвате само едната подложка от чифта.
Основните видове:
Разликата отново е в големината. Стандартните са с размерите на стандартната папка-платформа, удължените са с тези на удължената, дългите са за определения вид шаблони „декоративна лента“, а най-малките са за шаблоните на Тим Холц наречени „on the edge”.(трикче: точно с тези малките се правят чудесни “отвори“ и форми в готови пликове за писмаJ).

Стандартни:
 

Удължени:
http://www.sizzix.co.uk/product/655267/sizzix-accessory-cutting-pads-extended-1-pair

Дълги за шаблони тип „decorative strips”:
http://www.sizzix.co.uk/product/656847/sizzix-accessory-cutting-pads-bigz-xl-25-1-pair

Малки, за шаблони тип „on the edge”:
http://www.sizzix.co.uk/product/656654/sizzix-accessory-cutting-pads-on-the-edge-1-pair

Това е най-бързо износващият се консуматив на машината. Но, хей спокойно – ползва се наистина много – моят първи комплект откара повече от година и половина интензивно раязане. Нещо, от което не бива да се шашкате е обикновеното износване. След време плексигласовите подложки ще изглеждат ей така:



Напълно в реда на нещата, все пак режете с тях и остават следи. За това ви препоръчвам – ползвайте само една от подложките от чифта за рязане, т.е. винаги обръщайте режещата част на шаблоните си към тази подложка, като така по-дълго ще ползвате чифта. Друго обикновено захабяване и „извиването“ на подложките. И това е ок. Просто следващия път, като ги ползвате, ги сложете на обратната страна и се „изправят“. Относно точния момент на подмяна - ами, сами ще усетите. Най-често става, като освен чудесно изрязана формичка накрая си имате и чудесно "ембосната" с луди чертички от предишни изрязвания формичка.
Тавата на Тим Холц (Tim Holtz’s base tray for movers &shapers) за специалните „магнитни“ шаблони
И това е една чудесна приставка на машината. Ползва се с т.нар. щанци с магнит (т.нар. „movers & shapers”), мнозинството от които са дизайн на Тим Холц.

С една дума тази метална „тава“ ви служи за основа. Под нея се поставя едната плексигласова подложка, в тавата си слагате магнитната щанца с ножчетата нагоре, разбира се, после хартията и втората плексигласова подложка и сте готови за минаването през машината. Чудесното на movers & shapers e, че по подобие на шаблоните Bigz режат много повече материали (не само хартия и картон, а и много други). Без тази „тава“ или като алтернатива на тавата - „базисен Bigz” шаблон, няма как да ползвате movers & shapers (mini) шаблоните.
Силиконова гумена подложка и твърда подложка за релеф (aka “silicon rubber” и „impressions pad“)

За тези две приставки – използват се заедно. Използват се, за ембосване (оставяне/отпечатване на релеф) с метални шаблони. Такива метални шаблони могат да са старите метални шаблони за ръчен ембосинг или щанци за рязане, чиято втора функция/възможност е оставяне на релеф. Силиконовата подложка е мека и гъвкава, а другата е твърда.
Как се ползват?
Най-важна първа стъпка – отгръщате си първата страница на папката-платформа и едва тогава си слагате сандвича. Този път той се състои само от една плексигласова подложка, която се поставя най отдолу. Следва металния шаблон, като, ако е режещ, се поставя с режещата си част нагоре. Върху него слагате хартията, на нея силиконовата подложка и отгоре твърдата (черна е на цвят между другото) твърда подложка за релеф. Изключително важно е да спазвате този ред, ако не искате да свършите с нарязани подложки и дори повредена машина.
Стигаме до -
Crease (extended crease) Pad – Подложката за гънки.
Това за мен е една от най-подценяваните и не до там познати приставки на БШ. Мисля, че има и стандартен размер, но за мен тази приставка си заслужава само, ако си я вземете в удължения (еxtended) размер.
Използва се с полупрофесионалните шаблони Bigz L/XL, някои от които т.нар. “score board dies”, с които най-често се изрязват заготовки за кутийки и други триизмерни форми (кексчета, шейнички, стойки и т.н.). Особеното на тези шаблони е, че освен, че са най-големите като размери, които могат да се ползват с БШ, едновременно режат и оставят готови гънки за прегъване. Подложката за гънки се ползва, за да не се „обърка“ шаблона и да вземе да ви среже някоя от гънките, които иначе би трябвало да остави като гънка за прегъване. Трябва да кажа, че имам шаблони L/XL, които работят и без тази подложка и не „режат“ по погрешка и линиите за прегъване, но пък трябва известно въображение, за да се сетите аджеба къде са тези линии. Използвайки подложката за гънки, получавам перфектни, готови за сгъвки гънки, което е изключително полезно, ако имате да направите няколко десетки кутийки или триизмерни формички за малко време.
Като консистенция не е твърдо като твърдата подложка за релеф (виж предишната точка), леко се огъва, но в никакъв случай не е гъвкаво като силиконовата гумена подложка. Казвам това, за да разгранича отделните продукти и кой от тях за какво се използва.
Crease pad se използва така – отново само едната плексигласова подложка за основа, отгоре е Bigz L/XL шаблон, после хартията и накрая подложката за гънки. Прекарвате през машината и имате заготовката на бъдещата кутийка/формичка, изрязана, където трябва и с гънки, където е необходимо.
Нека отбележа, че има и други видове приставки – като „металния лист“ например („metal shim”), който се използва с много детайлни тънки шаблони, както и няколко други адаптори, които обаче до голяма степен се покриват с функциите на приставките, разказани по-горе.
Много се надявам казаното до тук да ви е било полезно. Опитах се от личния си опит да направя един вид резюме и систематизация на различните приставки на БШ на наш си език с малко снимки и чужди клипчета J. Първоначалната ми идея беше да продължа да ви разказвам и за другата стана на нещата – шаблоните, нооо и без това стана много дълго, макар и да не бях подробна. За това…

Следва втора част – „Видове шаблони“.

Благодаря, че се отбихте за партито. Надяваме се и през следващата година да ни навестявате често. Пък, ако имате въпроси – питайте, току виж стигнете до Цариград за нула време J

Целувки,

shMe от Картишоците

8 comments:

Martinel каза...

Супер,много полезно, благодаря:)

Bimba каза...

Браво, Петя! Много добре подготвена статия! Много изчерпателна и си засегнала всички въпроси свързани с "Биг шот-а" :) Сигурна съм, че дори и дамите, които ползват машинката от години ще намерят полезна информация.

Vesi каза...

Скъпа Шми, така хубаво си го написала и описала, че на всеки би му се приискало да има машинката. Аз я имам от 3 години някъде и ... мразя я .... нищо не мога да направя като хората. Знам че проблема е някъде между мен и машинката. Моля те помогни ми и аз да я заобичам. Това е един от най радко ползваните ми инструменти. Как, кажи ми да си отрежа хубаво и лесно шаблон на Мариане или на спелбиндерс.. направо изпадам в тих ужас като трябва да режа. Имам и силиконовата и твърдата подложка... трябва ли да си взема и металният лист. Ще опитам отново и отново, с тази си публикация ме мотивираш да я преборя.
Честит рожден ден на екипа на Картишоците. Да сте все така креативни и полезни. Благодаря ви че ви има :)

Plamnito каза...

Сега разбрах, какво ми липсва - силиконовата и твърдата подложка. Чести рожден ден, Картишоци! Още дълги години да сме заедно!

Being shMe каза...

Благодарим и ние, че ни вдъхновявате, помагате и радвате. :)
Може би, когато довърша втората част на тази публикация - "Видове шаблони" ще имаш по-ясен поглед върху нещата. Но и сега ще кажа - има шаблони и шаблони. Имам много и Марианета, и Спелбайндъри иии абе, (не)скромно казвам почти поне по един-два от всяка марка на световния пазар. Сравнявам - има разлика. Но не е само това. С детайлните шаблони, с някои изключения, почти винаги е играчка. За това е металният лист, но и в него не се "заклевам". Ако не гониш ембосинг ефект - има пяна за лесно изкарване, която се залепва... Ще продължа в публикацията относно подробностите за различните шаблони.
Сега ще ти споделя също някои неща за самата техника на рязане. С времето валяците на машината позагубват този почти равномерен натиск, както в началото. Какво значи това? Ами, направи си опит. С един и същи шаблон веднъж разположен, така че да минава през средата на отвора на машината, другия път да е по-в края. Сама ще видиш за какво говоря.
Както споделих аз сама си "попрецаках" машинката с издевателства като мукава, например... Въпреки това, продължавам да я ползвам. Това което правя е, когато режа наистина детайлни шаблони винаги ги центрирам и не просто държа машината за дръжката за стабилност, ами и упражнявам лек натиск отгоре. Прекарвам 2-3 пъти и всичко излиза - било Марианета, било леля им.
Не ми се иска да го казвам, но винаги има и момента с "дефектирала" машина или някоя от приставките. Лично на мен първата ми удължена платформа беше с няколко милиметра по-тънка, отколкото трябва да е. Съответно въпреки новите плексигласови подложки и един от най-качествените шаблони, които имам, не отрязваше дори и милимундерче от шаблона. Наистина трябва да си прецениш дали не е време за смяна на някой консуматив.
Искрено ти пожелавам да "преодолеете" различията с твоята машинка и скоро пак да се похвалиш доволно с някоя красота. :)
Поздрави :)ххх

Vesi каза...

Благодаря ти Шми за изчерпателният отговор. Ще си купя и металният лист и ще е преборя тази машинка. Експеримента с центрирането съм го правила, определено в краищата реже по-добре. Многоо, много ти благодаря За отговора. Ще чакам с нетърпение и следващата публикация за шаблоните :)

Анонимен каза...

Здравейте нямам биг шот но страшно ме интересува дали би рязала кожа

Kati каза...

Здравейте,
не зависи толкова от самата машина а от щанците, които ползвате с нея. Има щанци, на които изрично е отбелязано, че стават за кожа, макар и по-мека такава.